Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a 17 inculpaţi, edili, foşti edili, angajaţi ai Primăriei Beiuş, reprezentanţi ai firmei SC Top Construct Grup SRL şi un consilier bancar, acuzaţi că au facilitat societăţii încasarea ilegală a peste 1,2 milioane de lei, pentru lucrări în realitate neexecutate la extinderea şi reabilitarea reţelelor de reabilitare cu apă în Beiuş.
Dosar cu edili
Potrivit unui comunicat emis marţi de DNA, între cei trimişi în faţa instanţei se numără actualul primar liberal al Beiuşului, Adrian Domocoş, fostul primar pesedist Nicu Silviu Odobasianu, fostul viceprimar, acum deputat PNL, Gheorghe Costin, dar şi fostul viceprimar PSD Viorel Iuhas.
Conform rechizitoriului, Domocoş, primar din 2008 până în prezent, e acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în vreme ce deputatul Costin, fost viceprimar în perioada 2008-2012, este acuzat în plus şi de fals în declaraţii şi fals intelectual.
În ce-l priveşte pe Viorel Iuhas, viceprimar din 2000 până în 2008, s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Odobasianu, primar al Beiuşului în aceeaşi perioadă, e inculpat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals, în formă continuată.
Bani "pulverizaţi"
Contractul încheiat în 2007 între SC Top Construct Grup SRL şi administraţia locală s-a ridicat în total la 4.966.281, iar lucrările urmau să fie executate în cadrul unui program finanţat în proporţie de 85% de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi în proporţie de 15% de primăria Beiuş.
"Starea de fapt relevă că în perioada 30 noiembrie 2007-28 noiembrie 2008, reprezentanţii Primăriei Beiuş (cei doi primari care şi-au exercitat atribuţiile în aceasta perioadă, cei doi viceprimari, precum şi funcţionari din cadrul Primăriei) au favorizat firma SC Top Construct Grup SRL Oradea prin aceea că au făcut posibilă obţinerea, de către această firmă, a sumei de 1.248.120 lei (aproximativ 321.672 euro raportat la media cursului de schimb din acea perioadă) în contul unor lucrări prevăzute în contract, care în realitate nu au fost executate. Firma a fost favorizată de reprezentanţii Primăriei în condiţiile în care aceştia aveau reprezentarea reală a situaţiei lucrărilor", arată comunicatul.
În esenţă, DNA reţine că, din facturile emise de Top Construct în valoare totală de 2.407.544 lei, facturi acceptate la plată de reprezentanţii Primăriei, au fost executate în realitate lucrări doar în cuantum de 1.159.424 lei, prejudiciul nerecuperat fiind de peste 50% din valoarea lucrărilor declarate ca fiind executate.
Mincinoşi în acte
Folosind documente şi declaraţii false, primarii Odobasianu şi Domocoş sunt acuzaţi că au indus în eroare Ministerul Mediului solicitând şi obţinând bani pentru lucrări care în fapt nu fuseseră executate. Înscrisurile false, reprezentând procese-verbale de recepţie a lucrărilor, centralizatoare de situaţii de lucrări, rapoarte de progres a lucrărilor şi rapoarte de activitate ş.a.m.d., au fost confirmate prin semnătură de viceprimarii Viorel Iuhas şi Gheorghe Costin Gheorghe, mai reţine DNA.
Administratorul firmei Top Construct, Ciprian Berindea, este şi el inculpat, fiind acuzat că, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, a lichidat şi depozitul bancar de 758.025 lei, reprezentând garanţia de bună execuţie a lucrărilor, ajutat de directoarea agenţiei BRD Oradea - Agenţia Gojdu, şi ea judecată.
"Referitor la ceilalţi inculpaţi, funcţionari ai Primăriei Beiuş şi consilieri locali, în rechizitoriu s-a reţinut ca aceştia, în calitate de membri ai comisiei de recepţie a lucrărilor, respectiv de persoane cu atribuţii în supravegherea bunei derulări a lucrărilor au contribuit la producerea prejudiciului menţionat, prin redactarea/certificarea unor înscrisuri care constatau situaţii nereale privind execuţia lucrărilor", mai arată comunicatul DNA.
"Caracatiţa"
În acelaşi dosar mai figurează şi Nicolae Virgil Pancu, şef lucrări la Top Construct, Gelu Laurenţiu Hasan, inspector de specialitate în cadrul Primăriei Beiuş şi responsabil tehnic pentru implementarea proiectului, Maria Ioana Nicolae, şef Serviciu Buget-finanţe în Primăria Beiuş şi persoană autorizată pentru certificarea cheltuielilor privind proiectul respectiv, Emil Gheorghe Oaie, şef Serviciu Amenajarea Teritoriului şi Investiţii în cadrul Primăriei Beiuş, Gigel Mihailovici, Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş, Octavian Mircea Florian Codreanu (fost primar al Beiuşului între 1996-2000), membri ai comisiei de recepţie.
Au mai fost trimişi în judecată şi dirigintele de şantier, Ioan Matei, respectiv administratorul firmei SC Subtil Consult SRL (care asigura dirigenţia de şantier), Nicolae Sotoc, dar şi directoarea BRD Oradea - Agenţia Gojdu, Olimpia Mirela Iancu.
Credit cu bani publici
DNA reţine că, în această situaţie, reprezentanţii Primăriei Beiuş au finanţat efectiv din bani publici firma Top Construct, deşi contractul şi convenţia încheiate cu Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile stipulau, în mod clar, că plata urma să fie făcută după executarea lucrărilor.
"Aceste decontări şi plăţi în avans s-au constituit în veritabile credite, fără dobândă, acordate executantului lucrării SC Top Construct Grup SRL, care a transferat asupra statului riscul executării contractului, fapt care a dus finalmente la prejudicierea bugetului de stat şi a bugetului local al municipului Beiuş cu suma de 1.248.120 lei", arată DNA.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat deţinută în prezent de fostul viceprimar Costin.
Pentru recuperarea prejudiciului de peste 300.000 euro, bunurile inculpaţilor au fost puse sub sechestru, excepţie făcând trei inculpate (Maria Ioana Nicolae, Maria Ramona Clintoc şi Dorina Gabor), care nu au fost identificate de procurori ca deţinătoare de bunuri imobile şi mobile.
Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.