URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2013, 16:47

"Vrem centură!". Marş organizat de PPMT în Episcopia Bihor pentru construirea unei şosele de centură (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum anunţaseră la începutul săptămânii, conducătorii locali ai PPMT, în frunte cu Zatyko Gyula, Kristofi Kristof şi Csomortanyi Istvan, s-au pus vineri în fruntea locuitorilor cartierului Episcopia Bihor care au dat curs chemării acestora de a participa la un marş prin care să-şi exprime nemulţumirea faţă de faptul că traficul greu din zonă le face viaţa imposibilă.

Participanţii la marş şi-au dat întâlnire la ora 14.45 în faţa blocurilor de pe strada Matei Corvin, înarmaţi cu pancarte pe care şi-au scris mesajele către autorităţi: "Vrem viaţă decentă, fără poluare şi trepidaţii!", "Afară cu traficul greu!", "Dl. Bolojan, sănătatea noastră sau ambiţia dvs?", "Şi noi plătim impozite, Episcopia merită mai mult!", "Nu discrimaţi cartierul Episcopia faţă de restul cartierelor!", "Centură pentru Episcopia!" şi "Poluare insuportabilă, de ce?".

Pe parcursul a 40 de minute, escortaţi într-o coloană având în frunte şi în coadă câte un echipaj al Poliţiei şi unul al Jandarmeriei, însoţiţi şi de 10 jandarmi care au mers alături de ei pentru a-i proteja, participanţii la acţiunea de protest s-au deplasat pe prima bandă de circulaţie până la sensul giratoriu de unde se despart drumurile spre Biharia, Santău şi Borş, fără a scanda nicio lozincă, după care s-au dispersat, mergând fiecare pe la casele lor. Nu înainte, totuşi, ca organizatorii să le amintească oamenilor: "Vom depune hârtii la Primărie şi dacă nu se va rezolva problema vom mai organiza un protest".

De altfel, directorul de organizare al PPMT, Csomortanyi Istvan, a şi precizat că, deocamdată, aceasta este doar o primă acţiune. "Pentru început, aceasta este doar o acţiune prin care am vrut să atenţionăm Primăria. Dacă am fi programat-o pe la ora 18, când sunt acasă oamenii, nu la serviciu, am fi strâns mai mulţi participanţi. Vrem ca vocea noastră să fie auzită!", a spus Csomortanyi.

Reprezentanţii PPMT afirmă că problema traficului greu din Episcopia Bihor ar putea fi rezolvată dacă municipalitatea ar fi de acord să construiască o şosea de centură în lungime de patru kilometri, care să lege Şoseaua Borşului de drumul naţional spre Satu Mare prin spatele cartierului Episcopia Bihor, lucrare estimată de ei la circa 4-5 milioane euro şi care s-ar putea face, spun tot ei, în aproximativ un an.

Pentru rezolvarea problemei traficului greu din această zonă a oraşului a existat încă din 1995 un Plan Urbanistic General ce prevedea construirea unui inel ocolitor al Oradiei, traseul acestuia urmând să treacă inclusiv peste terenuri pe care, însă, între timp, primăriile localităţilor suburbane au aprobat alte construcţii. O altă variantă, propusă prin proiectul actual al unui nou PUG, ar fi ocolirea cartierului Episcopia prin continuarea centurii din Calea Sântandreiului, peste Crişul Repede, prin Sântion şi apoi paralel cu calea ferată până la ieşirea din oraş spre Satu Mare, cu străpungerea capătului viitoarei Autostrăzi Transilvania în zona Biharia.

"Ar fi o centură cu patru benzi, câte două pe sens. Propunerea este foarte bună şi suntem de acord cu ea, dar problema este că încă nu se pot estima costurile, şi data începerii execuţiei este învelită în ceaţă", a spus Csomortanyi despre soluţia propusă în proiectul viitorului PUG.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON