URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
15 Iunie 2012, 16:30

Noii consilieri locali ai orădenilor au patalama (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul Consiliu Local se poate pregăti de constituire. Aleşii orădenilor desemnaţi în urma votului din 10 iunie şi-au primit vineri certificatele de consilier local din mâna judecătorului Ovidiu Galea, preşedintele Biroului Electoral Municipal.

Victoria zdrobitoare din alegeri se pare că i-a surprins până şi pe reprezentanţii USL. Iniţial, cei 18 consilieri ai alianţei PSD-PNL-PC s-au înghesuit toţi pe o parte a mesei ovale din sala mare a Primăriei, aşa cum au fost obişnuiţi din precedentul mandat.

Având în vedere că vechile locuri s-au ocupat rapid, parte din USL-işti, printre care şi viceprimarul Florica Cherecheş, au rămas minute în şir în picioare surprinşi de situaţie. Reprezentanţii USL au ocupat locuri de cealaltă parte a mesei abia la începutul şedinţei când au realizat că "zona de influenţă" a grupului PDL s-a înjumătăţit.

"Aţi câştigat corect!"

Noii consilieri locali au fost felicitaţi în deschiderea şedinţei festive de către preşedintele Biroului Electoral Municipal care i-a asigurat că îşi merită mandatele. "Vreau să vă spun că aţi câştigat aceste alegeri cu respectarea legii şi cu corectitudine", a spus Galea.

Festivitatea de înmânare a certficatelor s-a desfăşurat în absenţa primarului Ilie Bolojan, plecat la o înmormântare, şi a consilierilor UDMR Huszar Istvan şi Szabo Jozsef. De altfel, în numele grupului PDL care se pregăteşte pentru încă 4 ani de opoziţie s-a prezentat pentru ridicarea certificatelor de consilier numai Dorin Corcheş. Preşedintele PDL Oradea a preluat inclusiv certificatele colegilor săi Cristian Ile şi Mihai Groza.

USL şi restul lumii...

Potrivit listei de consilieri rezultate în urma alegerilor din 10 iunie noul deliberativ va fi format din 18 reprezentanţi ai USL, 6 reprezentanţi ai UDMR şi 3 ai PDL. Raportat la precedentul mandat, USL a câştigat cinci mandate, iar UDMR şi PDL au pierdut unul, respectiv trei locuri în deliberativul local.

Cei 18 reprezentanţi au USL sunt: Florica Cherecheş, Lucian Uniţa, Mircea Mălan, Claudia Timofte, Ioan Cupşa, Daniel Negrean, Ioan Bonchiş, Daniel Vulcu, Octavian Dan, Aurel Mohan, Ioan Câmpan, Sebastian Lascu, Debelka Boglarka, Camelia Dulcă, Lucian Popa, Ovidiu Mureşan, Laviniu Filimon şi Mihai Manea.

Din cele 27 de locuri din Consiliul Local cele 6 mandate ale UDMR au fost câştigate de Rozalia Biro, Pasztor Sandor, Huszar Istvan, Iulius Delorean, Szabo Jozsef şi Sarkozi Zoltan, iar cele 3 locuri ale PDL au fost câştigate de Mihai Groza, Cristian Ile şi Dorin Corcheş.

După toate probabilităţile, componenţa viitorului Consiliu Local va suferi unele modificări încă de la şedinţa de constituire pentru că unii dintre aleşi vor prefera să se retragă lăsând locul vacant pentru următorii candidaţi de pe listă. Spre exemplu, PDL-istul Mihai Groza a declarat încă din timpul campaniei electorale că va renunţa la postul de consilier local în cazul în care nu va câştiga cursa pentru fotoliul de primar, preferând calitatea de angajat al Hidroelectrica.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Ce-i mana pe ei in lupta ?!
Agentia Nationala de Integritate a anuntat, vineri, ca in urma evaluarilor derulate din luna martie a.c. incoace a constatat ca 78 de consilieri locali si judeteni din toata tara sunt in conflict de interese ori incompatibili - sunt acuzati ca au incheiat, emis ori aprobat 654 de facturi in cazul unor achizitii directe si 443 de contracte cu societatile comerciale la care ei sau cineva din familie detin actiuni sau parti sociale. Beneficii pentru respectivii? Aproape 38 milioane de lei sau 8,5 milioane de euro. OARE CATI SUNT BIHORENI/ORADENI ?
Postat 18 Iunie 2012, 06:13 de ionel
replica la articolul ,,alesii bihorenilorsi-au luat mandatele``
Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita si asa si bihoreni locuitorii judetului Bihor au conducatorii pe care i-au votat ,niste lichele politice politruce avide dupa banii si dupa ciolanul puterii,dupa puterea politica indifertent de partid alianta sau politician ,pentru ca nimeni nu este cu bihoreanul de rind ! NIMENI!! RUSINE!RUSINE!RUSINE lichelelor politice alese ,,democratic `` prin manipularea opiniei publice bihorene!:))=)).Conform Articolului.89 din Legea 215 a Administratiei Publice Locale`Validarea presedintelui CJ in termen de 20 de zile de la data desf alegerilor` de unde atita graba?RETRIBUTIA baneasca pe luna iunie,care va fi intreaga desi este la jumatea lunii va influenta retributia alesilor locali care va fi dubla in luna iulie 2012 ,acesta este graba pentru care repede si-au luat mandatele consilieri judeteni bihoreni RUSINE lor! RUSINE senatorului PSD Ioan Mang PLAGIATORUL ,a zis in campanie electorala ca renunta la postul de consilier judetean in favoarea altui membru PSD Minciuna sfruntata !:))=))RUSINE senatorului PNL Popa Cornel pentru graba de se vedea presedinte al CJ Bihor,pentru 2 retributii !:))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 17 Iunie 2012, 14:15 de Romanul Simplu
la munca ca nu platim prostituati politici pentru lene
ART. 36 astia semneaza dar habar au ce semneaza , cu lenesi trebuie ei sa te platesca ca iti pierzi timpul si ii pregatesti nu sa i mai platim noi.
Postat 16 Iunie 2012, 16:41 de la munca
la munca ca nu platim prostituati politici pentru lene
ART. 36 (1) Consiliul local are iniţiativă şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale. (2) Consiliul local exercită următoarele categorii de atribuţii: a) atribuţii privind organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes local şi ale societăţilor comerciale şi regiilor autonome de interes local; b) atribuţii privind dezvoltarea economico-socială şi de mediu a comunei, oraşului sau municipiului; c) atribuţii privind administrarea domeniului public şi privat al comunei, oraşului sau municipiului; d) atribuţii privind gestionarea serviciilor furnizate către cetăţeni; e) atribuţii privind cooperarea interinstituţională pe plan intern şi extern. (3) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (2) lit. a), consiliul local: a) aprobă statutul comunei, oraşului sau municipiului, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local; b) aprobă, în condiţiile legii, la propunerea primarului, înfiinţarea, organizarea şi statul de funcţii ale aparatului de specialitate al primarului, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, precum şi reorganizarea şi statul de funcţii ale regiilor autonome de interes local; c) exercită, în numele unităţii administrativ-teritoriale, toate drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi comerciale sau regii autonome, în condiţiile legii. (4) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (2) lit. b), consiliul local: a) aprobă, la propunerea primarului, bugetul local, virările de credite, modul de utilizare a rezervei bugetare şi contul de încheiere a exerciţiului bugetar; b) aprobă, la propunerea primarului, contractarea şi/sau garantarea împrumuturilor, precum şi contractarea de datorie publică locală prin emisiuni de titluri de valoare, în numele unităţii administrativ-teritoriale, în condiţiile legii; c) stabileşte şi aprobă impozitele şi taxele locale, în condiţiile legii; d) aprobă, la propunerea primarului, documentaţiile tehnico-economice pentru lucrările de investiţii de interes local, în condiţiile legii; e) aprobă strategiile privind dezvoltarea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale; f) asigură realizarea lucrărilor şi ia măsurile necesare implementării şi conformării cu prevederile angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană în domeniul protecţiei mediului şi gospodăririi apelor pentru serviciile furnizate cetăţenilor.
Postat 16 Iunie 2012, 16:39 de la munca
Niste prapaditi....
Atat stiu, atat fac : FURA ! Bine ca vine ANI si-i dovedeste DUPA !
Postat 16 Iunie 2012, 06:45 de .
nepotul lui POPA E .....poreclit...ZANa
cind era student la cluj ....domnului POPA .............. i se spunea ,,ZANA,, ..............nu de alta dar sa nu uite de unde a plecat.....ma bucur ca i acrescut parul la loc.........
Postat 15 Iunie 2012, 22:05 de un clujean
alin
hai sa fim seriosi.cine sint consilierii astia?unita e un medic mediocru ce doar de invirteli s a tinut,mohan e fiul lui mohan neurochirurgul,iar popa e nepotul lui popa.astia nu s in stare sa se intretina pe ei dar sa se ocupe de un oras.
Postat 15 Iunie 2012, 19:43 de alin33@yahoo.com
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON