URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2014, 16:31

Alegerile europarlamentare, mai multe obligaţii pentru primari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii şi secretarii de consilii locale din Bihor au fost instruiţi, joi, la Prefectură, în prezenţa directorului pe Regiunea Nord-Vest a Autorităţii Electorale Permanente, Oana Tuluc, cu privire la atribuţiile pe care le vor avea în organizarea alegerilor europarlamentare ce se vor desfăşura, în toate statele UE, pe 25 mai.

"Reprezentanţii administraţiilor locale au mai multe atribuţii decât până acum în organizarea scrutinului", a precizat, înaintea şedinţei de instructaj, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop. Acesta a spus că primăriile vor fi responsabile nu doar de actualizarea listelor electorale, ci şi de emiterea acestor tabele ce conţin numele cetăţenilor majori cu drept de vot, pe fiecare unitate administrativ-teritorială în parte.

În ce priveşte calendarul pregătirilor organizatorice, tehnice, deja a fost constituită la nivelul judeţului comisia de organizare a alegerilor europarlamentare, iar până la 26 martie preşedintele Tribunalului Judeţean va trage la sorţi trei magistraţi care vor completa Biroul Electoral Judeţean (în care mai sunt reprezentate, ca de obicei, partidele parlamentare), acesta urmând să funcţioneze, tot ca de obicei, în clădirea Prefecturii.

Tot până la 26 martie, cetăţenii străini cu domiciliul sau reşedinţa în România vor putea cere primăriilor înscrierea lor în listele electorale, urmând să-şi poată exercita dreptul de vot în baza listelor electorale speciale.

O altă noutate este că, începând de la scrutinul europarlamentar, nu Prefectura va delimita zonele acoperite de fiecare secţie de votare, ci acestea vor fi propuse de primării şi aprobate de Autoritatea Electorală Permanentă.

În ce o priveşte, reprezentanta AEP, Oana Tuluc, a subliniat că primarii vor avea datoria de a gestiona registrele şi listele electorale, precizând că, la fel ca până acum, pe aceste liste vor figura şi cetăţenii care au domiciliul în România, dar se află în străinătate. Altfel spus, ca de obicei, toată lumea se va întreba din nou de ce se tipăresc buletine de vot pentru cetăţeni despre care se ştie aproape 100% sigur că nu vor vota în comunele sau oraşele unde figurează ca alegători.

La scrutinul europarlamentar va putea vota orice cetăţean român cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar dacă nu se află în localitatea de domiciliu sau reşedinţă va putea să-şi exercite dreptul la vot în orice secţie de votare din ţară, având în vedere că va exista un singur buletin de vot, iar teritoriul României formează o singură circumscripţie electorală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cine merge la vot !?!
Tot tembelul de pe la noi, adică ei de ei !?!
Postat 23 Martie 2014, 17:31 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON