URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2011, 09:11

Atenţie: Certificatul fiscal eliberat de Primărie nu atestă şi plata utilităţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria avertizează orădenii să fie atenţi la achiziţionarea de clădiri sau apartamente, întrucât certificatul fiscal eliberat de Direcţia Economică nu atestă lipsa datoriilor vânzătorului către furnizorii de utilităţi, cum sunt Compania de Apă, Electrica, Electrocentrale, RDS&RCS etc.

Pentru ca acest lucru să fie clar, Primăria a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că din 1 septembrie a introdus în certificatul fiscal un paragraf nou care prevede că documentul "nu atestă contribuabilului calitatea de a fi liber de eventuale sarcini către companiile furnizoare de utilităţi".

Conform comunicatului, până acum exista o confuzie în rândul unor solicitanţi de certificat fiscal care considerau că acesta atestă lipsa datoriilor către orice instituţie, regie sau companie, astfel că noua precizare era necesară.

Certificatul fiscal este documentul care atestă faptul că un proprietar, persoană fizică sau juridică, figurează sau nu în evidenţele fiscale ale autorităţilor publice locale cu obligaţii de plată neachitate.

Persoanele fizice sau juridice care înstrăinează bunuri impozabile din patrimoniul propriu au obligaţia să aibă achitate faţă de bugetele locale toate obligaţiile fiscale, mai puţin cele litigioase, până la sfârşitul lunii în care are loc înstrăinarea bunului impozabil.

Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, nesolicitarea acestuia având drept efect neîncheierea în forma legală a actelor de dobândire, acestea fiind nule de drept.

Nulitatea actelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale poate fi cerută instanţei competente de orice persoană interesată.

 Primăria Municipiului Oradea, în calitate de organ fiscal, deschid procese în cazurile identificate de vânzare a unor bunuri impozabile de către persoane care înregistrează datorii faţă de bugetul local, solicitând anularea actelor şi obligarea la plată a datornicilor.

Pentru reducerea timpilor de emitere a acestor certificate, la Primăria Municipiului Oradea eliberarea se face automat, inclusiv cererea de emitere (imprimat listat), la depunerea documentaţiei, nefiind necesară în prealabil depunerea unei alte cereri.

Taxa de urgenţă pentru emiterea în aceeaşi zi a certificatelor fiscale este de 10 lei, iar taxa pentru emiterea în mai mult de 48 de ore este de 4 lei.

Certificatul fiscal este valabil 30 de zile de la eliberare. Dacă cererea a fost depusă după data de 25 a lunii, certificatul este valabil până la sfârşitul lunii următoare, cu excepţia cazurilor de înstrăinare a bunurilor, situaţie în care certificatul fiscal este valabil doar în luna emiterii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Functionarii din primarie, taietori de frunza la caini !
Inca odata se vede ca functionarii din primarie nu-si merita nici salariile, dar'mite ,,stimulatiile'' nesimtite ! Cum sa dai un astfel de comunicat cand in subordinea primariei/consiliului local sunt atatia ditribuitori de utilitati ?! Incalzirea si distributia de apa potabila sunt ,,pastorite'' de ,,alesii'' locali ! Cele mai mari datorii se inregistreaza la incalzire, sute sau mii de lei. La ce mama dreaqului mai aruncati banii pe sistemele informatice daca nu stiti/nu vreti sa le folositi ?! Mai bine se plimba boul de cetatean pana-si rupe pingelele !
Postat 08 Septembrie 2011, 12:31 de .
Notarul ar trebui sa aiba acces online la baza de date
sa fie inscris ca operator in baza de date in scop COMERCIAL exact ca ORC dar astai sunt analfabeti PROFESIA libera nu e calitatate daca trebuie sa imbunatatesca serviciile renunta si la profesie asa de incuiati sunt, clientul nu trebuie sa umble clientul trebuie servit ei pot negocia cu finantele cu Primaria si totul in 2 minutele e gata, dara daca iei banii pe o hartie si o stmpila de ce sa faci si servicii de informare :))) ne iau de fraieri nu ne respecta.
Postat 08 Septembrie 2011, 10:01 de legal
o face asociatia de Proprietari in 2 sapatamani
finantele nu au cuprinse amneziile rutiere, primaria nu are utilitatiile si uite asa te duci la Notar si in baza de abuz si inselaciune faci plangere penala,ascundere de vicii si atunci ma intreb pentru ce sa mai mergi la Primarie, Fiannte daca oricum vanzatorul raspunde penal pentru ce declara in fata NOTARULUI? Sistem de pacalici birocratic.
Postat 08 Septembrie 2011, 09:51 de dovada platii utilit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON