URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iulie 2012, 08:04

Adio, SOS Dogs! Gestionarea problemei câinilor comunitari trece la Primărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

SOS Dogs nu se va mai ocupa de câinii vagabonzi din Oradea. Consiliul Local a transferat marţi gestionarea problemei câinilor comunitari în responsabilitatea Administraţiei Domeniului Public. Măsura a fost luată ca urmare a încetării contractului de asociere încheiat în 2002 între municipalitatea orădeană şi Fundaţia pentru Protecţia Câinilor Comunitari. „Încetarea asocierii nu a venit la solicitarea Primăriei, ci a fundaţiei", a precizat directorul tehnic al Primăriei, Micea Ghitea.

La începutul lunii iulie, fundaţia a informat în scris municipalitatea că, din raţiuni financiare, este nevoită să ceară alocarea lunară a sumei de 8.000 euro pentru întreţinerea câinilor fără stăpân. Întrucât conducerea Primăriei nu a dat curs acestei solicitări, pe considerentul că suma este prea mare, FPCC a cerut denunţarea contractului de asociere.

Consiliul Local a desemnat marţi o comisie de specialişti care să se ocupe de inventarierea bunurilor de la adăpostul de câini aparţinând asocierii, activitatea urmând să fie preluată de la 1 septembrie de către ADP. „Până la 1 septembrie vom avea şi locaţia şi personalul necesar pentru a gestiona această activitate fără probleme", a declarat directorul ADP, Liviu Andrica.

Benzină pentru poliţişti

În cadrul şedinţei de joi, consilierii locali au mai aprobat cu unanimitate de voturi şi fără obiecţiuni rectificarea bugetului local pe anul în curs. Astfel, aleşii orădenilor au dat curs, cererii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, care a solicitat acordarea unui sprijin financiar constrând în carburanţi în valoare totală de 15.000 lei. Conform proiectului de hotărâre, acest sprijin este necesar „pentru activităţile de patrulare auto, constatare şi luare de măsuri legale faţă de persoanele care încalcă normele de convenţuire socială prin comportamentul pe care îl manifestă".

Printre modificările făcute în bugetul local se mai numără acceptarea unor donaţii în valoare de 79.450 lei făcute de orădeni către Clubul Sportiv Municipal Oradea, bani care vor fi folosiţi la finanţarea activităţilor curente. Consilierii au mai hotărât alocarea sumei de 2,5 milioane lei pentru lucrările de extindere a reţelei de canalizare pluvială de pe Drumul Uzinal din zona industrială, reabilitarea canalului colector a apelor pluviale din strada Octavian Goga şi extinderea canalizării pluviale din Calea Borşului până la canalul colector din parcul industrial Eurobusiness.

Utilaje contra bloc

Tot cu unanimitate de voturi, consilierii locali au aprobat un schimb de bunuri între municipalitate şi Drumuri Orăşeneşti. Conform înţelegerii, municipalitatea va ceda firmei utilaje specifice construcţiei, întreţinerii şi reparaţiilor de drumuri, în valoare de 304.500 euro, cu care s-a ales în 2009 după încetarea contractului de asociere cu Drumuri Orăşeneşti, iar drumarul va ceda oraşului căminul de nefamilişti din strada Uzinelor 4.

Municipalitatea are nevoie de această clădire pentru a reloca cele 20 de familii evacuate din cele două imobile situate în strada Eftimie Murgu 9 şi Iuliu Maniu 20. Chiriaşii din cele două clădiri vor fi evacuaţi pentru că acestea vor fi reabilitate pe bani europeni, urmând să găzduiască după finalizarea lucrărilor centrele sociale Dignitas şi Candeo care vor fi destinate tinerilor aflaţi în situaţii de risc social.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
aaa
Puncte puncte banuiesc ca stii durata de viata a unui caine comunitar. La fel de bine banuiesc ca esti constient/constienta ca atunci cand se sterilizeaza un caine, acestuia nu-i cad dintii si nici nu i se face spalare de creier incat sa-l faci obiect de decor pe strazi (asta legat de pierdutul din agresivitate). Sincer sa fiu nu sunt curios de statistici. Personal sunt interesat de fapte si atata timp cat vad caini pe strazi fugind dupa biciclisti, ii aud noaptea batandu-se printre blocuri consider ca cei de la SOS Dogs (cel putin in zona in care stau eu) nu si-au facut treaba. Nici tu daca ai fi muscat de un maidanez pe strada nu stiu cu ce te-ar incalzi faptul ca stii ca xx procente din caini i-au sterilizat cei de la SOS Dogs sau alte statistici. Apropo, \"unul\" are dreptate cand zice ca acesti caini au fost imprastiati prin comunele din jur. P.S. Acuzatia ca esti implicat direct \"in chestiune\" a zis-o alta persoana (aa) nu eu (aaa) asta asa ca fapt divers.
Postat 26 Iulie 2012, 18:42 de aaa
...
@aaa: diferenta consta in faptul ca, odata sterilizat, cainele nu se poate inmulti, in acelasi timp, cainele isi pierde din agresivitate... etc. . Da, ti-ar conveni sa vina un ong din alta tara sa iti faca tie treaba, tu sa le dai la dispozitie un teren, si sa nu dai niciun un ban, sa suporte ei cheltuielile, nu? Daca ai fi fost curios/curioasa sa vezi statistica cu numarul cainilor de pe strazile orasului de cand si-au inceput ei activitatea si pana acum, poate ca nu mai intrebai care iti sunt beneficile. Pentru voi astia, mai de la tara, singura solutie este sa omori si sa distrugi. Acuzandu-ma ca sunt implicat direct "in chestiune", te face si mai penibil/a decat esti. Hai ca ti-am acordat prea multa importanta si asa, oricum nu vei intelege, oricat m-as chinui sa iti explic. Hai sictir!
Postat 26 Iulie 2012, 11:25 de ...
ma bucur
astia au tocat banii englezului degeaba,au luat cainii din Oradea si i-au mutat in comunele din jur,iar oamenii de acolo i-au omorat cum au stiut si ei
Postat 25 Iulie 2012, 21:42 de unul
aaa
Doamna/domnisoara (sau domnule) puncte puncte (adica "...") am o intrebare legata de activitatea celor de la SOS Dogs: care e diferenta intre un caine NEsterilizat pe strazi sau un caine sterilizat pe strazi? In caz ca nu stiati cei de la SOS Dogs ii culegea dupa strazi, ii steriliza si le dadea drumul inapoi pe strazi. Asa ca intrebarea mea (sustinator al celor care va sugereaza sa-i luati acasa) e: pe mine ca cetatean care circula per pedes pe trotuare (sau pe strazi cum vreti) cu ce ma ajuta? Va raspund tot eu: CU NIMIC. Singurul beneficiu (daca se dadeau cei 8000 euro/luna) era faptul ca Oradea era probabil singurul oras din Romania cu maidanezi sterilizati pe strazi asa ca nu pot sa nu mentionez faptul ca prefer varianta eutanasierii. Daca SOS Dogs strangeau cainii de pe strazi, ii tineau 2 saptamani (de exemplu), vedeau ca nimeni nu vin sa sustina ca sunt stapanii lor si ii eutanasiau consider ca merita investitia de 8000 euro. In acest caz mai bine sa mearga cei 8000 euro/luna in alta parte.
Postat 25 Iulie 2012, 20:35 de aaa
aa
da ma tu\" DOTORE\" cum le stii tu pe toate inclusiv cum se pune cratima,arca scriu in ceva document ....sa inteleg ca esti direct implicat in chestiune si banuiesc ca te afecteaza la buget?
Postat 25 Iulie 2012, 16:49 de aa
...
scuze, nu cunosc, cunosc doar muscati incercand sa ii salveze, fara sa ii urasca... oricum, esti prea limitat/a mintal sa poti pricepe acest lucru. dupa cum am si spus mai jos, ma asteptam la remarci cretine de genul "ia-l acasa cu tine", "dormi in pat cu ei" etc. invata, te rog, sa pui cratima unde e necesar.
Postat 25 Iulie 2012, 16:06 de ...
aa
da copii muscati de caini cunosti?caeu cunosc 2 in vara asta....tu si cainii tai, tinei in pat cu tine
Postat 25 Iulie 2012, 11:44 de aa
...
@ioana: Da, cunosc oameni ca si voi, oameni care prefera sa sara in fata tramvaiului, decat sa treaca pe langa tine daca cumva esti cu cainele la plimbare, tinut in lesa. Va cunosc! @aaa: Degeaba iti faci tu treaba, daca in timp ce tu aduni caini de pe strazi, ii sterilizezi, ii dai spre adoptie, alte primarii de pe langa Oradea, isi aduna cainii de pe strazi si le dau drumu pe campurile de la iesirea din oras. Lasa ca mai vedem noi acum, cand primaria va gesiona aceasta problema.
Postat 25 Iulie 2012, 11:11 de ...
iosia
in iosia ti frica sa mai umbli noaptea ..e plin de caini
Postat 25 Iulie 2012, 10:14 de ioana
aa
sincer cred ca vorbesti prostii..uitate putin noaptea prin oras si o sa constati poate pe pielea ta cum a facut sos dogs treaba.e plin de caini
Postat 25 Iulie 2012, 10:13 de aaa
...
Bineinteles ca lui Bolojan i s-a parut mult sa aloce 8000 de euro pe luna pentru niste biete animale, dar sa investesti in toate cacaturile inutile din oras, nu ii se pare mult. Is curios cate luni ar fi tinut in picioare adapostul de la SOS cu banii care s-au cheltuit pentru cacatul asta de fantana, de pe dealul Pacii, care, odata merge, odata nu merge, sau pentru soseaua ce duce pe podul care trece pe langa ANL-urile de pe Stefan Cel Mare, care dupa un an de zile de la darea in folosinta, e plina de gropi. Da! Asa lucreaza primaria cu tot felul de firme care fac treaba de de lei. Ma bucur ca am luat decizia de a nu ma duce la vot sa il votez pe cacatul asta de bolojan. Astept si comentarii, cum ca daca iubesc asa mult animalele sa le iau la mine acasa, etc etc. M-am obisnuit cu ratati din astia, e plin de ei in jurul nostru...
Postat 25 Iulie 2012, 09:23 de ...
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON