Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a interzis avocatului orădean Ioan Sava anchetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă "să desfăşoare profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta".
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a avocatului orădean Ioan Sava, pentru trafic de influenţă, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi spălare de bani.
În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi soţia avocatului, Daniela Sava, la rândul ei avocat în cadrul Baroului Hunedoara, pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi uz de fals.
Potrivit unui comunicat făcut public, marţi, de Biroul de presă al DNA, Ioan Sava este acuzat că, în cursul lunilor ianuarie şi februarie 2012, prevalându-se de influenţa pe care ar avea-o asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, a pretins şi primit 7.000 euro de la Ioan Morar Romocsa, un client judecat pentru furt calificat, denunţător în cauză.
Romocsa fusese condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, iar avocatul i-a promis că, în schimbul banilor, magistraţii de la Curtea de Apel care urmau să pronunţe o soluţie definitivă în caz, vor dispune o pedeapsă mai blândă, cu suspendare.
Pentru a da o aparenţă de legalitate şpăgii încasate, pe 28 februarie 2012, cu ajutorul soţiei sale, Daniela Sava, avocatul a falsificat contractul de asistenţă juridică încheiat cu Romocsa, consemnând în mod nereal că suma de 7.000 de euro reprezintă "onorariul de succes", falsificând şi chitanţa aferentă acestui contract.
"Inculpata Sava Ana Daniela i-a dat denunţătorului aceste acte falsificate pentru a le semna, iar denunţătorul le-a predat procurorilor anticorupţie cu ocazia efectuării cercetărilor în acest dosar penal", se specifică în comunicat.
După plata banilor, soluţia a fost schimbată în favoarea inculpatului la Curtea de Apel, unde Romocsa a obţinut o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării, sub supraveghere.
Din anchetă a reieşit că cei 7.000 de euro nu au ajuns la judecători, ci au fost cheltuiţi de avocaţi pentru cumpărarea unor bunuri de folosinţă personală. Pentru recuperarea sumei, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând familiei.
În data de 1 martie, avocatul Ioan Sava a fost reţinut pentru 24 de ore, dar Curtea de Apel Oradea a refuzat arestarea sa, pentru ca, ulterior, pe 16 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să îi interzică să părăsească ţara pe o durată de 30 de zile. Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a interzis avocatului orădean și "să desfăşoare profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta".
Procesul soților Ioan și Daniela Sava se va judeca la Curtea de Apel Cluj Napoca.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.