URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
11 Decembrie 2013, 16:11

Ajutor de "răcitor": Fermierii mai pot cere doar până la sfârşitul anului ajutoare pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fermierii mai au la dispoziţie doar trei săptămâni pentru a depune la primării cererile iniţiale pentru ajutorul de minimis acordat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la achiziţionarea de tancuri noi de răcire a laptelui. Ajutorul financiar de cel mult 5.000 euro pe lună se acordă pentru achiziţionarea de rezervoare de lapte cu o capacitate de până la o mie de litri.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Agricole Bihor, de acest ajutor pot beneficia crescătorii care deţin până la cinci de vaci de lapte înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor. Pentru a fi eligibili, fermierii vor trebui să se constituie într-o asociaţie la nivel de comună şi să menţioneze în actul constitutiv şi în statut că scopul acesteia este achiziţionarea de rezervoare de lapte. De asemenea, asociaţii vor trebui să nominalizeze o persoană responsabilă cu asigurarea bunei funcţionări a colectării laptelului şi efectuării analizelor privind calitatea laptelului.

Ulterior în perioada 20 ianuarie - 20 martie 2014, fermierii vor depune la centrul judeţean APIA documentul care atestă înscrierea vacilor de lapte aparţinând membrilor asociaţiei în Registrul Naţional al Exploataţiilor, documentul emis de primărie din care reiese punerea la dispoziţie a suprafeţei aferente instalării tancului de răcire a laptelui, factura proformă cu valoarea de achiziţie a tancului şi documentul formei asociative referitor la identificarea codului bancar al acesteia.

Ajutorul de minimis pentru achiziţia tancurilor de lapte are ca scop stimularea asocierii producătorilor, eliminarea intermediarilor din filiera laptelui, valorificarea laptelui produs în gospodăria familială, posibilitatea de a negocia preţul laptelui, crearea de surse de venit pentru gospodăriile rurale şi crearea de locuri muncă la sate.

Pentru finanţarea ajutorului de minimis, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va aloca din bugetul pe anul 70,8 milioane lei, sumă considerată suficientă pentru toate cele 3.167 de comune din ţară.

Această măsură a fost luată pentru că în decembrie 2013 expiră perioada de tranziţie a României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă iar din ianuarie 2014 fermierii vor putea vinde laptele crud doar cu respectarea unor standarde stricte legate de igiena adăpostului, a vacilor şi a crescătorului de animale.

În ceea ce priveşte igiena laptelui, normele europene prevăd că acesta se mulge în vase curate, se filtrează şi se depozitează în vase curate într-o încăpere separată de adăpostul vacilor. Acesta se păstrează la o temperatură de cel mult opt grade Celsius fapt pentru care este obligatorie existenţa tancurilor de răcire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON