Scandalul abuzurilor săvârşite asupra adolescenţilor din Centrul de Plasament pentru copiii cu probleme psihosociale din Oradea se lasă cu efecte în cadrul PNL Bihor, cei doi senatori liberali din judeţ cerându-i şefului filialei, Cornel Popa, demiterea de la şefia Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC) a lui Călin Puie, care este şi secretarul general al organizaţiei judeţene.
Apel la onoare
"Eu sper că domnul director Călin Puie îşi va da demisia de onoare din funcţie, pentru că vinovaţii trebuie să plătească. Aştept să văd dacă îşi va prezenta această demisie de onoare, pentru a nu pune nici partidul, nici conducerea Consiliului Judeţean Bihor, în culpă cu el!", a declarat senatorul Cristian Bodea, într-o conferinţă de presă susţinută joi împreună cu senatorul Valeriu Boeriu.
Bodea a spus că în cazul în care directorul general al DGASPC Bihor nu va demisiona, se aşteaptă la "măsuri" pe care să le ia conducerea CJ pentru schimbarea lui. "Am încredere în înţelepciunea celor care conduc Consiliul Judeţean că se vor gândi la copii, nu la considerente ce ţin de imaginea instituţiei, şi că vor găsi un alt manager, care să nu poată dormi liniştit de grija copiiilor", a spus senatorul liberal.
Scandal sub cheie
Bodea a afirmat că "există un raport al unui psiholog, deci cu valoare juridică, care constată că în luna mai un copil autist a fost abuzat sexual, cerând mutarea lui din respectivul Centru de Plasament, dar şeful DGASPC nu a făcut nimic în acest sens până i-a cerut şeful Consiliului Judeţean, săptămâna trecută.
"Azi, conducerea DGASPC se scuză că acei copii sunt violenţi şi nebuni. Eu am crescut la ţară şi ştiu că nici măcar animalele nu sunt violente până nu le baţi. Şi calul, şi vaca dau din copite numai dacă dai cu biciul în ele. Acei copii au fost ţinuţi în Centru ca într-un grajd, închişi într-o încăpere unde îşi făceau şi nevoile", a mai spus senatorul Cristian Bodea.
Ca la Cighid
Parlamentarul a adăugat că, deşi a preluat în 2010 funcţia de director general al DGASPC Bihor, Puie nu are nicio scuză a "grelei moşteniri", de vreme ce de atunci "nu a transformat Centrul dintr-o închisoare într-o instituţie cu adevărat pentru protecţia copilului".
De asemenea, senatorul a cerut şi procurorilor să se autosesizeze cu privire la toate persoanele care au condus anterior DGASPC, pentru vina de a fi tolerat şi perpetuat abuzurile împotriva copiiilor din acest Centru de plasament. "Cei de la Parchete au datoria de a se autosesiza faţă de toţi cei care au condus această instituţie după Revoluţie, pentru că este inadmisibil ca până în 2013 să ţinem copiii în aceleaşi condiţii ca la Cighidul din vremea lui Ceauşescu", a spus Cristian Bodea.
"Toţi şefii DGASPC, de două decenii încoace, aveau datoria să se asigure că există condiţii şi proceduri la standarde europene", a adăugat parlamentarul liberal, conchizând: "Aştept ca cei de la conducerea Consiliului Judeţean să ia măsuri şi să îndrepte cât mai repede această situaţie".
Ecouri la vârf
Scandalul abuzării de către personalul angajat şi de către tineri instituţionalizaţi aici a unor adolescenţi din Centrul de Plasament pentru copiii cu probleme psihosociale a izbucnit la începutul acestei săptămâni, după ce reprezentanţii unui ONG, Centrul de Resurse Juridice, în urma unei vizite făcute la Oradea la începutul lunii, au confirmat existenţa abuzurilor, sesizând Ministerul Muncii, Avocatul Poporului şi Parchetul Oradea.
Delegaţia CRJ condusă de managerul programului Pledoarie pentru Demnitate, Georgiana Pascu, a întocmit un raport ce confirmă "abuzurile fizice şi emoţionale" săvârşite asupra adolescenţilor, agresiuni fizice şi chiar sexuale comise de unii tineri asupra altora, precum şi privarea de libertate a unor tineri instituţionalizaţi de către angajaţii Centrului.
Căutat joi, din nou, de către BIHOREANUL, pentru a spune dacă îşi va da demisia de onoare sau nu cerută de cei doi senatori, Puie nu a putut fi contactat, deoarece şi-a închis telefonul.
Pe de altă parte, şeful CJ Bihor, Cornel Popa, a anunţat încă de la începutul săptămânii că va lua măsuri cu privire la această situaţie numai după ce va primi raportul unei comisii speciale de anchetă pe care a instituit-o în acest scop vinerea trecută, după discuţia cu reprezentanţii CRJ.
Potrivit legii, preşedintele Consiliului Judeţean nu îl poate demite direct pe şeful DGASPC, dar poate propune schimbarea lui din funcţie membrilor CJ, prin votul exprimat în plen de consilierii judeţeni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.