600 de tineri absolvenţi de licee din cei 4.847 care au dat examenul de Bacalaureat anul acesta şi-au depus deja dosarele pentru luarea în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor. Directorul executiv Bekesi Csaba spune însă că grosul cererilor de şomaj sunt aşteptate în această lună, după încheierea examenelor de licenţă ale absolvenţilor de universităţi.
Beiuşul, fruntaş la dosarele pentru şomaj
"Din luna mai şi până în prezent şi-au înregistrat cereri pentru luarea în evidenţele noastre circa 600 de tineri absolvenţi de licee, pentru că în cazul celor care termină liceul sau şcoala profesională data absolvirii este luna mai. Grosul cererilor însă abia urmează, pentru că în cazul celor care termină facultăţi legea spune că data absolvirii este data examenului de licenţă, care este susţinut acum, în iulie", a declarat pentru BIHOREANUL directorul executiv al AJOFM Bihor, Bekesi Csaba.
Potrivit acestuia, cele mai multe solicitări au fost înregistrate în zona Beiuş, pentru că aici există multe unităţi de învăţământ şi mai puţini angajatori.
"Ne aşteptăm ca la finalul anului să avem cam acelaşi număr de dosare ca anul trecut, cam 2.700-2.800", a adăugat Bekesi Csaba.
Sportiv bucătar
Potrivit şeful AJOFM Bihor, primii tineri absolvenţi de licee, colegii şi şcoli profesionale care au cerut să fie luaţi în evidenţe în vederea întocmirii dosarelor pentru primirea ajutoarelor de şomaj, dar şi pentru înscrierea la cursuri de pregătire profesională, sunt absolvenţii unor unităţi de învăţământ unde şansele de angajare după absolvire erau reduse.
"Un absolvent al Liceului Sportiv din Oradea ce să facă după absolvire? Cine îl angajează? Pe ce meserie? Chiar zilele acestea a venit la noi un tânăr absolvent al Liceului Sportiv care s-a înscris la un curs de bucătar, să se facă pizzer", a spus Bekesi.
De asemenea, a spus el, o tânără absolventă a unui colegiu la specializarea Siguranţă alimentară şi-a depus dosarul pentru şomaj şi s-a înscris la un curs de reconversie profesională după ce a constatat că nu a găsit un loc de muncă potrivit pregătirii sale, renunţând totodată să urmeze cursuri de învăţământ superior în aceeaşi specializare, din acelaşi motiv. "Şi-a dat seama că nu există cerere pe piaţa muncii şi că nu are sens să facă şi facultatea de profil, astfel că a decis să îşi schimbe profesia, profitând de facilităţile pe care le oferă legea", a spus Bekesi Csaba.
Şeful AJOFM a precizat că, potrivit legii, tinerii absolvenţi ai învăţământului liceal şi universitar au la dispoziţie 60 de zile de la data absolvirii pentru a-şi depune dosarele de şomaj. Ajutorul de şomaj este de 250 lei pe lună, şi poate fi încasat timp de 6 luni.
"În acest interval de timp, însă, punem la dispoziţia absolvenţilor numeroase măsuri active de informare, consiliere şi mediere pe piaţa muncii, de formare şi reconversie profesională", a spus Bekesi. "Dacă în cele 6 luni un absolvent este angajat, primeşte o primă de angajare de 500 lei, plus ajutorul de şomaj până la expirarea celor 6 luni", a exemplificat şeful AJOFM Bihor.
Se caută meseriaşi
"Paradoxul este că, în acelaşi timp, avem extrem de multe solicitări de la angajatori pentru foarte multe meserii, şi nu prea există ofertă din partea forţei de muncă", a adăugat Bekesi.
În Bihor, de pildă, sunt numeroase anunţuri de angajare în meserii precum consilier vânzări, contabil, inginer electromecanic, inginer instalaţii, inginer constructor, manager echipă, psiholog şi chiar funcţionar administrativ (pentru absolvenţii cu studii superioare), asistent medical, bucătar, barman, recepţioner, cameristă hotel, fierar betonist, dulgher, mecanic, strungar, şofer autocamion, stivuitorist (pentru absolvenţii cu studii liceale şi profesionale), ambalator şi curier (pentru muncitorii necalificaţi).
Anul acesta, în judeţul Bihor au susţinut examenul de Bacalaureat 4.847 tineri din 5.353 candidaţi înscrişi, cu 877 mai puţini decât cei 6.230 înscrişi în prima sesiune de examinare de anul trecut. Din totalul celor care s-au prezentat la examen, doar 2.922 candidaţi l-au şi promovat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.