Autodenunţ spectaculos privind implicarea vicepremierului Liviu Dragnea în falsificarea datelor Referendumului din 29 iulie 2012. Senatorul Valer Marian, exclus în această primăvară din PSD, a trimis Direcţiei Naţionale Anticorupţie un "(auto)denunţ penal" care îl vizează pe vicepremierul Liviu Dragnea, pe care îl acuză de fals intelectual şi uz de fals.
Întâlnirea de la Oradea
În document, Marian a povestit că a fost instigat la fraudă de Dragnea, care l-a sunat anul trecut, pe 22 iulie, cu o săptămână înaintea Referendumului.
"Mi-a transmis să mă prezint, în calitate de preşedinte al Organizaţiei judeţene Satu Mare a PSD, în ziua respectivă, orele 14, la o întâlnire la Hotelul Dacia Continental din Oradea, împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Govor Mircea Vasile, şi cu primarul municipiului Satu Mare, Coica Dorel Costel. Mi s-a precizat doar că întalnirea priveşte organizarea Referendumului din 29 iulie şi că la aceasta vor participa liderii PSD din zona de Vest a României. Întrucât primarul Coica Dorel Costel nu se afla în localitate, am plecat la Oradea împreună cu vicepreşedintele Govor Mircea Vasile", arată senatorul ex-PSD.
Valer Marian a povestit că Dragnea a sosit la Oradea "cu un elicopter", iar întâlnirea "a avut loc într-o sală de protocol a restaurantului hotelului Dacia Continental", la ea participând preşedinţii mai multor organizaţii judeţene, inclusiv liderul PSD Bihor, Ioan Mang.
Raportări umflate
"Participanţii am servit masa în sala de protocol, unde s-au purtat discuţii de ordin general, iar la un moment dat secretarul general al PSD Liviu Dragnea ne-a spus să lăsăm telefoanele în sala respectivă şi am ieşit pe un hol, lângă o toaletă, unde susnumitul ne-a spus că, pentru a realiza în duminica următoare cvorumul de participare la referendum, de 50% plus 1, va trebui să convingem, inclusiv prin promisiuni băneşti, cât mai mulţi preşedinţi de secţii de votare, ca să raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din două în două ore, o prezenţă cu 25 de alegători în plus faţă de cea reală", se arată în autodenunţ.
"Secretarul general Dragnea ne-a precizat că această decizie a fost luată la cel mai înalt nivel politic în USL întrucât Uniunea Europeană ar agrea demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dar trebuie îndeplinite condiţiile formale, în primul rând cvorumul de participare la referendum", a mai scris senatorul.
Asemenea întâlniri ar fi avut loc şi la Sibiu şi Cluj Napoca, unde secretarul general al PNL, Stroe Radu, "le-a solicitat ca, pentru realizarea cvorumului de participare la referendum, să aranjeze cu preşedinţii secţiilor de votare să raporteze o prezenţă cu 50 de alegători mai mare decât cea reală, la orele stabilite".
Valer Marian susţine că nu s-a implicat în falsificarea raportărilor privind prezenţa la Referendum: "Conştientizând, pe de o parte, că dacă se urmează asemenea directive se intră sub incidenţa legii penale, iar pe de altă parte că organizarea este haotică şi contradictorie, având în vedere cifrele diferite de raportare anunţate de PSD şi PNL, am decis să nu mă implic într-o astfel de operaţiune frauduloasă, consultându-mă în acest sens şi cu alţi reprezentanţi judeţeni ai PSD, care mi-au împărtăşit punctul de vedere".
Daţi-le bani!
Totuşi, el susţine că în judeţul Satu Mare "directiva" trasată de Liviu Dragnea a fost urmată de vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PSD, la fel procedând şi liberalii din acest judeţ.
"Numitul Govor Mircea Vasile, care se afla în relaţii mai apropiate cu secretarul general Dragnea, a fost de acord cu directiva acestuia şi, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Ştef Mihai Adrian, şi cu cumnatul acestuia Silaghi Ovidiu, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL şi ministrul Transporturilor în perioada respectivă, au căutat să transpună în practică directiva USL. Ulterior, numitul Govor Mircea Vasile a afirmat că au pus la bătaie pentru referendum suma de 200.000 lei (două miliarde de lei vechi), care a fost primită la negru de la SC Tehnic Asist SRL Botoşani (firmă favorizată şi abonată la contracte de asfaltare cu Consiliul Judeţean), căreia i s-ar fi promis în schimb atribuirea de lucrări de către Ministerul Transporturilor condus de Silaghi", afirmă senatorul exclus din PSD în denunţul adresat DNA.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.