URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2012, 15:22

Aqua Crisius a lansat un nou proiect de mediu pentru ariile protejate de pe Crişul Repede şi Crişul Negru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Hotelul Continental, lansarea unui proiect pentru protejarea siturilor naturale şi ariilor protejate din perimetrul defileurilor Crişului Repede şi Crişului Negru, al căror custode este.

Vor mai mult!

Astfel, timp de trei ani, organizaţia non guvernamentală va face o "radiografie" minuţioasă a acestor zone şi va elabora, la final, un plan de măsuri pentru protejarea acestora. "Suntem de abia în faza primilor paşi, dar sperăm că peste un an de muncă să putem să prezentăm şi rezultatele pe care scontăm să le avem", a declarat Andrei Togor, managerul de proiect.

"Proiectul urmăreşte elaborarea unor planuri de management eficient al acestor arii protejate. Vom face studii pentru identificarea tuturor speciilor şi habitatelor din aceste arii. Conform situaţiei de la Ministerul Mediului, în aceste zone sunt evidenţiate 104 specii şi 11 habitate naturale, dar noi suntem convinşi că aici există mult mai multe specii de plante şi animale care necesită protecţie", a declarat Mihai Togor, preşedintele Aqua Crisius, beneficiarul proiectului în calitate de custode al celor 7 arii protejate vizate.

Togor apreciază că, la finalul proiectului, care se derulează pe o perioadă de 36 de luni începând cu 1 august, în aceste zone va fi evidenţiată prezenţa unor specii despre a căror existenţă nu se ştia până acum, precum vidra sau râsul, dar care se presupune că există în areale ca Valea Iadei, din Apuseni.

Studii minuţioase

Proiectul derulat de Aqua Crisius se numeşte "Elaborarea planurilor de management, măsuri de management integrat şi întărirea capacităţii instituţionale de administrare a siturilor ROSCI0049 Crişul Negru, ROSCI0050 Crişul Repede amonte de Oradea şi ROSPA0123 lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, ROSCI0061 defileul Crişului Negru, ROSCI 0104 lunca inferioară a Crişului Repede, ROSCI0068 Diosig şi ROSCI0262 Valea Iadei". Valoarea acestuia este de 2.466.042 de lei, din care 90% sunt alocaţi din fonduri europene de mediu, iar contribuţia Guverului României de este de 10%.

Din această sumă, ecologiştii vor cumpăra echipamente performante pentru identificarea, studiul şi monitorizarea speciilor din ariile naturale de pe Crişul Repede şi Crişul Negru, precum binocluri cu infraroşu, aparate foto şi video, dar şi echipamente de urmărire sub apă.

Pentru ca treaba să fie făcută cum trebuie, Aqua Crisius va cheltui aproape jumătate din banii alocaţi pe studii ştiinţifice laborioase, care vor fi efectuate de cercetători de meserie. Asociaţia va organiza în curând o licitaţie pentru constituirea echipei de cercetare care va fi responsabilă apoi de întreaga operaţiune de identificare şi monitorizare a speciilor de plante şi animale din ariile naturale vizate, dar şi de elaborarea măsurilor de protejare a acestora de influenţa factorului uman.

Activitatea de cercetare se va desfăşura pe o suprafaţă totală de 11.413 hectare şi se va concretiza prin realizarea a 13 studii ştiinţifice, 18 baze de date, 42 de hărţi şi 29 de hărţi GIS.

"În aceste arii sunt permise activităţi şi intervenţii umane, însă doar acelea care nu au un impact major asupra zonei, fără modificări fizice ale acesteia. Din păcate, în toate ariile naturale vizate în acest proiect se derulează activităţi care periclitează speciile şi habitatele, cum sunt exploatările ilegale de balastru şi de lemn, dar şi braconajul piscicol", a mai adăugat Mihai Togor, care a precizat că planurile de management vor stabili şi măsuri cărora, pe viitor, li se va supune toată lumea.

Vor fi dezbateri

Înainte de implementarea proiectului, planurile de management vor fi supuse avizării Gărzii de Mediu, iar apoi unor dezbateri publice. În total, ecologiştii preconizează ca în cei trei ani de proiect să organizeze 28 de evenimente publice, în care bihorenii să îşi poată exprima părerea vizavi de măsurile propuse pentru managementul zonelor protejate.

Proiectul derulat de Aqua Crisius este concretizarea obligaţiei impuse de legislaţia europeană fiecărui custode de arie protejată în ce priveşte atragerea de fonduri pentru protecţia şi monitorizarea ariilor naturale. "Din păcate, nu toţi custozii îşi respectă această obligaţie. În acest an, vom demara procedurile de retragere a dreptul de custodie asupra unor arii protejate acelor custozi care nu au demarat niciun proiect de atragere de finanţări", a declarat Gheorghe Raţiu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, şi el prezent la conferinţa de presă.

Aqua Crisius se află la cel de-al treilea proiect de mediu, alte două fiind în avizarea comisiilor europene. Conform directivelor europene de mediu, la finele anului 2015 România va trebui să aibă aprobate 150 de planuri de management al ariilor naturale protejate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON