După ce deputatul PNL Florica Cherecheş a transmis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor o scrisoare deschisă prin care cere explicaţii privind duhoarea emanată în Oradea de ferma Nutripork, directoarea instituţiei, Sanda Mercea, i-a răspuns parlamentarului că problema ţine mai degrabă de legislaţia în vigoare, care nu impune suficiente restricţii.
Mai precis, Mercea arată că ferma de porci din Ioşia deţine o autorizaţie de mediu eliberată de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj şi valabilă până în 28 octombrie 2017. În această autorizaţie, sunt prevăzute valorile limită de emisii, iar APM are datoria să monitorizeze dacă aceste limite sunt sau nu depăşite. "Având în vedere faptul că agenţiile pentru protecţia mediului nu deţin echipamentele necesare pentru monitorizarea activităţii de creştere intensivă a suinelor, prin actul de reglementare se impune monitorizarea în imisie a indicatorului amoniac (NH3) de către un laborator acreditat. Din rezultatele monitorizării, raportate anual de către titular instituţiei noastre, nu au fost identificate depăşiri ale valorilor limită stabilite prin autorizaţia integrată de mediu", a spus Mercea.
Pe de altă parte, directoarea APM Bihor a amintit că ferma se află la o distanţă mai mare de 1.000 de metri de zonele de locuit din Oradea, aşa cum Ordinul Ministerului Sănătăţii nr 119/2014 prevede pentru complexurile de porci. Această distanţă trebuie reanalizată, mai spune Mercea, care transmite şi că disconfortul produs de fermele de porci reprezintă o problemă şi în alte judeţe şi este cunoscută de Ministerul Mediului. "Angajaţii APM Bihor nu fac legea, ci doar o aplică, în schimb dvs., în virtutea dreptului de iniţiativă legislativă pe care vi-l conferă statutul de membru al Parlamentului României, aveţi posibilitatea să propuneţi modificări ale legislaţiei care să aducă o reală protecţie cetăţenilor", a mai scris şefa APM Bihor.
Totodată, Sanda Mercea i-a precizat lui Cherecheş că a atribuit APM Bihor competenţe pe care nu le are, şi anume cele de control, care, conform legii, revin Gărzii de Mediu Bihor. De altfel, APM Bihor a direcţionat sesizările privind duhoarea primite de la cetăţeni către Gardă, iar APM Cluj, în calitate de emitent al autorizaţiei de mediu, ar putea decide suspendarea sau anularea ei doar la propunerea comisarilor de mediu.
"Menţionăm că până la această dată, GNM - Comisariatul Judeţean Bihor nu a transmis instituţiei noastre nicio propunere privind suspendarea/sistarea activităţii SC Nutripork SRL", se mai arată în adresa transmisă parlamentarului. În final, Mercea mai adaugă că este "regretabil" faptul că Cherecheş a atribuit APM Bihor competenţele altei instituţii şi a îndemnat-o să ceară informaţii despre controalele făcute la fermă Gărzii de Mediu.
Citeşte pe această temă şi articolele:
Deputatul PNL Florica Cherecheş cere APM Bihor lămuriri despre duhoarea din Oradea
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.