URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Septembrie 2013, 19:22

Băile Felix şi 1 Mai, în festival: Ecofest aduce dezbateri, concursuri şi filme cu teme ecologice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiecţii cinematografice, dezbateri pe teme eco şi concursuri între elevi sunt ingredientele festivalului Internaţional al Filmului Ecologic Ecofest, desfăşurat sub sloganul "Pentru Sănătatea Pământului", în Băile Felix şi 1 Mai în perioada 25-29 septembrie. Scopul evenimentului este, pe lângă promovarea filmului, şi de-a atrage atenţia împotriva exploatărilor gazelor de şist, prin orice metode, dar şi pentru promovarea zonei ca destinaţie turistică.

"Festivalul durează de azi până duminică şi vor rula filme din circa 20 de ţări. Avem şi un juriu specialitate, format din regizori şi producători din toată lumea, care va desemna cele mai bune filme, dar şi un juriu format din elevi, care, fiind o zonă cu potenţial turistic extraordinar, am zis că acest juriu e format din potenţiali miniştri ai turismului şi le-am cerut ca, până la deschiderea oficială de mâine, să prezinte şi o "hotărâre de guvern" prin care să arate cum ar promova la nivel naţional şi internaţional", a explicat miercuri Lavinia Şandru, unul dintre organizatorii principali.

Potrivit acesteia, în toate zilele de festival, în sala polivalentă a Complexului Perla din 1 Mai vor fi dezbateri de câte două ore, de la orele 10 şi 17, cu vizionări de film, în funcţie de tematica abordată. Astfel, pe listă se numără producţii precum "Dobrogea, dragostea mea", "Roşia Montană - un loc la marginea prăpastiei", "Secretele câmpului", "Când apa e pe sfârşite" sau "Ne-reciclabil".

"Avem două dezbateri ample în cadrul festivalului, una privind nocivitatea gazelor de şist, iar a doua vizează promovarea României şi Băilor Felix şi 1 Mai ca destinaţii turistice. De fapt, tot ceea ce facem noi e şi un protest împotriva exploatărilor gazelor de şist în orice fel, nu doar prin fracturare hidraulică în zona asta", a mai precizat Lavinia Şandru, militând şi pentru oprirea proiectului privind exploatarea cu cianuri la Roşia Montană.

Deschiderea oficială a Ecofest este programată pentru joi după amiază, de la ora 17, la Club Art, din Băile Felix, la eveniment fiind aşteptat, între alte oficialităţi, şi ministrul Mediului, Rovana Plumb. În plus, soprana Felicia Filip, şi ea "ecologistă convinsă", va susţine un miniconcert.

Ecofest este organizat de Iniţiativa Ecologistă Europeană, ProFamilia şi Primăria Sînmartin, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Autoritatea Naţională pentru Turism şi Centrul Naţional al Cinematografiei, cel din urmă reprezentat prin regizorul Cornel Diaconu, care este şi producătorul general al festivalului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON