Tribunalul Bihor a judecat, joi, recursul formulat de Adrian Dume, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor împotriva deciziei prin care Judecătoria Oradea l-a trimis în spatele gratiilor pentru 29 de zile sub acuzaţia de abuz în serviciu în dauna interesului public.
Dacă la Judecătorie a refuzat să facă vreo declaraţie, prevalându-se de dreptul la tăcere, în faţa completului de trei judecători de la Tribunal Adrian Dume şi-a schimbat poziţia şi a acceptat să-şi spună punctul de vedere legat de acuzaţiile pentru care a fost inculpat şi arestat.
După cum se ştie, lui Dume i se impută că ar fi decontat cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea unor evenimente care, în realitate, nu au avut loc şi, mai mult decât atât, că şi-ar fi forţat subalternii să facă plăţi în baza unor documente fictive, aspecte care au ieşit la suprafaţă în urma unor interceptări ambientate ale unor discuţii pe care managerul le-a purtat cu subalternii săi.
Inculpatul nici măcar nu a negat acuzaţiile, dar a pus faptele sale pe seama intervenţiilor şi presiunilor politice făcute asupra sa. De altfel, managerul a şi recunoscut cu nonşalanţă că toate proiectele depuse pentru finanţare la instituţia pe care o conduce au susţinere politică, Dume scuzându-se cu faptul că şi înaintaşii săi au procedat la fel.
Ca exemplu, l-a dat pe PDL-istul Radu Ţîrle, în mandatul căruia Asociaţia Copiii Făgăduinţei a obţinut două finanţări de câte 20.000 lei în condiţiile în care avea "aceeaşi orientare religioasă, cu preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean, adică penticostală".
Declarându-se "terminat politic şi fără nicio şansă de a mă mai întoarce în viaţa publică", managerul a cerut, completului de judecată să fie eliberat, "pentru a mă putea apăra în libertate". "Eu nu mă consider un pericol, n-am omorât pe nimeni, acum am dat declaraţii şi voi colabora cu anchetatorii. La serviciu nu voi putea să mă mai întorc, deci nu văd cum aş putea să lezez ancheta în vreun fel. Daţi-mi voie să mă apăr în libertate", le-a rugat managerul pe cele trei judecătoare din complet.
Acestea, însă, i-au respins solicitarea, stabilind că măsura arestării, dispusă de Judecătoria Oradea, este legală şi întemeiată.
Avocatul lui Dume, Mircea Ursuţa, consideră că nici procurorii şi nici judecătorii nu au procedat "cu măsuri egale". "Nu există nimic concret. La dosar se află doar declaraţia clientului meu, câteva interceptări şi două declaraţii de martor. În plus, în cauză ar fi trebuit introdusă şi cea care a întocmit falsurile, şi faţă de care încă nu s-a luat nicio măsură", a explicat avocatul, care consideră că toate problemele managerului se trag de la tinereţe şi lipsa de experienţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.