URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
12 Septembrie 2012, 19:16

Bilanţul pompierilor pe primele 8 luni din an: mai multe incendii, mai mulţi înecaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În pragul celei de-a 164-a aniversări a unităţilor de pompieri militari din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a trecut în revistă cele opt luni de activitate ale acestui an. "Mă bucur să constat că pompierii se bucură de o marjă de încredere în rândul populaţiei de peste 90%. Am lângă mine oameni de calitate şi nu intenţionez ca pe viitor să cobor ştacheta", a declarat şeful ISU "Crişana", generalul de brigadă Ioan Baş.

Miriştile şi înecaţii, problemele anului 2012

Situaţia operativă a primelor luni din acest an arată un număr de 5.081 de evenimente, dintre care 1.465, altele decât cele medicale, au fost gestionate de ISU. Dintre acestea, 251 de intervenţii au fost la incendii, cu 4 mai puţin decât aceeaşi perioadă a anului trecut, alte 113 au fost la evenimente diverse provocate de factori meteo sau la asanare de muniţie, iar zece au fost salvări de animale.

La acestea se mai adaugă câteva transporturi de apă în zonele grav afectate de secetă din Bihor, dintre care ultimele au fost în zona comunei Vârciorog şi în satele limitrofe municipiului Beiuş. Incendiile au fost provocate, în cele mai multe cazuri, de coşuri de fum neizolate ori înfundate (56 de cazuri), focul deschis scăpat de sub control în gospodării (47 de cazuri), defecţiuni ale instalaţiilor electrice (44 de cazuri) şi fumatul (21 de cazuri). În doar 14 cazuri incendiile au fost provocate de copii.

"Cu toate că numărul incendiilor la proprietăţi individuale private ori pe domeniul public a rămas aproape constant faţă de 2011, este foarte îngrijorător faptul că în acest an am avut un număr foarte mare de intervenţii la mirişti incendiate. Cele 866 de cazuri din primele opt luni ale lui 2012 reprezintă aproape triplul intervenţiilor din anul trecut, când au fost doar 334 de cazuri de mirişti incendiate", a spus generalul Ioan Baş.
În creştere faţă de anii anteriori este şi numărul intervenţiilor echipajului special de scafandri, care au scos din ape 11 persoane înecate, cele mai multe tragedii de acest fel fiind înregistrate pe Crişul Repede, Crişul Negru şi Balastiera Sântion.

Mai buni decât alţii

Conform statisticilor prezentate de conducerea ISU "Crişana", valoarea timpului de răspuns la solicitări ale pompierilor bihoreni este cifrată în acest an la 14 minute, cu un minut sub media pe ţară, lucru care poziţionează Bihorul pe un loc fruntaş în rândul unităţilor de pompieri militari profesioniste din România.

Pe aceeaşi linie se situează şi Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), care funcţionează în cadrul unităţilor de pompieri militari ale ISU "Crişana", care a înregistrat un timp de răspuns sub media pe ţară. În ceea ce priveşte activitatea SMURD, aceasta se reflectă în 3.616 de intervenţii avute în primele opt luni ale acestui an, însemnând o medie de aproximativ 15 zilnic. 1.254 dintre acestea au necesitat intervenţia echipajului de Terapie Intensivă, care asistă serviciu SMURD în cadrul Detaşamentului 2 al ISU Oradea. În ceea ce priveşte detaşamentele SMURD din judeţ, cel din Aleşd a avut 291 de intervenţii, în vreme ce paramedicii din Săcueni au avut 239 de ieşiri, cei din Marghita 181 iar cei din Beiuş 165.

"Mă bucur să constat că pompierii au o foarte bună o marjă de încredere în rândul populaţiei, iar ISU Crişana de un procent apropiat de cel de 94%, de la nivel naţional. Am în jurul meu buni profesionişti iar pe viitor nu intenţionez să cobor ştacheta. Eu nu sunt un om care face lucrurile cu jumătate de măsură, iar lângă mine vor rămâne doar cei care iubesc această meserie", a mai declarat generalul Ioan Baş.

Activitatea ISU "Crişana" a însemnat şi eliberarea de autorizaţii şi avize şi controale pentru verificarea respectării normelor de protecţie împotriva incendiilor, la acest din urmă capitol fiind constatate 10.314 de nereguli care s-au lăsat cu 4.293 de sancţiuni, dintre care 977 de amenzi, în valoare de 905.500 de lei.

De menţionat, între altele, e că au fost organizate şi câteva acţiuni tematice preventive, sub sloganele "SOS pădurea" sau Stop arderilor necontrolate!", în colaborare cu reprezentanţi ai Romsilva dar şi ai administraţiilor locale. ISU "Crişana" Bihor are în componenţă 1.000 de cadre, personal din structurile operative şi neoperative.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
aa
Felicitari! Sa o tineti tot asa. Felicitari SMURD! Sunteti cei mai tari
Postat 13 Septembrie 2012, 09:11 de aa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON