Curtea de Apel Oradea a prelungit, miercuri, cu încă 30 de zile, mandatul de arestare emis pe numele italianului Cosimo Scaglione Gabor, asasinul italian, membru al grupării 'Ndrangheta, urmărit internaţional pentru crimă şi arestat pe 3 februarie la Oradea. "Instanţa a dispus menţinerea măsurii arestării preventive luate faţă de Gabor (fost Scaglione) Cosimo, aflat în Arestul Poliţiei Bihor, pe o durată de încă 30 de zile, cu începere de la data de 3 martie 2011 până la 1 aprilie, inclusiv", a declarat grefiera Cornelia Precup, din cadrul Biroului de presă al Curţii de Apel Oradea.
Decizia a fost luată de magistraţi deoarece aceştia aşteaptă, încă, de la autorităţile italiene, mandatul european de arestare emis pe numele lui Scaglione - Gabor, dar şi unele clarificări legate de modul în care s-a derulat procesul său după ce acesta a pretins la un termen anterior că nu a avut parte de un proces echitabil. "Persoana susţine că le-a adus la cunoştinţă autorităţilor italiene, prin Consulatul de la Timişoara, faptul că s-a căsătorit în România, schimbându-şi numele din Scaglione în Gabor, şi că are reşedinţa în Timişoara, dar nu s-a ţinut cont de acest lucru şi i s-a încălcat dreptul la apărare, nefiind citat cu numele actual şi la reşedinţă. Instanţa a solicitat informaţii legate de aceste aspecte", a mai arătat grefiera Cornelia Precup.
Ameninţat cu moartea
Tot la termenul de miercuri, avocatul italianului, Răzvan Doseanu (foto), a solicitat instanţei să-i amâne acestuia extrădarea pe motiv că a fost ameninţat cu moartea în ţara natală şi a depus ca dovezi mai multe documente în acest sens. Este vorba despre o corespondenţă purtată în octombrie 2008 de către reprezentanţii autorităţilor Antimafia şi conducerea Centrului Penitenciar de maximă siguranţă Secondigliani Napoli - Departamentul deţinuţilor care colaborează cu Justiţia, unde Cosimo Scaglione era încarcerat până la pronunţarea sentinţei în dosarul său.
Potrivit avocatului, corespondenţa se referă la un mesaj de ameninţare transmis de gruparea 'Ndrangheta italianului, care a reuşit să treacă de gărzile de securitate ale închisorilor şi să-i fie introdus în celulă, având rolul de a-l determina să renunţe la colaborarea cu autorităţile Antimafia italiene şi să-şi retragă mărturiile împotriva celor pentru care activa ca asasin. "Este vorba despre o scrisoare care datează din 1 octombrie 2010. În plicul primit de domnul Gabor Cosimo în închisoare se aflau două cartuşe de vânătoare şi un mesaj scris cu litere decupate din ziare: "Infamule, te vom omorî şi în închisoare", a declarat Doseanu, care consideră ameninţările un motiv serios pentru ca Scaglione Gabor să se teamă pentru viaţa sa şi, ca atare, judecătorii orădeni să amâne extrădarea acestuia.
"Potrivit Legii privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, în mod excepţional, predarea poate fi amânată temporar, dacă există temeiuri pentru a se crede că aceasta va pune în pericol viaţa persoanei solicitate. Acest caz ar putea fi o astfel de excepţie", a declarat Doseanu pentru BIHOREANUL.
Asasin de patru ori
Cosimo Scaglione Gabor a fost condamnat definitiv pe 12 noiembrie 2010, pentru un masacru comis în 26 februarie 2000 în localitatea Strongoli din centrul provinciei Crotone, când patru persoane au fost ucise: Salvatore Valente, Vincenzo Otello Giarratano, Massimiliano Greco, membri ai clanului Valente, respectiv un pensionar, Ferdinado Chiarotti, aflat întâmplător pe strada Biagio Miraglia, unde a avut loc ambuscada. Un alt membru al clanului Valente, vizat şi el de atac, a scăpat viu din măcel.
Scaglione, devenit între timp colaborator al judecătorilor Antimafia din Italia, a fost considerat unul din principalii autori ai masacrului şi a fost condamnat la 16 ani de închisoare, din care a executat deja 3, în arest preventiv, fiind eliberat în 2009 când s-a retras în România şi s-a căsătorit. Italianul a fost reţinut pe 2 februarie, la Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.