URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2014, 16:45

Biblioteca Judeţeană, la jumătatea procesului de inventariere a cărţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" este în plin demers de inventariere a cărţilor. Procesul a fost demarat în 2012 de către directoarea Ligia Mirişan, care a dorit să clarifice suspiciunile privind dispariţia, înainte de 2004, a peste 400 de volume valoroase din patrimoniul cultural naţional.

"La Biblioteca Judeţeană nu s-a mai făcut un inventar serios de zeci de ani. De aceea mi-am dorit să clarific situaţia cărţilor pe care le deţinem. Inventarul nostru se desfăşoară deja de peste un an şi jumătate, căci este vorba de o muncă migăloasă", a declarat directoarea Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, care estimează că acesta va fi finalizat aproximativ peste aproximativ încă un an şi jumătate.

Până acum, comisia de inventariere a parcurs toate cele 126.000 de volume din Colecţiile Speciale şi a trecut la Depozitul de Documente. "În 2004 s-a vehiculat un număr de 400 de cărţi care ar lipsi din Bibliotecă, dar acesta n-a fost verificat cu adevărat niciodată. Vrem să facem lumină în acest caz", a mai spus Ligia Mirişan.

În 2004, BIHOREANUL intrase în posesia unei liste de 406 cărţi, toate făcând parte din patrimoniulcultural naţional, despre care se presupunea că ar fi dispărut. Era vorba despre rarităţi bibliografice din secolele XV-XVll, ba chiar şi lucrări ex-libris, la care aveau acces doar directorul şi doi gestionari şi care se eliberau cititorilor doar spre studiu, în sălile de lectură ale bibliotecii. Era vorba de ediţii rare ale operelor Schiller, Ovidiu, Voltaire, Cicero, Petrarca, dar şi vechi cărţi bisericeşti.

Directorul Bibliotecii Judeţene de la acea vreme, Constantin Mălinaş, acuzat de mai multe nereguli în gestionarea banilor instituţiei, a refuzat să infirme cu dovezi faptul că aceste volume lipsesc şi nici nu a declanşat o anchetă pentru a elucida situaţia.

În cazul în care în urma inventarului început în 2012 se va constata că într-adevăr lipsesc volume din patrimoniul instituţiei, conducerea Bibliotecii Judeţene va informa Consiliul Judeţean, dar şi Poliţia pentru a putea iniţia cercetări.

Pe de altă parte, recent, la nivel naţional, s-a descoperit că din patrimoniul Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I. C. Petrescu" lipsesc aproape 4.000 de cărţi vechi şi de patrimoniu, fapt care l-a determinat pe ministrul Remus Pricopie să ceară inventarierea tuturor bibliotecilor aflate în subordinea Ministerului Educaţiei. Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" este subordonată, însă, Ministerului Culturii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Yeah, right big mama....
Si, daca va informa politia, ce mare branza de capra suta va face aia? Se pricepe politia la alte carti in afara de cele de poker si septic? Si cica "marea" directoare vrea sa clarifice suspiciunile, de zici ca ea a inventat inventarul pe planeta! Hai sa radem cu directoarea priceputa, care daca dorea sa clarifice ceva o putea face de prin 2008 de când e "conducatoarea" institutiei! Apropo, nu aveau ce incunabule sa dispara din biblioteca, pentru ca, nu prea existau pe acolo asa ceva!
Postat 27 Martie 2014, 16:41 de Byron from Bureau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON