Emodi a arătat că proiectul său a fost supus dezbaterii publice şi a suferit modificări în urma discuţiilor avute cu Ordinul Arhitecţilor din România, Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, organizaţii ecologiste şi reprezentanţi ai societăţii civile.
"Nu au fost exprimate critici!"
Varianta finală a proiectului realizată în octombrie 2010 a obţinut toate avizele, fapt pentru care în martie 2012 primarul Ilie Bolojan a semnat contractul de finanţare cu ADR Nord-Vest pentru lucrările care urmau să fie definitivate până în septembrie 2013.
"De atunci şi până la mijlocul lunii aprilie 2013, în mod oficial nu au fost exprimate niciun fel de critici, rezerve sau obiecţii cu privire la acest proiect, el a fost postat atât pe site-ul Primăriei, cât şi pe blogul primarului Ilie Bolojan, ca important mijloc de promovare a modernizării urbei. Autorii nu au primit nicio notificare referitoare la necesitatea unor intervenţii asupra proiectului", se menţionează în comunicatul de presă.
Atac la vicele Mălan!
Arhitectul a arătat că "iniţiativa unor modificări partizane" a apărut la sfârşitul anului 2012 când viceprimarul Mircea Mălan s-a arătat nemulţumit de tipul de rocă folosit la pavarea pieţei şi culoarea gri a acesteia.
Refacerea proiectării a fost atribuită firmei clujene Atelier Mass "astfel încât să satisfacă necesităţile nou formulate de domnul viceprimar".
Lucrarea, care reconfigura parţial proiectul iniţial, a fost însă refuzată de municipalitate, fapt pentru care reproiectarea pieţei a fost atribuită prin încredinţare directă arhitectului clujean Horea Gavriş.
Cu argumente...
Nemulţumit că municipalitatea a preferat alt proiect, Emodi Tamas a contracarat argumentul viceprimarului Mircea Mălan referitoare la "lipsa ideii de piaţă publică" arătând că soluţia sa a fost atacată în prima fază tocmai pentru că susţinea eliminarea tuturor suprafeţelor înierbate şi înlocuirea lor cu pavaj cu eliminarea bordurilor.
Arhitectul a mai spus că proiectul său păstrează elementele constitutive ale imaginii tradiţionale a pieţei şi a propus de la bun început eliminarea circulaţiei din axul delimitat de podul Ferdinand şi strada Vasile Alecsandri, idee preluată şi în noul proiect, dar la acea dată s-a izbit de opoziţia primarului Ilie Bolojan care a propus adoptarea în etape a unei astfel de măsuri radicale pentru ca orădenii să se poată obişnui cu ea.
"Obiecţiile privind nota pesimistă, lipsa culorilor vii, a priveliştilor atractive, dorinţa de unificare a stilurilor, respectiv imprimarea unei noi identităţi, personalităţi distincte a oraşului le considerăm subiective, străine criteriilor profesionale", mai scrie arhitectul.
Să se facă (încă un) concurs de idei!
Emodi spune că proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii a fost refăcut după bunul plac a lui Mircea Mălan. "Dincolo de impresiile şi opiniile personale ale domnului viceprimar, exprimate în mass media, singurele repere de ordin profesional invocate se leagă de consultări avute cu domnul Şerban Sturdza, fostul preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, arhitectul Arnold Macalik şi membrii firmei Planwerk", susţine specialistul.
Emodi Tamas se declară dispus să îşi refacă proiectul la cererea municipalităţii sau chiar să participe la un nou concurs pentru atribuirea lucrărilor de proiectare. "Ne asumăm fără nicio reţinere retragerea sau după caz revizuirea proiectului şi subscriem la orice fel de demers de a relansa o competiţie reală de soluţii, prin concurs, în condiţiile în care circumstanţele organizării şi criteriile evaluării garantează calitatea produsului", scrie arhitectul.
Proiectul final de reabilitare a Pieţei Unirii, coordonat de arhitectul clujean Horea Gavriş, a fost prezentat săptămâna trecută de viceprimarul Mircea Mălan în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta prevede transformarea întregii zone în spaţiu pietonal, dalarea pieţei cu materiale mult mai colorate, reamenajarea peisagistică a pieţei şi construirea unui obelisc care să fie şi ceas solar în zona intersecţiei cu strada Vasile Alecsandri.
Vezi cum comentează Bihorel reacţia arhitectului Emodi, pe www.bihorel.ro!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.