URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2013, 08:55

"Şacalii" de la casele de schimb valutar Saralex, condamnaţi la închisoare: aproape 250 de înşelaţi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biroul de presă al Poliţiei Bihor a anunţat, joi, că o parte din membrii unei grupări specializate în înşelăciuni la casele de schimb valutar au fost condamnaţi de Tribunalul Bihor la închisoare cu executare, în urma unei anchete desfăşurate poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea.

Este vorba de dosarul "Şacalii", în care sunt implicaţi directorul regional al Saralex Grup, bucureşteanul Ioan Daniel Fetoiu, administratorul caselor de schimb valutar, Alexandru Podgoreanu, casierul Cozmin Dragoş Ioneşti şi alţi 22 de angajaţi ai firmei şi în care ancheta a fost finalizată în 2010.

Vedeţi bine!

Aşa cum BIHOREANUL relata la acea vreme, zece dintre angajaţii Saralex, în frunte cu cei trei, au fost propuşi pentru trimitere în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni. De altfel, Fetoiu, Podgoreanu şi Dragoş Ioneşti au fost şi arestaţi, la vremea respectivă.

Toţi sunt acuzaţi că în perioada noiembrie 2006 - aprilie 2009, au elaborat şi pus în aplicare, în Oradea şi Satu Mare, un mod de lucru prin care să inducă în eroare persoanele care apelau la serviciile societăţii comerciale în cauză pentru a efectua schimb valutar.

"A fost stabilită o strategie de afişare stradală şi interioară a informaţiilor despre cursurile de schimb valutar practicate, prin care clienţii să fie înşelaţi cu 0,5 - 0,6 lei la fiecare euro schimbat", arată un comunicat al Poliţiei Bihor. Asta pentru că lor le săreau în ochi cursul pentru cumpărarea cecurilor de călătorie sau pentru bancnotele uzate, care era mult mai mare decât cursul practicat la alte case schimb valutar şi nu observau că nu sunt preţurile pentru valută.

Angajaţi ascultători

Astfel, la fiecare din cele 7 case de schimb valutar din Oradea şi la cele două din Satu Mare au fost amplasate atât în exterior, cât şi în interior, pe acelaşi suport şi la o distanţă de 2-3 centimetri, câte două panouri care conţineau un volum mare de informaţii (cu privire la cursul de schimb pentru cecuri de călătorie, comision practicat, cursul BNR, cursul de schimb pentru bancnote uzate etc.) pentru a induce în eroare clientul neavizat sau grăbit cu privire la informaţia principală de interes pentru acesta, respectiv cursul la care urma să fie cumpărată valuta de către societate.

Totodată, administratorul a instruit şi 22 de angajaţi de la cele 9 case de schimb valutar cu privire la modul de amplasare a celor două panouri, la cifra cursului ce trebuia afişat, la ademenirea verbală a clienţilor, la omisiunea de a-i informa verbal cu privire la cursul real de schimb ce urma să fie practicat şi la suma pe care urmau să o primească, precum şi la refuzul de a restitui sumele cu care au fost păgubiţi.

Reguli mai clare

Conform comunicatului transmis joi de Poliţia Bihor, pentru perioada noiembrie 2006 - aprilie 2009 poliţiştii B.C.C.O. Oradea au identificat 242 de persoane înşelate, iar prejudiciul total s-a ridicat la 336.975,5 lei, în cauză fiind dispuse măsuri asigurătorii pentru recuperarea sumei.

"Dosarul a fost înaintat instanţei de judecată, în cauză fiind formulată propunere de trimitere în judecată pentru 10 persoane, care au fost condamnate în cursul anului 2013 de către Tribunalul Bihor la executarea unor pedepse privative de libertate cuprinse între 2 şi 7 ani", arată comunicatul.

Comunicatul mai precizează că, în urma demersurilor făcute de poliţiştii BCCO şi procurorii DIICOT orădeni la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în 2009 a fost emis un ordin care a intrat în vigoare în 2010, care reglementează în mod explicit modalitatea de afişaj a cursurilor de schimb pe panouri.

În plus, dacă clienţii au nemulţumiri cu privire la cursul de schimb afişat şi suma de bani primită, au dreptul să solicite, în termen de 48 de ore, restituirea integrală a sumelor de bani, subliniază comunicatul IPJ.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Escrocii care au înşelat sute de oameni la casele de schimb Exchange, condamnaţi la închisoare cu executare"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
astia au inselat
intradevar astia merita asa sentinte .
Postat 30 August 2013, 21:33 de silvia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON