URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2012, 15:30

46 de blocuri din Oradea vor fi reabilitate termic cu cofinanţare de la stat

46 de blocuri orădene din toate cartierele municipiului vor fi reabilitate termic cu cofinanţare de la bugetul local şi central. Primăria a atribuit prin licitaţie firmei Serbis SRL elaborarea documentaţiei tehnice necesare pentru demararea lucrărilor.

Licitate pe şapte loturi distincte, lucrările de proiectare au avut o valoare totală estimată la 253.781 lei, plus TVA. Acestea au fost adjudecate la suma finală de 136.600 lei, plus TVA, reprezentând doar 53,5% din suma iniţială. La licitaţie s-au înscris doar două firme, Serbis SRL şi Arhidinamic SRL, contractul urmând să fie semnat după 30 iulie, când expiră termenul legal de contestaţii.

Programul de reabilitare termică a blocurilor a demarat în anul 2006. În ciuda cererii ridicate, până în prezent Oradea a fost exclusă de la finanţare din considerente politice, în municipiul de pe Crişul Repede fiind reabilitate în total doar 32 de blocuri.

Municipalitatea vrea să recupereze acest handicap şi încurajează asociaţiile de proprietari să facă demersuri pentru reabilitarea termică a imobilelor orădene. "Încercăm să finalizăm aceste proceduri pentru a depune cât mai multe proiecte de reabilitare termică pe noua axă de finanţare care se va deschide în toamnă", a spus primarul Ilie Bolojan.

Potrivit OUG 18 din 2009, actualizată, documentaţia tehnică pentru lucrările de reabilitare se suportă integral de la bugetul local, iar cheltuielile cu lucrările efective sunt împărţite între bugetul central (50%), bugetul local (30%) şi proprietarii locuinţelor din imobilul în care s-a făcut investiţia (20%).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Si case de ce nu ?!
Eu platesc impozit cat o scara de bloc, eu de ce nu pot sa am acces la pomana asta tiganeasca ?! Sau se tine cont ca pe o scara de bloc sunt cam 50-60 de votanti... iar la noi in familie (4 votanti) n-a votat nimeni maimutoi si manglitori !
Postat 23 Iulie 2012, 22:48 de ionel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON