URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2013, 12:24

Arhitectul Emodi Tamas despre vechiul proiect al Piaţei Unirii: Obiecţiile viceprimarului Mălan sunt subiective

Reabilitarea Pieţei Unirii se lasă cu scandal. Arhitectul orădean, Emodi Tamas, cel care a coodonat lucrările primului proiect de reabilitare a Pieţei Unirii, achiziţionat de municipalitate în 2010 în urma unei licitaţii publice, şi-a apărat miercuri lucrarea prin intermediul unui comunicat de presă.

Emodi a arătat că proiectul său a fost supus dezbaterii publice şi a suferit modificări în urma discuţiilor avute cu Ordinul Arhitecţilor din România, Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, organizaţii ecologiste şi reprezentanţi ai societăţii civile.

"Nu au fost exprimate critici!"

Varianta finală a proiectului realizată în octombrie 2010 a obţinut toate avizele, fapt pentru care în martie 2012 primarul Ilie Bolojan a semnat contractul de finanţare cu ADR Nord-Vest pentru lucrările care urmau să fie definitivate până în septembrie 2013.

"De atunci şi până la mijlocul lunii aprilie 2013, în mod oficial nu au fost exprimate niciun fel de critici, rezerve sau obiecţii cu privire la acest proiect, el a fost postat atât pe site-ul Primăriei, cât şi pe blogul primarului Ilie Bolojan, ca important mijloc de promovare a modernizării urbei. Autorii nu au primit nicio notificare referitoare la necesitatea unor intervenţii asupra proiectului", se menţionează în comunicatul de presă.

Atac la vicele Mălan!

Arhitectul a arătat că "iniţiativa unor modificări partizane" a apărut la sfârşitul anului 2012 când viceprimarul Mircea Mălan s-a arătat nemulţumit de tipul de rocă folosit la pavarea pieţei şi culoarea gri a acesteia.

Refacerea proiectării a fost atribuită firmei clujene Atelier Mass "astfel încât să satisfacă necesităţile nou formulate de domnul viceprimar".

Lucrarea, care reconfigura parţial proiectul iniţial, a fost însă refuzată de municipalitate, fapt pentru care reproiectarea pieţei a fost atribuită prin încredinţare directă arhitectului clujean Horea Gavriş.

Cu argumente...

Nemulţumit că municipalitatea a preferat alt proiect, Emodi Tamas a contracarat argumentul viceprimarului Mircea Mălan referitoare la "lipsa ideii de piaţă publică" arătând că soluţia sa a fost atacată în prima fază tocmai pentru că susţinea eliminarea tuturor suprafeţelor înierbate şi înlocuirea lor cu pavaj cu eliminarea bordurilor.

Arhitectul a mai spus că proiectul său păstrează elementele constitutive ale imaginii tradiţionale a pieţei şi a propus de la bun început eliminarea circulaţiei din axul delimitat de podul Ferdinand şi strada Vasile Alecsandri, idee preluată şi în noul proiect, dar la acea dată s-a izbit de opoziţia primarului Ilie Bolojan care a propus adoptarea în etape a unei astfel de măsuri radicale pentru ca orădenii să se poată obişnui cu ea.

"Obiecţiile privind nota pesimistă, lipsa culorilor vii, a priveliştilor atractive, dorinţa de unificare a stilurilor, respectiv imprimarea unei noi identităţi, personalităţi distincte a oraşului le considerăm subiective, străine criteriilor profesionale", mai scrie arhitectul.

Să se facă (încă un) concurs de idei!

Emodi spune că proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii a fost refăcut după bunul plac a lui Mircea Mălan. "Dincolo de impresiile şi opiniile personale ale domnului viceprimar, exprimate în mass media, singurele repere de ordin profesional invocate se leagă de consultări avute cu domnul Şerban Sturdza, fostul preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, arhitectul Arnold Macalik şi membrii firmei Planwerk", susţine specialistul.

Emodi Tamas se declară dispus să îşi refacă proiectul la cererea municipalităţii sau chiar să participe la un nou concurs pentru atribuirea lucrărilor de proiectare. "Ne asumăm fără nicio reţinere retragerea sau după caz revizuirea proiectului şi subscriem la orice fel de demers de a relansa o competiţie reală de soluţii, prin concurs, în condiţiile în care circumstanţele organizării şi criteriile evaluării garantează calitatea produsului", scrie arhitectul.

Proiectul final de reabilitare a Pieţei Unirii, coordonat de arhitectul clujean Horea Gavriş, a fost prezentat săptămâna trecută de viceprimarul Mircea Mălan în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta prevede transformarea întregii zone în spaţiu pietonal, dalarea pieţei cu materiale mult mai colorate, reamenajarea peisagistică a pieţei şi construirea unui obelisc care să fie şi ceas solar în zona intersecţiei cu strada Vasile Alecsandri.

Vezi cum comentează Bihorel reacţia arhitectului Emodi, pe www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
aha...prea bun, prea ca la tara
aha... cam asa e noul proiect al lui malan... prea bun, prea ca la tara.. arhitectul ala si-a gasit un fraier care sa-l lase sa se joace cum vrea * lui cu centrul orasului. o sa ajungem in manualele de arhitectura la capitolul esecuri de larg rasunet! o sa avem cohorte de turisti, studenti al arhitectuta din vest, adusi sa vada ce se intampla cand orgoliul arhitectului ii depaseste capacitatile, masura si intelectul
Postat 26 Iunie 2013, 18:42 de vesa
mind
arata pe plua!
Postat 26 Iunie 2013, 14:34 de mind
NOUL PROIECT E MAI FRUMOS!
Adevarul este ca, asa cum e, noul proiect a lui Malan arata mai frumos!
Postat 26 Iunie 2013, 13:55 de Iancu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON