URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2013, 19:54

Ai sifilis? Poate află şi poliţistul, din buletin!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila a anunţat joi că a votat împotriva unui proiect legislativ asumat de Guvern (OG 82/2012 privind introducerea cărţii electronice de identitate) care pe de o parte ar amâna distribuirea cardurilor de sănătate, iar pe de altă parte ar permite utilizarea de către persoane neautorizate, şi în scopuri nemedicale, a informaţiilor cu privire la sănătatea cetăţenilor.

Liber la şantaje

„Azi a ajuns în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de Guvern, şi am constatat că cineva, nu se ştie cine, a adăugat la textul iniţial al acesteia o prevedere conform căreia pe viitoarele cărţi electronice de identitate vor fi trecute informaţiile din cardurile naţionale de sănătate. Odată distribuite cărţile electronice de identitate, de altfel, cardurile de sănătate vor fi retrase", a explicat, pentru BIHOREANUL, deputatul Cseke Attila.

Ca toţi colegii săi de partid, parlamentarul bihorean s-a opus proiectului Guvernului, în care vede un dublu pericol. „Cardurile de sănătate sunt reglementate prin Legea sănătăţii din 2007, dar nu s-a făcut nimic pentru ca ele să existe şi să fie folosite decât din 2010 (n.r. - când Cseke a ajuns la conducerea Ministerului Sănătăţii). Acum, de la Minister, înţeleg că o mare parte a cardurilor au fost deja tipărite şi că se pregăteşte distribuirea lor, dar în paralel, iată, se discută că informaţiile de pe aceste carduri să fie transferate pe cărţile electronice de identitate şi apoi cardurile să fie retrase după ce cărţile electronice de identitate vor fi distribuite", a spus deputatul UDMR.

„Eu mă tem în primul rând că se va amâna distribuirea cardurilor de sănătate, ceea ce va permite continuarea neregulilor din sistemul sanitar (n.r. - de exemplu prescripţia şi eliberarea de medicamente pentru persoane decedate ori sănătoase), dar mă tem şi că va exista tentaţia folosirii datelor despre sănătatea oamenilor de către poliţişti, în scopuri nemedicale. Vă închipuiţi ce tentaţie va fi să „scape" informaţii despre un politician, un om de afaceri, un sportiv sau un artist, că suferă de nu ştiu ce boală...", a mai explicat Cseke.

România, codaşă şi săracă

"Consider foarte îngrijorătoare îmbinarea celor două sisteme total diferite, unul de identificare a cetăţenilor şi celălalt de certificare a stării de sănătate, întrucât datele privind sănătatea unei persoane sunt confidențiale în cadrul unui sistem strict profesional, cel medical, și ele trebuie să rămână în interiorul sistemului de sănătate. Pot fi lezate la modul serios drepturi fundamentale ale persoanei dacă acordăm posibilitatea oricărui factor extern să poată obține informații referitoare la datele de sănătate ale unei persoane", concluzionează fostul ministru al Sănătăţii.

De altfel, Cseke a declarat pentru BIHOREANUL că şi traseul legislativ al proiectului a fost unul deloc corect: „Proiectul a ajuns miercuri la comisii (n.r - comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor), iar joi în plen. Pentru că reprezentantul Guvernului n-a ştiut să răspundă la întrebări, proiectul a fost trimis din nou la comisii, dar pentru că poate s-a dat un telefon important de undeva a fost repus în dezbaterea plenului, iar aici a fost votat într-o veselie de majoritatea parlamentară (n.r - deputaţii USL)", a povestit Cseke.

În prezent, România este singura ţară din UE ai cărei cetăţeni nu au card de sănătate, iar sistemul sanitar românesc este cel care permite cele mai multe fraude, tocmai din cauza neinformatizării sale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@unui oarecare
Tocmai asta e baiul, ca ati votat niste hoti si niste spagari, care mai de care mai puscariabil, sa ,,gandeasca" pt. romani !
Postat 28 Iunie 2013, 11:55 de anti penali
marconst...
1. Mi a baj Otilio, ţi-e frică să nu respire vreo boală ruşinoasă prin presă ? Staţi liniştiţi că oricum se cunosc toate datele..... 2. Ai impresia că mai păcăleşti multă vreme pe cei câţiva naivi care te mai cred, cu atitudinea asta de specialist într-ale sănătăţii ? 3. De unde ai ajuns să te pricepi aşa tare la sănătate ? Tu ca jurist de Oradea, închizător de spitale, politruc udemerist ai fost plantat acolo de către el lider maximo Chiş Alexander, liderul vostru moral şi spiritual, ca să sifonezi banii către firmele de casă ale hunilor ...... 4. Când se închide Marconstu ? etc. etc.
Postat 28 Iunie 2013, 00:07 de Pistike
tara in care "nu se stie"cine,ce,
chiar nu mai gindeste nimeni in "olimpul" made Romania ?
Postat 27 Iunie 2013, 22:18 de un oarecare
aaa
In prezent, Romania este si singura tara din UE ai carei cetateni lucreaza pe 1 euro/ora ... si nu vad sa-i deranjeze prea tare.
Postat 27 Iunie 2013, 21:13 de a
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON