URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
22 Decembrie 2011, 19:00

Anul viitor, orădenii vor călători cu carduri pe tramvaie şi autobuze

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul OTL a declarat joi că, în premieră, în 2011, operatorul de transport local a accesat fonduri europene pentru diferite proiecte, în valoare totală de 2,5 milioane de euro.

Printre acestea se numără amenajarea laboratorului de cercetare mecatronică, prin care se vor putea efectua mentenanţa şi chiar unele reparaţii ale tramvaielor OTL, dar şi cel de introducere a sistemului de E-ticketing în oraş.

Fiind parteneră într-un proiect european cu oraşul Miskolc din Ungaria, societatea va beneficia de fonduri în valoare de 250.000 de euro pentru introducerea sistemului de călătorie cu carduri electronice în loc de bilete şi abonamente. "Proiectul este în curs de implementare şi va permite cunoaşterea cu exactitate a numărului de călători pe un anume tramvai sau autobuz, iar aşa vom putea determina optimizarea unor trasee şi evitarea aglomeraţiilor", a spus Csuzi Istvan.

Directorul OTL a precizat că trecerea pe sistemul electronic, folosit în oraşe precum Cluj şi Timişoara, nu va influenţa preţul călătoriilor în transportul public.

În cadrul aceleaşi conferinţe de presă, Csuzi a menţionat că pentru anul 2012 una dintre priorităţi este realizarea unei bucle la intersecţia dintre strada Primăriei, Bulvardul Decebal şi Calea Aradului.

"Acolo trebuie să realizăm macazul fiindcă dacă Piaţa Unirii se reabilitează şi va fi închisă traficului, zona Ioşia riscă să devină izolată transportului cu tramvaie. De aceea, după ce vom face bucla aceea, vom putea realiza trasee din Ioşia, prin Decebal", a explicat directorul OTL. De asemenea, tot anul viitor, operatorul de transport public doreşte să reabiliteze linia dintre Colegiul Emanuil Gojdu şi Primărie.

De asemenea, OTL este în fază de discuţii pentru fabricarea de autobuze de mărime medie chiar la Oradea. "Au existat unele discuţii cu reprezentanţii Fabricii de Autobuze Maghiare, care realizează şi Ikarusz, pentru fabricarea unor autobuze, al căror montaj ar putea fi realizat în proporţie de 40% la Oradea", a spus Csuzi.

În prezent, societatea are un parc de 42 de autobuze, mărcile Mercedes, Volvo şi Solaris. În acest an, au fost vândute la licitaţie cu 7.500 de lei bucata cele 9 autobuze Ikarusz, vechi de peste 20 de ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
cu placere
@Petre: cu placere! sper insa sa nu ni se faca o surpriza dar din textul articolului coroborat cu ceea ce mi-a raspuns la un moment dat Directia tehnica din Primarie asa s-ar interpreta lucrurile!
Postat 27 Decembrie 2011, 12:05 de dante
@dante
A da!? Mulţumesc pentru lămurire...credeam că vor s-o scoată de tot!
Postat 27 Decembrie 2011, 02:11 de Petre
precizare
@Petre: nu ai inteles bine, circulatia tramvaielor prin centru se inchide pe durata reabilitarii Pietei Unirii, nu definitiv. simultan se vor schimba sinele pe portiunea gojdu-primarie!
Postat 27 Decembrie 2011, 00:52 de dante
Porcarie
Cum adică să închidă tramvaiele în centru? Timp de 100 şi de ani au putut circula prin centru şi acuma brusc şi dintr-o dată nu se mai poate, doar pentru că vor s-o facă pietonală...Exact acelaşi lucru îl fac ce au făcut şi comuniştii când au scos tramvaiul de pe actuala pietonală. o mare porcărie...dacă tot e Crăciunul. Cât despre introducere de carduri pentru transportul în comun...e forte binevenită iniţiativa...dar să fie corelată cu un număr mai mare de autobuze şi cu restricţia de a urca doar pe uşa din faţă a autobusului şi desfiinţarea cxxxtului ăla de cuşcă a şoferului. În toate ţările civilizate se urcă doar pe uşa din faţă, se validează titlul de călătorie sau se plăteşte călătoria direct la şofer...nu ai bani, nu ai abonament sau titlu, nu călătoreşti...foarte simplu...la tramvaie...şi mai uşor...cititoare de carduri...ai card de călătorii cu 10 călătorii, ţi-ai validat călătoria care nu poate să înceapă mai devreme decât plecarea vehicului din capăt de linie...nu ai călătoria validată...plăteşti amendă...cardurile de abonament se fac doar cu poză şi se reîncarcă. De când aşteptam chestia asta în Oradea. Dar cu scoaterea tramvaielor din centru...nu sunt de acord.
Postat 26 Decembrie 2011, 18:36 de Petre
ochiipevuscan
Ochii pe Alien Concept, a lui Horia Vuscan. Sa vezi ce contract incaseaza, si cum se linisteste protestacu!!!
Postat 23 Decembrie 2011, 11:21 de alexander
Genial!
In foarte multe orase europene se practica acest lucru. Mi se pare o idee geniala, iar trogloditii frustrati care comenteaza pe forum si care vor sa-si composteze cardurile, ar face bine sa mai scoata capul in lume, ca exista viata civilizata si dincolo de Oradea. Controlorii vor avea dispozitive mobile pe care le vor putea folosi pentru a citi cardurile calatorilor. Si sunt convins ca in paralel cu cardurile vor functiona si biletele, dar varianta cu calatoria cu cardul va fi mai ieftina in mod sigur. Felicitari celor care s-au gandit la aceasta initiativa!
Postat 23 Decembrie 2011, 10:11 de Montesquieu
Verificare
Sunt curios cum vor verifica controlorii daca ti-ai "compostat" cardul... sau asa se gandesc mai marii ca vor scapa de controlori, si asa la cat bine le doreste populatia cred ca nici zile multe nu mai au. Sarbatori fericite !
Postat 23 Decembrie 2011, 09:08 de bubu
ciusi ghiusi
ghiusi asta face ce face si se tot infrateste cu tot felu' de mongoloizi de dincolo de Tisa, vezi doamne in folosu Orazii. Udemereii au mai gasit un canal prin care sa scurga banii orasului in buzunarele mafiei unguresti. Sa ne mai slabeasca unsurosii astia cu boldogurile lor afisate peste tot. Toti nesanatosii astia ar proceda ca neinstruitul ala de hocheist si ar da foc la papusi cu Avram Iancu, daca ar putea. De parca nu i-am cunoaste ....
Postat 23 Decembrie 2011, 05:53 de petrache
cluj
in cj e haos, acolo inca sunt compostoare cu gauri cum aveam noi acum cativa ani.
Postat 23 Decembrie 2011, 02:01 de ion
zmaranda chijbora
"Anul viitor, orădenii vor călători cu carduri pe tramvaie şi autobuze" PE TRAMVAIE??? asta-i esprimare de redactor, sau de tokay??? vai steaua ta, fatuco... pune mana si ia-ti bacu'!
Postat 23 Decembrie 2011, 00:01 de magnovaradinum
in sfarsit ceva inteligent
asta e, se apropie Craciunul, deci se intampla si MINUNI! Da, bucla de la emanuel e o chestie(ciudat, mie imi venise in minte de acum cativa ani!). e-ticketing-ul probabil e bun si el, ce nu inteleg este cum se va proceda in cazul in care se doreste decontarea abonamentului la angajator. va elibera OTL-ul factura?
Postat 22 Decembrie 2011, 23:20 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON