URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Mai 2011, 09:35

Adrian Merka, din nou şef al slovacilor din România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii celor 60 de organizaţii ale Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR) s-au adunat sâmbătă la Hotelul Internaţional din Băile Felix, pentru a lua parte la cel de-al şaselea congres al Uniunii. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului Republicii Cehe la Bucureşti, Jiri Sitler, iar în cadrul acestuia deputatul Adrian-Miroslav Merka a fost ales din nou la conducerea formaţiunii.

Merka a precizat că pentru UDSCR este foarte important să fie un sprijin pentru întreaga comunitate cehă şi slovacă din România, dar şi să relaţioneze cu celelalte comunităţi din jur. "Este vital ca Uniunea să reprezinte o poartă deschisă către alte etnii şi comunităţi, cât şi pentru majoritatea românească, astfel încât să se producă un schimb real de idei şi iniţiative", a spus deputatul.

Liderul UDSCR a mai afirmat că pentru următorii ani va face tot ce depinde de el pentru ca formaţiunea să fie mai activă pe toate planurile, de la cultură şi educaţie până la administraţie publică ori religie, motivându-i pe tineri să se implice mai mult în promovarea tradiţiei. Între alte obiective se numără restaurarea sau ridicarea unor monumente şi construcţii istorice în localităţile cehe şi slovace, motivarea familiilor de etnie slovacă şi cehă în demersul de a-şi da copiii să urmeze şcoala în limba maternă, dar şi obţinerea de fonduri pentru reabilitarea instituţiilor de cult.

Adrian Merka ocupă funcţia de preşedinte al UDSCR din 2007. Absolvent de două facultăţi la Oradea - sport şi inginerie economică - şi având un master în management educaţional, din 2000 până în 2002 Merka a fost profesor de educaţie fizică la Liceul Teoretic "Jozef Kozacek" Budoi, comuna Popeşti, pentru ca apoi, până în 2004, când a ajuns deputat, să ocupe funcţia de director. În vârstă de 35 de ani, Adrian Merka se află în prezent la cel de-al doilea mandat ca deputat, în grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, fiind membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci.

Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România a fost înfiinţată în ianuarie 1990 şi are ca scop primordial menţinerea şi dezvoltarea activităţii slovacilor şi cehilor din România. UDSCR e organizată în patru filiale zonale, cu peste 60 de organizaţii locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sa traiti bine!!!!!!!
de rasul lumii :))))))
Postat 04 Iunie 2011, 14:01 de anca
Ramâne la ciolan
Norocul PDL-ului că există asemenea formaţiuni etnice, pentru că se poate folosi de ele ca să aibă majoritate în parlament. Nu putea lipsi un reprezentant din partea PDL-ului la aceasta întâlnire de aceea a venit Seremi, dar nu ştiu ce căuta acolo Roman de la PSD, poate ca se doreşte aducerea fiecărei formaţiuni etnice, în afară de UDMR (pentru că ei sunt la guvernare cu oricine doar ciolan să fie), oarecum lângă USL ca să se termine odată pentru totdeauna cu această grupare de comunişti şi infractori denumită PDL. P.S. Sper dacă tot a fost reales Adrian Merka să fi făcut ceva pentru comunitatea cehă şi slovacă până acuma, pentru că sunt şi ei români pană la urma urmei şi nu cred ca sloganul "să trăiţi bine" le mai pică bine şi acuma, dacă nu înseamnă că există şi la ei interese (oarecum imposibil să nu existe). Dobrý deň
Postat 24 Mai 2011, 10:36 de Slovak
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON