În debutul întâlnirii, PMP-istul Marton Attila a prezentat o serie de documente, pornind de la Hotărârea de Guvern care aprobă acordul petrolier pentru perimetrul Băile Felix şi continuând cu interpelările pe tema gazelor de şist depuse de parlamentarii bihoreni Cristian Bodea, Valeriu Boeriu şi Gavrilă Ghilea, dar şi din alte judeţe, şi răspunsurile pe care aceştia le-au primit. "Noi avem o lege a petrolului şvaiţer, votată în 2004, cu care ne-am gândit noi să exploatăm gazele de şist în România", a spus Marton.
Totodată, acesta a prezentat şi un raport al firmei Transgex, firmă care exploatează apă geotermală în Felix. În principal, Transgex arată că Guvernul a încălcat legea avizând acordurile, deoarece perimetrele petroliere se suprapun parţial cu cele pentru apă geotermală şi au fost concesionate fără consultarea ori acordul titularului perimetrelor de apă, adică Transgex.
Acelaşi lucru l-a spus şi Jean Podilă, administratorul Hotelului President, în cadrul aceleiaşi întâlniri. "Eu plătesc taxă de perimetru pentru 10 kilometri pătraţi de 600 de milioane pe an. Nimeni nu m-a întrebat nimic", a declarat Podilă. Totodată, managerul este convins că perimetrul Băile Felix, deşi se întinde pe 1.066 de kilometri pătraţi, a fost numit intenţionat aşa, ca staţiunea să fie discreditată în favoarea celor maghiare, de la graniţa cu România.
Liderul Forţei Civice, Radu Pentie jr., fost şef al Gărzii Naţionale de Mediu, a spus că exploatările nu pot demara fără acord de mediu, document ce nu se eliberează fără dezbatere publică. "Să facem front comun şi să participăm la dezbateri", a spus Pentie.
În fine, Marius Zamfir, fost director al firmei fraţilor Micula Transilvania Tour, prin care a condus Hotelul Crişana din Băile Felix, le-a spus celor prezenţi că este convins că demararea exploatărilor petroliere în staţiune o va anihila. "Putem să punem lacăt pe staţiune!", a spus Zamfir.
"Dar în concret, ce trebuie să facem? Că de un an vorbim, ne adunăm, dar concret n-am făcut nimic!", a izbucnit, după mai bine de o oră de discursuri, una dintre participantele la întâlnire, proprietară de pensiune. Acelaşi Zamfir a dat răspunsul, spunând că trebuie găsită o modalitate astfel încât HG 887 să fie atacată în instanţă. "Da' iute!", i-a răspuns aceeaşi femeie.
Cert este că, în final, întrebat de ziarişti cum comentează faptul că preşedintele Traian Băsescu s-a declarat un susţinător al exploatărilor gazelor de şist, Marton Attila a răspuns că PMP şi Forţa Civică sunt împotriva exploatărilor doar în acest judeţ. N-a mai explicat şi cum ar reuşi să facă o lege de interzicere a fracturării doar pentru un judeţ ori de ce alte judeţe pot fi exploatate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.