Orădenii cu venituri lunare sub 786 lei pe membru de familie vor putea beneficia de subvenţie la plata încălzirii. Administraţia Social Comunitară Oradea a tipărit 15.000 de cereri de ajutor de încălzire care vor fi distribuite orădenilor începând cu data de 5 octombrie.
Cine beneficiază?
Anul trecut ASCO a înregistrat 9.200 de cereri, din care 8.000 au şi fost aprobate, dar pentru sezonul rece 2011-2012 reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă la o creştere a solicitărilor. "Noi spunem că numărul cererilor va creşte având în vedere să încălzirea s-a scumpit iar plafonul minim de acordare a subvenţiilor a fost majorat de la 615 lei la 768 lei venit net mediu lunar pe membru de familie", a declarat Zita Koncsek, directorul ASCO, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Formularele tipărite vor putea fi ridicate de la sediul ASCO din strada Primăriei 42 precum şi prin intermediul celor şase centre multifuncţionale din municipiu.
Conform prevederilor OUG 70/2011 privind unele măsuri de protecţie socială, consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei din bugetul local în situaţia în care venitul mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.086 lei în cadrul persoanei singure. Pentru consumatorii care folosesc la încălzirea locuinţei gaze naturale sau combustibili solizi ori petrolieri, ajutorul pentru încălzire se acordă dacă venitul net mediu pe membru de familie este mai mic de 615 lei.
Bătaie de cap
Directorul ASCO se aşteaptă ca noile cereri formulare ale cererilor să dea bătăi de cap orădenilor. "Cererile au în jur de zece pagini, necesită atenţie deosebită din partea celor care le completează şi a celor care le preiau. De aceea, cerem asociaţiilor de proprietari să vină în sprijinul persoanelor vârstnice, mai ales că în multe rubrici scrisul este foarte mic", a spus Koncsek. În sezonul rece 2011-2012 formularul de cerere se va completa o singură dată, chiar dacă ajutorul de încălzire se va acorda lunar.
Cuantumul ajutorului de încălzire de care vor beneficia familiile cu venituri mici va fi calculat printr-o formulă complexă ce implică subvenţiile acordate de la bugetul local şi de stat, preţul local al gigacaloriei şi consumul ce revine celor care beneficiază de ajutor. Oricum, în funcţie de venituri, procentul de compensare a preţului încălzirii poate varia de la 5% pentru cei cu venituri între 615,1 şi 786 lei, până la 90% pentru cei cu venituri mai mici de 155 lei pe membru de familie.
Pe verificate
Ajutorul de încălzire se va acorda pe baza cererii şi a declaraţiei pe proprie răspundere, formular tipizat, însoţită de documente doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate. Zita Koncsek spune că ASCO va cere acte doveditoare pentru a preveni falsurile în declaraţie.
"Conform normativelor, în această iarnă suntem obligaţi să verificăm cel puţin 60% din cererile aprobate. Anul trecut, la un volum de circa 9.200 de cereri am verificat un procent de circa 10% din ele şi s-au descoperit circa 650 de situaţii cu probleme. Nu vrem ca acest lucru să se repete anul acesta", a spus directoarea.
Dacă anul trecut "falsificatorii" au scăpat doar cu rambursarea sumei încasate pe nedrept, pentru sezonul rece 2011-2012 primarul are obligaţia, prin lege, să sesizeze organele de cercetare penală în cazul în care ASCO va descoperi nereguli în timpul verificărilor.
Nu primesc!
Oricum, legea este destul de clară. Vor fi excluşi de la ajutorul de încălzire, chiar dacă se încadrează în veniturile prevăzute de lege, deţinătorii de clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti (case de vacanţă, piscine, saune şi altele) sau alte imobile aflate în proprietate, închiriere, concesiune sau comodat.
La fel, nu beneficiază de ajutor deţinătorii de atoturisme cu cilindree de peste 1.600 centimetri cubi, autoutilitare, autocamioane şi remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, autotuze, microbuze. Mai rămân fără ajutor deţinătorii de utilaje agricole (tractor, combină autopropulsată), utilaje de prelucrare agricolă (presă de ulei, moară de cereale) sau utilaje de de prelucrat lemnul (gater, drujbă).
De asemeni, sunt exceptaţi deţinătorii de terenuri intravilate în suprafaţă de 1.000 metri pătraţi în zona urbană sau 2.000 metri pătraţi în zona rurală, cei care deţin peste 2 hectare de teren arabil sau forestier, precum şi cei care deţin peste 3 bovine, 5 porcine, 20 de ovine sau 15 familii de albine.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.