Căminul de cazare temporară 2 din strada Atelierelor este evacuat cu Poliţia. Angajaţii Administraţiei Imobiliare Oradea au început marţi evacuarea pe cale administrativă a ultimelor 11 familii din imobil. "Din 87 de camere, cât are căminul, mai sunt ocupate doar 11. Chiriaşii au refuzat să se mute de aici pe motiv că locuinţele care le-au fost atribuite sunt necorespunzătoare", a declarat Luciana Pop, administratorul căminului.
Pop a afirmat că din cele 11 familii rămase în imobil, 9 au primit locuinţe în căminul Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul". "Trei chiriaşi nu au primit alte repartiţii pentru că deţin imobile în proprietate, iar legea ne interzice să le dăm alte locuinţe. O familie, de exemplu, are casă de 100 metri pătraţi la 20 kilometri de Oradea, în localitatea Chijic", a spus administratorul.
Contractele de închiriere ale locuinţelor din cămin au expirat în noiembrie 2011, iar Administraţia Imobiliară Oradea a refuzat să le prelungească întrucât căminul trebuie să intre în lucrări de reabilitare din fonduri europene. Imobilul nu mai are contract de salubrizare cu RER Ecologic de la începutul anului, iar din luna martie a fost debranşat de la reţeaua de încălzire.
Baie la comun
Chiriaşii rămaşi în imobil refuză să se mute în căminul Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" pe considerentul că locuinţele de aici sunt necorespunzătoare.
"Ne-au trimis la internatul fostului liceu "Înfrăţirea" unde camerele sunt fără apă, fără nimic. Sunt familii cu copii. Vă daţi seama ce-ar însemna să meargă la baia comună iar la o chiuvetă să se spele fetiţa pe dinţi iar la cealaltă să îşi spele unul chiloţii", spune Daniela Sârbu, unul dintre chiriaşii puşi pe lista de evacuare.
Strămutaţi cu de-a sila
Aflată în aceaşi situaţie, Maria Matei spune că nu vrea să iasă din locuinţă de teamă că nu va mai putea reveni. "Să spunem că ies, trag cumva, şi vreme de doi ani stau în chirie, numai să îmi dea Primăria garanţia că atunci când vor fi gata lucrările revin înapoi. Când am cerut asta, şefii de la AIO ne-au spus "Nu se poate!", declară femeia.
Întrucât chiriaşii au refuzat să se mute evacuarea s-a făcut cu de-a sila. Angajaţii AIO au spart uşa locuinţelor închise cu cheia, au fotografiat bunurile, după care le-au încărcat în camioane şi le-au dus la depozitul Primăriei din strada Barcăului. Acţiunea va continua şi în cursul zilei de joi, până la eliberarea completă a imobilului.
Evacuarea căminului a început încă din luna februarie, majoritatea chiriaşilor fiind mutaţi la căminul Colegiului Mihai Viteazul. La plecare locatarii au luat cu ei inclusiv uşile şi geamurile lăsând clădirea în părăsire. Imobilul din strada Atelierelor urmează să intre în reparaţii capitale pe bani europeni, printr-un proiect al ADR Nord Vest în valoare de şapte milioane lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.