URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Februarie 2013, 16:55

Aritmetică de criză: CET ieftineşte gigacaloria cu 10 lei, dar populaţia va plăti la fel ca înainte!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gigacaloria se ieftineşte cu 10 lei, dar populaţia va plăti tot 235 lei pe gigacalorie, ca până acum. Consiliul Local se întruneşte joi, de la ora 14, în şedinţă extraordinară, pentru a stabili la 256,01 lei preţul local al gigacaloriei.

Noul preţ a fost stabilit ca urmare a recalculării de către Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor la energia termică livrată de Electrocentrale către populaţie şi consumatorii noncasnici şi, odată votat, va intra în vigoare începând cu 1 februarie.

Anterior, preţul local al gigacaloriei a fost stabilit la 266,03 lei. Din această sumă, populaţia plătea 235,52 lei, diferenţa de 30,51 lei fiind acoperită de la bugetul local.

Confom proiectului de hotărâre, ieftinirea gigacaloriei cu 10 lei se va reflecta doar în subvenţia plătită de la bugetul local, nu şi în preţul plătit de populaţie. "Conform calculelor făcute, această reducere a subvenţiei va aduce o economie de 4 milioane lei bugetului local, sumă care va fi folosită pentru investiţii în CET", a declarat Nadia Haş, director adjunct în cadrul Primăriei.

Datoria către CET

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali vor hotărî contractarea unui împrumut de 14,4 milioane lei de la Ministerul Finanţelor Publice pentru stingerea arieratelor pe care le are municipalitatea faţă de Electrocentrale. Împrumutul va fi luat din vărsămintele încasate de stat din privatizări şi va fi rambursat în cinci ani, cu o dobândă 5,25% practicată de BNR şi considerată convenabilă de către economiştii municipalităţii.

Noul credit va fi luat în baza Ordonanţei 3 din 30 ianuarie 2013 care prevede reducerea cu 85% a arieratelor autorităţilor publice locale până 31 martie 2013, fapt pentru care Guvernul le-a şi oferit acestora posibilitatea de a se împrumuta ieftin.

Primăria a ajuns să datoreze subvenţii de 14,4 milioane lei către Electrocentrale după ce începând cu anul 2007 sumele plătite de la bugetul de stat cu titlul de subvenţie pentru gigacaloria factorată populaţiei au scăzut drastic.

În noiembrie 2009, prin Ordinul 439, subvenţia de la bugetul de stat a fost eliminată, iar sumele nevirate de la bugetul de stat, de 26 milioane lei, au fost transferate în sarcina bugetului local.

Din cele 26 milioane lei, Primăria a obţinut anul trecut la rectificarea bugetului central, 21,7 milioane lei pentru stingerea datoriilor către Electrocentrale, dar a a rămas cu o restanţă de 14,4 milioane lei.

Având în vedere caracterul imperativ al Ordonanţa 3 din 2013 care impune reducerea arieratelor cu 85%, municipalitatea este nevoită să apeleze la instrumentul de creditare pus la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cei care au scos Oradea de pe harta Europei
Luaţi, luaţi, luaţi !?! Împrumutaţi cât de mult puteţi, că plătim noi ceva după aceea, la rambursare, iar restul, adică grosul, o să-l achite urmaşii noştri. Aşa că, cum e şi firesc, pe bani de împrumutat orice prost ştie să facă cumpărături.
Postat 13 Februarie 2013, 22:00 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON