URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Februarie 2011, 17:35

"Bătaie" pe locurile de la creşă: Pentru 337 locuri s-au depus deja peste 400 de cereri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jumătate din familiile orădene care au copii de creşă vor trebui să îşi plătească bone. "Pentru cele 347 de locuri autorizate la un număr de zece creşe câte avem în Oradea, s-au depus deja 400 de cereri. Părinţii vin de pe acum şi depun cereri pentru luna octombrie", a spus directorul Administraţiei Social Comunitare Oradea (ASCO), Zita Koncsek, vineri în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul ASCO se aşteaptă ca în toamnă numărul solicitărilor să fie triplu faţă de cel al locurilor vacante, având în vedere că în anul 2010 au fost depuse nu mai puţin de 710 cereri. "Apreciem că în toamnă se vor elibera undeva la 200 de locuri. Cum primim în continuare cereri, probabil că numărul lor va fi de trei ori mai mare decât cel al locurilor existente", a declarat pentru BIHOREANUL, Zita Koncsek.

În prezent, conducerea ASCO, lucrează la un regulament cu criterii obiective pe baza căruia să poată stabili lista copiilor care vor fi primiţi la creşă. "Vrem să fim cât mai corecţi. Probabil vom lua în calcul la departajarea cererilor veniturile familiei, astfel încât cele cu venituri mici să aibă prioritate", a spus Koncsek.

O creşă nouă

Conducerea ASCO speră să soluţioneze criza locurilor la creşă prin amenajarea de către municipalitate a unei creşe noi în Piaţa 1 Decembrie din centrul oraşului. Investiţia se ridică la 700.000 euro şi a fost cuprinsă în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, urmând să fie demarată în cursul acestui an cu finanţare din fonduri europene.

"Este vorba de o clădire cu parter şi un etaj peste care va fi construită o mansardă şi va avea în total 120 de locuri. Sperăm să semnăm contractul de finanţare undeva în luna aprilie iar undeva în septembrie - octombrie să înceapă lucrările", a declarat pentru BIHOREANUL, Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană din cadrul Primăriei. În cadrul proiectului, pe lângă lucrările de reabilitare şi extindere a construcţiei, au fost cuprisă inclusiv achiziţionarea de dotări pentru creşă şi amenjarea de locuri de joacă pentru copii. Criza locurilor la creşă se va menţine însă şi în anii următori pentru că durata de implementare a proiectului va fi de 18 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON