URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2012, 21:35

"Val de lumină" pentru îngeraşii orădeni înălţaţi prea repede la cer (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva familii de orădeni au aprins luni seară candele pe platoul de pe Dealul Păcii în amintirea bebeluşilor şi copiilor decedaţi. Organizată de EMMA (Eternul Miracol Eterna Alinare) acţiunea s-a desfăşurat simultan în 22 de oraşe din România dar şi în SUA, Canada, Austria, Japonia şi câteva ţări europene, în intervalul orar 19 - 20, ora locală, astfel încât vreme de 24 de ore întreg globul pământesc a fost înconjurat de un val de lumină în amintirea micuţilor decedaţi prea devreme.

"Valul de lumină este menit să atragă atenţia asupra datei de 15 octombrie, care este Ziua Internaţională a Comemorării Bebeluşilor şi Copiilor. Acesta este cel de-al treilea an consecutiv în care se organizează o astfel de acţiune la Oradea", a declarat Anca Oanţă, voluntar în cadrul organizaţiei EMMA.

La eveniment au participat familii îndoliate, mai ales mame care au trăit drama pierderii unui copil. "Decesul unui copil lasă în tine un gol care nu se mai umple niciodată. Orice ai face, nimic nu va mai fi ca înainte. Toate evenimentele din viaţa ta se vor raporta inevitabil la "înainte" şi "după" ce ţi-a murit copilul", a declarat Delia Scorţe, mama Patriciei Aktaa, care a venit la eveniment împreună cu sora micuţei, Francesca.

Patricia, în vârstă de 5 anişori, a decedat în mai 2010, internată la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, după e a mâncat prăjitură infectată cu Salmonella. În ciuda acuzaţiilor de malpraxis formulate de familie, ancheta care a urmat ulterior i-a scos basma curată pe medicii care s-au ocupat de copilă. Şi chiar dacă i-ar fi găsit vinovaţi, asta oricum n-ar mai fi adus-o pe Patri înapoi.

Organizaţia EMMA a fost înfiinţată de vedeta TV Bianca Brad, şi poată numele fetiţei sale Emma Nicole, născută fără viaţă în aprilie 2007. EMMA este o organizaţie neguvernamentală non-profit, neafiliată politic sau religios care are ca scop sprijinirea familiilor care au traversat drama pierderii unui copil.

Mişcarea de sprijinire a familiilor care suferit drama pierderii unei sarcini sau a unui copil a fost lansată în SUA în anul 1988 când preşedintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie va fiind luna comemorării bebeluşilor şi copiilor decedaţi. În anul 2002, la iniţiativa unui grup de părinţi, ziua de 15 octombrie a fost declarată în toate statele americane drept Ziua oficială pentru comemorarea bebeluşilor şi copiilor.

Ulterior, prin aderarea mai multor ţări la această acţiune data de 15 octombrie a devenit Ziua internaţională pentru comemorarea bebeluşilor şi copiilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Parinti
Nu am participat la eveniment deoarece se axeaza prea mult pe decesul bebelusilor,a celor nascuti fara viata.Din punctul meu de vedere ,moartea copilului,pana parintii isi ingroapa copii ,indiferent de varsta ,durerea este de nedescris,ca are 0 ani sau.............! O mama care si-a ingropat copilul. Acasa arde o lumanare in fiecare seara.
Postat 16 Octombrie 2012, 13:05 de X
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON