Cam 80 de orădeni au participat, luni, la festivităţile organizate la statuia lui Avram Iancu, din Parcul Traian, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la revoluţia din 1848 şi a 189 de ani de la naşterea eroului.
Manifestările au început încă de la ora 9 dimineaţa, în Sala Mare a Primăriei Oradea, cu un simpozion tematic. După un moment artistic susţinut de corul veteranilor de război "General Traian Moşoiu" din Oradea, festivităţile s-au mutat în Parcul Traian, vizavi de sediul Poliţiei Bihor, la bustul lui Avram Iancu.
Acolo au venit orădeni de toate vârstele, purtând în piept cocarde şi privind emoţionaţi ceremonia, presărată cu cântece patriotice.
Deşi programată la ora 12.25, slujba de Te Deum a fost câteva minute amânată, deoarece soborul de preoţi a întârziat din pricina prelungirii slujbei de Rusalii.
A urmat un moment susţinut de grupul vocal "Maria Haiduc" de la Şcoala de Arte Francisc Hubic, care a interpretat cântece precum "Hai să-ntindem hora mare", după care oficialităţile au trecut la depunerea de coroane, pe un fundal sonor asigurat de fanfară - "Presăraţi pe-alor morminte".
Între cei prezenţi la eveniment s-au numărat primarul Ilie Bolojan, subprefectul Cristian Bitea, care a stat în apropierea fostului său şef de la Prefectură, Gavrilă Ghilea, şeful Poliţiei de Frontieră - Dan Fătuloiu, dar şi reprezentanţi ai cultelor sau ai Consiliului Judeţean. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai comunei Baia de Criş, din care face parte şi satul Ţebea, locul în care e înmormântat Avram Iancu.
Festivităţile au culminat cu defilarea gărzii de onoare, pe Marşul lui Iancu, în aplauzele tuturor. La final, cei prezenţi au primit cozonaci, pentru pomenirea eroului.
Manifestările au fost organizate de Societatea Cultural-Patriotică "Avram Iancu" Oradea, în colaborare cu autorităţile locale.
Avram Iancu
Considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, Avram Iancu a fost un avocat transilvănean şi revoluţionar român paşoptist, care a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania.
A fost conducătorul de fapt al Ţării Moţilor în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianţă cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluţionare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.
Avram Iancu s-a născut în 1824, în localitatea Vidra de sus, azi Avram Iancu, judeţul Alba, data exactă a naşterii nefiind menţionată exact. După mărturisirile eroului, s-ar fi născut "la vremea cireşelor".
S-a stins din viaţă pe 10 septembrie 1872 şi a fost îngropat cu funeralii naţionale pe 13 septembrie 1872 la Ţebea, judeţul Hunedoara, lângă "Gorunul lui Horea". A fost dorinţa pe care şi-o exprimase din timpul vieţii.
An de an, memoria eroului este cinstită de români şi îndeosebi de moţi, între care trăiesc şi azi urmaşii foştilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.