Locuitorii blocurilor din strada Louis Pasteur 42 se plâng că Primăria îi condamnă să îngheţe la iarnă de frig în apartamente. Angajaţii municipalităţii au început luni dimineaţă, sub supravegherea Poliţiei, golirea şi demolarea celor 64 de boxe şi şase garaje în care îşi ţin lemnele pentru încălzire locatarii blocurilor din zonă.
Construite la sfârşitul anilor '60 cu încălzire pe lemne, imobilele sunt racordate în prezent la reţeaua de termoficare, dar mulţi locatari preferă să se încălzească în continuare cu combustibili solizi pe considerentul că ies mai ieftin.
"La iarnă o să îngheţ de frig în casă. Dacă îmi dărâmă magazia nu o să am unde să îmi ţin lemnele. Blocul nostru nici măcar nu are pivniţă", a reclamat Rozalia Şumans. Femeia în vârstă de 78 de ani spune că nu are nicio şansă se îşi racordeze apartamentul la reţeaua de termoficare. "Eu tot timpul m-am încălzit pe lemne. Nu am 60 de milioane de lei vechi să dau pe instalaţie ca să mă leg la CET", a spus bătrâna.
Oamenii sunt cu atât mai supăraţi cu cât în anii '90, când şi-au cumpărat locuinţele de la fostul RAGCL, au cumpărat şi magaziile de lemne. "În contractul de vânzare cumpărare scrie clar că am cumpărat şi boxa pentru lemne. E proprietatea mea. Nu e drept să vină Primăria să ne-o demoleze", a declarat Anita Kelemen.
Rămaşi fără boxele de lemne parte din locuitorii zonei spun că vor face un efort financiar pentru racordarea la reţeaua de termoficare, iar parte dintre ei spun că vor chema municipalitatea în instanţă.
"Primăria mizează pe faptul că majoritatea locuitorilor din zonă sunt persoane în vârstă care se tem să se opună demolării magaziilor pe care le deţin. Voi vorbi cu părinţii mei care au o magazie de lemne, cu vecinii şi îi voi îndemna să ceară despăgubiri în cadrul unui proces", a afirmat Dorin Gherghev.
Orădeanul a acuzat municipalitatea de premeditarea operaţiunii de demolare. "Ani de zile Primăria s-a opus reamenajării magaziilor. Acuma vine să le dărâme pe motiv că sunt în paragină", a spus Gherghev.
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, deţinătorii magaziilor de lemne au fost somaţi să le dărâme încă din ianuarie şi au avut timp la dispoziţie până la sfârşitul lunii martie. "Demolarea boxelor se face pentru ca pe amplasamentul acestora să se amenajeze locuri de parcare la domiciliu, spaţii verzi şi căi de acces", a afirmat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Sas a spus că orădenii care se încălzescă încă cu lemne vor primi un amplasament din imediata vecinătate a blocului în care locuiesc pe care îşi vor putea construi magazii de lemne cu aspect unitar. "În locul boxelor cu aspect neîngrijit vor trebui construite altele noi. Proprietarii acestora vor fi scutiţi de impozit pe teren", a declarat purtătorul de cuvânt.
La cerere, deţinătorii boxelor vor mai putea beneficia de locuri de parcare gratuite la domiciliu vreme ce cinci ani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.