Reprezentanţii celor 60 de organizaţii ale Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR) s-au adunat sâmbătă la Hotelul Internaţional din Băile Felix, pentru a lua parte la cel de-al şaselea congres al Uniunii. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului Republicii Cehe la Bucureşti, Jiri Sitler, iar în cadrul acestuia deputatul Adrian-Miroslav Merka a fost ales din nou la conducerea formaţiunii.
Merka a precizat că pentru UDSCR este foarte important să fie un sprijin pentru întreaga comunitate cehă şi slovacă din România, dar şi să relaţioneze cu celelalte comunităţi din jur. "Este vital ca Uniunea să reprezinte o poartă deschisă către alte etnii şi comunităţi, cât şi pentru majoritatea românească, astfel încât să se producă un schimb real de idei şi iniţiative", a spus deputatul.
Liderul UDSCR a mai afirmat că pentru următorii ani va face tot ce depinde de el pentru ca formaţiunea să fie mai activă pe toate planurile, de la cultură şi educaţie până la administraţie publică ori religie, motivându-i pe tineri să se implice mai mult în promovarea tradiţiei. Între alte obiective se numără restaurarea sau ridicarea unor monumente şi construcţii istorice în localităţile cehe şi slovace, motivarea familiilor de etnie slovacă şi cehă în demersul de a-şi da copiii să urmeze şcoala în limba maternă, dar şi obţinerea de fonduri pentru reabilitarea instituţiilor de cult.
Adrian Merka ocupă funcţia de preşedinte al UDSCR din 2007. Absolvent de două facultăţi la Oradea - sport şi inginerie economică - şi având un master în management educaţional, din 2000 până în 2002 Merka a fost profesor de educaţie fizică la Liceul Teoretic "Jozef Kozacek" Budoi, comuna Popeşti, pentru ca apoi, până în 2004, când a ajuns deputat, să ocupe funcţia de director. În vârstă de 35 de ani, Adrian Merka se află în prezent la cel de-al doilea mandat ca deputat, în grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, fiind membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci.
Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România a fost înfiinţată în ianuarie 1990 şi are ca scop primordial menţinerea şi dezvoltarea activităţii slovacilor şi cehilor din România. UDSCR e organizată în patru filiale zonale, cu peste 60 de organizaţii locale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.