URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2013, 15:19

Beiuş şi Aleşd rămân oraşe! Oraşele bihorene cu mai puţin de 25.000 de locuitori nu vor fi "retrogradate" sate

Oraşele bihorene nu îşi vor pierde rangul. Deputatul Cseke Attila a dezmininţit vineri zvonurile potrivit cătora toate localităţile cu mai puţin de 25.000 de locuitori, care în prezent au rang de oraş, vor fi "retrogradate" la nivelul de sate. Dacă proiectul iniţiat de un număr de 25 de parlamentari la începutul lunii septembrie ar fi devenit lege, în Bihor măsura ar fi afectat toate oraşele cu excepţia reşedinţei de judeţ. Astfel, Aleşd, Beiuş, Marghita, Nucet, Salonta, Săcuieni, Ştei, Valea lui Mihai şi Vaşcău ar fi devenit cel mult comune.

"Toate discuţiile care s-au iscat după mediatizarea proiectului de lege au pornit de la faptul că iniţiatorii acestuia nu au explicat bine ce urmăresc cu acesta. Există în ţară circa 460 de localităţi arondate unor oraşe, dar care sunt de fapt sate. Aşa sunt Cheţ la Marghita, Delani la Beiuş sau Cubulcut la Săcuieni. Pentru că sunt arondate unor oraşe, acestea nu pot accesa fonduri europene pentru dezvoltare alocate localităţilor rurale, dar nici nu pot trece drept oraşe, fapt pentru care sunt condamnate să rămână în urmă faţă de comunele cu care se învecinează", spune Cseke Attila.

Deputatul a afirmat că măsura vizată este una reparatorie şi este menită să ofere acestor localităţi arondate administrativ oraşelor vecine să poată accesa şi ele fonduri europene.

"Ce vină are Delani, spre exemplu, că în 1968 a fost declarată localitate aparţinătoare oraşului Beiuş? El tot sat a rămas şi de aceea trebuie să aibă acces la atragerea de fonduri europene la fel ca orice alt sat. Măsura nu urmăreşte declasificarea oraşelor, ci dezvoltarea satelor", a spus Cseke.

Statistic vorbind, în ţară există la această oră 463 de sate care sunt administrate de oraşe şi 250 de municipii şi oraşe care au sub 25.000 de locuitori şi "nu au atins încă indicatorii calitativi minimali pentru dezvoltare urbană".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
COMUINA DA , ORAS BA !
Care-i problema daca esti din comuna BEIUS ,ALESD etc. Condittii de oras nu , atunci ,de ce !?. Spune o vorba romaneasca . Daca prostu nu-i fudul .....
Postat 23 Septembrie 2013, 10:36 de Observator
oras DA
Oras DA, municipiu Nu. Beiusul are pentru moment statut de municipiu. Nu prea stiu pe ce criterii dar asta e. 10000 de oameni platesc taxe duble sau triple pentru simplu orgoliu de a face parte dintr-o asemenea entitate. Sincer sunt de acord cu statutul de oras si chiar as simpatiza pentru idea de a retrograda la statutul de comuna. Buzunarul meu ar fi mai plin iar nasurile unora de pe la autoritatile locale ar fi mai mici. Ca tot la Oradea ne rezolvam problemele.
Postat 23 Septembrie 2013, 09:59 de horia
UNIIIIII !
Unii au vrut sa fie mai intai ,,oras'' si dupa aia sa-si ,,bage'' toaleta in casa !! Ambitii policianiste de oameni ce gandesc cu partea inferioara spate a corpului careia i se mai spune si ,,c_r.
Postat 22 Septembrie 2013, 10:19 de ZORBA GRECUL
Pe parizieni nu-i deranjeaza termenul de comuna peste care se suprapune exact Ylle de France
Asa cum nici pe oradeni nu iar putea deranja 'de facto' daca ar fi comunali, atata timp cat asa au votat de doua ori.
Postat 21 Septembrie 2013, 19:23 de Snow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON