URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2013, 15:00

Aberant: O parte din bihoreni ar putea să-şi vândă terenurile agricole doar cu acordul SRI!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii din 101 sate ar putea ajunge să-şi vândă terenurile agricole doar cu voia organelor de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale.

Această obligaţie a fost cuprinsă într-o lege votată în această săptămână de Camera Deputaţilor şi care reglementează felul în care pot fi vândute terenurile agricole, ţinând cont că din 1 ianuarie 2014 au şi străinii dreptul să cumpere terenuri în extravilanul localităţilor româneşti.

Deputatul UDMR de Bihor, Cseke Attila, a arătat, însă, că legea conţine şi obligaţii pentru cetăţenii români, ba chiar unele complet nepotrivite. Mai precis, la articolul 3, legea prevede că "terenurile agricole situate în extravilan pe o rază de 20 de kilometri de la graniţa României, precum şi cele situate în extravilan la o distanţă de până la 2.400 de metri faţă de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul conform al organelor de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale". Printre aceste organe de stat se numără Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe ori Serviciul de Pază şi Protecţie.

"Asta înseamnă că Popescu Ioan nu va putea vinde un teren agricol din Curtuişeni către Popescu Marin dacă cei doi nu obţin avizul conform de la SRI", a declarat Cseke, joi, într-o conferinţă de presă.

Arătându-se convins că nici serviciile nu îşi îşi doresc aceste atribuţii, Cseke a subliniat şi absurdul situaţiei: dacă acţiunile serviciilor de siguranţă naţională sunt secrete, în momentul în care vor fi solicitate să elibereze avize conforme vor trebui să se deconspire şi să arate dacă au sau nu în ochi un cetăţean. Altfel spus, cei cu probleme neştiute cu serviciile vor afla de acest fapt în momentul în care nu îşi primesc avizul.

"Este ceva ce nu mi-am închipuit că după 24 de ani de democraţie se poate întâmpla. Nici în anii 50 n-a existat aşa ceva", a declarat parlamentarul. Legea nu explică clar condiţiile, criteriile ori alte detalii, însă Cseke a arătat că actul normativ încalcă dreptul de proprietate, care include şi dreptul de a dispune de proprietate.

În Bihor, legea i-ar afecta pe toţi proprietarii de terenuri agricole pe o rază de 20 de kilometri de la graniţa cu Ungaria. După calculele lui Cseke, 101 sate bihorene sunt pe această rază.

Legea a trecut, marţi, de forul decizional, Camera Deputaţilor, cu 221 de voturi pentru, 27 împotrivă şi 50 de abţineri. UDMR a vrut să o atace la Curtea Constituţională, dar n-a adunat suficiente semnături pentru acest lucru. Cseke speră totuşi că legea va fi atacată de preşedintele Traian Băsescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Informatii
Mai voi chiar nu sunteti normali!!!!! Din nou conteaza ca Cseke e Ungur? Nu vedeti ce sisetem se construieste in spate, si ce putere o sa aiba SRI-ul? Ca o persoana fizica, cetatean roman, trebuie sa cer aviz de la SRI si SIE, daca vand pamant? Unde este acum Boloul si Popa voastra? Tac din gura..... maca Cseke lucreaza ceva
Postat 20 Decembrie 2013, 14:18 de Om
honvedul
crapa ranza-n el, ca se complica lucrurile pt honvezii care ar vrea sa cumpere pamant in Romania. Ar trebui sa fie interzis vanzarea pamantului catre straini asa cum e si in ungaria !
Postat 20 Decembrie 2013, 05:35 de Land
Mai * cu raza ta cu tot, chiar si de 20km
La o raza de 20 km e vorba de un cerc cu suprafata de 1.256 kmp din Bihor. Adica un dreptunghi lung de 62,8km si lat de 20km. Asta inseamna a 203-a parte din teritoriul actual al Romaniei, concentratia fiind orientata pe partea de granita a judetului. Tot asta inseamna evitarea retrasarii granitei pe la Tinca, Lugas, Marghita ... daca care cumva, peste un timp istoric nu prea indelungat, unor tipi plini de forinti le-ar trece prin cap sa devina proprietari transfrontalieri. Zi mersi Cseke ca nu s-a stablit, in reglementarea asta, ca plata sa se faca in LEI care sa poata fi dovediti ca sunt munciti si facuti in ROMANIA.
Postat 19 Decembrie 2013, 19:28 de Zero
Lasa-ne Cseke si du-te sanatos pe Tisa!
Vorbeste ungurul tampenii. Daca Ghoerghe din Curtuiseni vrea sa vanda terenul lui Vasile, cetatean roman cu domiciliul si activitatea in Romania, poate sa faca tranzactia fara nici o problema, ca pana acum. Intervine un aviz insotitor necesar la tranzactionare doar daca, spre exemplu, acelasi Gheorghe vrea sa-si vanda pamantul cetateanului austro-ungar Viktor Orban cu domiciliul in Budapesta si casa de vacanta langa Viena, care in viata lui nu a facut agricultura dar vrea pamant in Romania ca sa cultive mincinosi ca si Cseke.
Postat 19 Decembrie 2013, 19:16 de Tile
tot basescu
Recunoaste Cseke ca tot in Basescu mai ramane o speranta.
Postat 19 Decembrie 2013, 16:32 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON