URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2010, 08:23

Atenţie pe unde călcaţi în vacanţă! Alt tânăr muşcat de şarpe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit Serviciului Judeţean de Ambulanţă, tânărul de 24 de ani a fost muşcat de mână, sâmbătă după amiază, în timp ce se afla la Padiş. Medicii au bănuit că muşcătura este una de viperă, aşa că l-au transportat pe bărbat la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean.

Conform dr. Hadrian Borcea, şeful UPU şi SMURD Oradea, starea de sănătate a victimei era bună, deoarece veninul nu s-a răspândit în organism. Medicii i-au administrat tânărului ser antivenin şi l-au lăsat acasă, fiind în afara oricărui pericol.

În ultima lună, mai mulţi bihoreni au ajuns la spital cu muşcături de şarpe. Rugat de BIHOREANUL să explice fenomenul, Marton Venczel, şeful secţiei de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor, respinge ipoteza ca animalele să fi atacat din senin şi susţine că, dimpotrivă, acestea fug de oameni.

"În primul rând, trebuie identificat ce fel de şarpe este cel care a muşcat. Este foarte important. Şarpele, de obicei, nu atacă. Mai mult, chiar se retrage din calea omului. Turiştii care merg pe un traseu marcat trebuie să aibă noroc să întâlnească unul. Şansele cresc însă, în cazul în care cineva culege plante sau ciuperci", a explicat specialistul, care îi sfătuieşte pe turişti să aibă grijă pe unde se plimbă şi să nu agreseze reptilele în caz că dau de ele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
iar sarpe de casa?
Ce tot aveti cu sarpele de casa??? Si la stirea cealalta ati pus tot un Natrix natrix, amu iar :).. Daca este muscatura de vipera, mai bine ati pune poze cu vipere (dar nu cu corn!!)
Postat 28 Iulie 2010, 14:54 de Herps
rectificare
Marton Venczel nu este herpetolog si paleontolog. Deci nu este "specialist". Adica nu in speciile existente. El studieaza folsile de serpi.. iar fosilele nu te musca :)
Postat 27 Iulie 2010, 14:14 de Retro
ciorapi albi peste bocanci
tocmai de aceea vanatorii de munte poarta bocanci si ciorapi albi lungi ridcati peste bocanci. serpilor nu le plac "ciorapii albi", de fapt nu le place culoarea alba in miscare si se feresc astfel sa muste de ce le e mai la'ndemana, adica de picior.
Postat 27 Iulie 2010, 08:57 de vasile
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON