Subfinanţarea sistemului medical dă temeri cadrelor medicale. Zeci de medici, asistenţi, brancardieri şi infirmiere din patru secţii ale Spitalului Municipal au desfăşurat miercuri dimineaţă un protest spontan, la Spitalul TBC, temându-se că vor rămâne fără sporurile de periculozitate.
"Am făcut un protest spontan la care au participat aproximativ 100 de persoane, din toate categoriile de personal, de la medici până la brancardieri, pentru că ieri (n.r. - marţi), în şedinţa Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal, am fost anunţaţi că, din cauza lipsei de bani, adică a faptului că CAS nu asigură fonduri pentru activitatea din luna noiembrie, conducerea unităţii ar putea decide reducerea sporurilor", a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre protestatari, Sorin Crăciun, preşedintele Sindicatului Sanitas Bihor, ce include personalul medico-sanitar mediu.
Potrivit acestuia, conducerea Spitalului Municipal a luat în calcul reducerea sporurilor de periculozitate pentru personalul secţiei de Pneumoftiziologie (TBC) de la 85% la 50% din salariul de bază, pentru personalul secţiei de Psihiatrie de la 75% la 50%, pentru cel de la Infecţioase (HIV-SIDA) de la 50% la 25%, iar pentru personalul de la Anatomie patologică de la 85% la 50%.
"Spitalul are deja un deficit de 1,5 milioane lei, pentru că am tratat mai multe cazuri decât ne-a decontat CAS, iar dacă situaţia nu va fi remediată, reducerile salariale ar urma să intre în vigoare imediat după următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al unităţii", a mai spus liderul sindical de la Sanitas.
Crăciun a afirmat că o alternativă propusă de conducerea Spitalului Municipal la reducerea sporurilor ar fi "tăierea completă a tichetelor de masă" ori reducerea cheltuielilor de achiziţii pentru materiale şi medicamente, "ceea ce ar dăuna pacienţilor".
În fine, liderul Sanitas consideră că, dată fiind intenţia de reducere a sporurilor doar pentru personalul din cele patru secţii, nu din toate, acest lucru ar fi o "discriminare între angajaţi, cu care nu putem fi de acord".
Având în vedere că, după cum era de aşteptat, angajaţii din cele patru secţii ale unităţii nu au acceptat niciuna din propuneri, aceştia s-au adunat la fostul spital TBC, unde a fost chemat managerul, dr. Ovidiu Laurean Pop.
"Trebuie să recunoaştem că domnul manager a dat dovadă de înţelegere şi a venit de îndată, iar apoi a stat de vorbă cu noi. În urma discuţiilor, am convenit ca următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie să nu se desfăşoare mâine (n.r. - joi), ci vineri, şi să fie invitat preşedintele director general al CAS Bihor, domnul doctor Gheorghe Ionuţ. Vrem să amintim promisiunea făcută de preşedintele CAS pe ţară, Cristian Buşoi, care a declarat recent, chiar la Oradea, că nu vor fi probleme în finanţarea spitalelor până la sfârşitul anului. Ca urmare, considerăm că reducerile sau tăierile nu vor fi necesare, dacă se va respecta această promisiune", a spus liderul Sanitas, Sorin Crăciun.
Căutăm soluţii
Pe de altă parte, managerul Spitalului Municipal, dr. Ovidiu Laurean Pop, a afirmat şi el că nu a fost luată nicio decizie în legătură cu reducerea veniturilor salariale ale angajaţilor, confirmând însă că banii de la CAS nu sunt suficienţi până la finele anului.
"Sunt tot felul de zvonuri legate de modificarea sporurilor variabile, dar nu există nicio decizie la nivel local. Decizia o ia conducerea spitalului, comitetul director. Sunt discuţii, pentru că finanţările nu sunt acoperite până la sfârşitul anului, nu avem contract cu Casa pe ultimele două luni din an", a declarat, contactat de BIHOREANUL managerul Spitalului Municipal, Ovidiu Laurean Pop, de care ţine secţiile amintite.
Managerul a susţinut, totodată, că evenimentul de miercuri nu a fost un protest în adevăratul sens al cuvântului, ci a fost o întâlnire paşincă, în sala de curs a fostului spital TBC, unde au fost abordate problemele financiare cu care se confruntă unitatea.
"Am fost solicitat să mă duc la o întâlnire cu aproximativ 50-60 persoane, asistente medicale, infirmiere, brancardieri, iar întâlnirea a fost promovată la invitaţia sindicatului Sanitas. Activitatea spitalului nu a fost afectată, nu a fost nici măcar grevă japoneză", a precizat Pop.
Şi dr. Pop a arătat că, pentru a decongestiona situaţia, îl va invita în Consiliul de Administraţie al spitalului pe şeful CAS Bihor, dr. Gheorghe Ionuţ, pentru a ajunge la un numitor comun privind alocarea fondurilor până la sfârşitul anului.
În caz contrar, unitatea riscă să rămână, pe lângă sporurile pentru angajaţi, şi fără medicamente pentru pacienţi! "Salariile vor fi plătite, dar sporurile sunt variabile. Dacă situaţia nu se rezolvă, am putea ajunge inclusiv în situaţia în care să reducem medicamentele pentru pacienţi ori să rămânem fără", a explicat managerul.
El a mai precizat că situaţia este aceeaşi în toate secţiile unităţii, dar şi la alte spitale din Bihor şi din ţară.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.