Managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Adrian Dume, reţinut de DNA Oradea, luni seară, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice a fost prezentat, marţi, la Judecătoria Oradea cu propunere de arestare preventivă.
Potrivit unui comunicat făcut public de Biroul de presă al DNA, managerului i se impută că ar fi decontat cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea unor evenimente care, în realitate, nu au avut loc.
Cazul a fost sesizat de poliţiştii DGA Bihor şi se referă la o serie de proiecte finanţate din fondurile instituţiei conduse de Dume.
Concret, pe 24 mai, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor a organizat o sesiune de selecţie a unor proiecte care urmau să beneficieze, pe parcursul anului 2013, de finanţare nerambursabilă din fondurile acestei instituţii.
În urma selecţiei, două proiecte ale Asociaţiei "Opera per sempre" au primit o finanţare în sumă totală de 50.000 lei.
Ulterior, Asociaţia a înaintat către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor documente justificative referitoare la cheltuielile efectuate, pe baza cărora a fost virată în contul asociaţiei suma totală de 36.000 lei.
"Din actele de la dosar a rezultat că, în realitate, evenimentele în cauză nu au avut loc, iar documentele justificative pe baza cărora Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor a efectuat plăţile au atestat împrejurări nereale. Modul de operare ar fi fost conceput şi pus în aplicare chiar de către directorul general manager Dume Dumitru Adrian", se arată în comunicatul DNA.
Pe 28 octombrie 2013, procurorii au dispus reţinerea managerului pentru 24 de ore, iar marţi acesta a fost prezentat la Judecătoria Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor au refuzat să facă vreun comentariu legat de acuzaţiile aduse managerului. "Deocamdată nu comentăm. Noi nu avem nicio comunicare oficială din partea procurorilor", a explicat Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Bihor Cornel Popa, preşedinte care l-a susţinut pe Dume în cariera politică.
UPDATE.
Judecătoria Oradea a emis, marţi seară, mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Dume. Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de 24 de ore de la pronunţare cu recurs, care se va judeca la Tribunalul Bihor.
De altfel, Mircea Ursuţa, avocatul managerului, a şi formulat recursul în sala de judecată, imediat după pronunţarea deciziei. Potrivit avocatului, măsura este "exagerată" şi doar "un exerciţiu de imagine a DNA". "Avem un prejudiciu de 3 lei şi un funcţionar arestat pentru că şi-a pus semnătura pe nişte acte care i-au fost puse în faţă. Falsurile au fost întocmite de altcineva şi au fost avizate de comisii. La o adică, ar trebui să răspundă toţi", a explicat Ursuţa.
Pe de altă parte, avocatul suţine că procurorii lucrează cu măsuri diferite întrucât în cauză sunt cercetate două persoane, însă doar faţă de Dume s-a solicitat măsuri preventive. "Mi se pare o măsură luată în pripă. Sesizarea e din 18 septembrie, iar până în prezent nu a fost audiat nici măcar unul dintre beneficiarii sumelor", a mai spus Ursuţa.
Conform avocatului, atât în faţa procurorilor, cât şi în faţa judecătorului, Dume s-a prevalat de dreptul la tăcere, refuzând să facă orice declaraţie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.