URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2013, 19:23

"Mă simt furat!": Orădenii au protestat în Consiliul Local împotriva majorării impozitelor pe terenuri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reîncadrarea obligatorie a unor suprafeţe de teren intravilan din categoria "arabil" în "curţi construcţii" a pus orădenii pe jar.

Circa 10 orădeni au ţinut să protesteze joi, în şedinţa ordinară de Consiliu Local împotriva HCL 10 din 2013 care prevede că în cazul terenurilor intravilane mai mari de 850 metri pătraţi, o suprafaţă de 850 metri pătraţi va fi trecută automat din categoria "arabil" în cea "curţi construcţii", fapt care face ca, în unele cazuri, impozitele datorate de aceştia să crească şi de 30 de ori.

"Spuneţi-mi temeiul legal care a dat voie Consiliului Local să impoziteze terenuri intravilane fără construcţii la categoria curţi construcţii. Dacă nu, în calitate de contribuabil onest o să mă simt furat, jecmănit şi jignit", a spus orădeanul Dumitru Letea.

Reclamantul deţine circa un hectar de teren primit cu moştenire de la părinţi la ieşirea din municipiu, în plin câmp lângă Pădurea Nojoridului, fără drum, construcţii sau reţele de apă. Pentru că amplasamentul este împărţit în 10 parcele, orădeanul s-a trezit că fiecare dintre ele a fost taxată cu o suprafaţă de 850 metri pătraţi la categoria curţi construcţii. Astfel, impozitul datorat a crescut automat de la 140 lei în 2012 la 6.600 lei în 2013.

Situaţii similare au prezentat şi alţi orădeni din Ioşia, Episcopia Bihor, Podgoria sau de pe dealurile care flanchează municipiul veniţi la şedinţă pentru a cere reanalizarea HCL 10 din 2013.

"Să înfiinţăm o comisie..."

Ca urmare a sesizărilor făcute, dar şi a reclamaţiilor primite din partea orădenilor în ultimele zile, grupul de consilieri UDMR a propus prin gura consilierului Pasztor Sandor constituirea unei comisii care să analizeze normativul adoptat în urmă cu două săptămâni şi să înlăture eventuale erori.

"Săptămâna trecută am avut o serie de discuţii cu domnul secretar Ionel Vila, cu domnul primar Ilie Bolojan, cu directorul Direcţiei Juridice Eugenia Borbei şi am încercat să le explic situaţia în care au fost aduşi o bună parte dintre cetăţeni. Din acest motiv propun să desemnăm, fiecare grup politic din Consiliul Local, un reprezentant şi să înfiinţăm o comisie care împreună cu reprezentanţii Primăriei să ajungă la o soluţie de îmbunătăţire a hotărârii date", a cerut Pasztor Sandor.

UDMR-istul a spus că normativul pune în dificultate orădenii cu venituri mici care deţin terenuri în zona Podgoria sau Episcopia Bihor şi ajung să datoreze bugetului local impozite de 9 ori mai mari decât pensia pe care o încasează lunar sau să plătească mii de lei pentru terenuri retrocedate în fostele sere din Şoseaua Borşului unde nici măcar nu au acces pentru că sunt păzite cu bodyguarzi.

"Prin compromis şi bunăvoie sunt convins că vom ajunge la o variantă de aplicare a hotărârii fără să afectăm în mod nejustificat orădenii", a declarat consilierul.

Propunerea a fost susţinută şi de şeful grupului PDL, Dorin Corcheş. "Adevărul este că am generat un haos iar în unele cazuri impozitele s-au majorat şi de 30 de ori. Sprijinim ideea domnului Pasztor şi propun constituirea unei comisii care să analizeze toate situaţiile astfel încât să putem reveni asupra HCL 10", a spus Corcheş.

În grija Primăriei

Propunerea de instituire a unei comisii menită să amendeze o Hotărâre de Consiliu Local deja luată nu a fost privită cu ochi buni de reprezentanţii USL. În absenţa primarului Ilie Bolojan, aflat în delegaţie la Bucureşti, viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan s-au ferit să îşi asume o astfel de responsabilitate.

Aliaţii au preluat din mâna consilierului UDMR, Pasztor Sandor, o listă cu problemele inventariate de acesta pe marginea HCL 10 şi s-au limitat să promită că aceasta va fi analizată. "Să lăsăm executivul să analizeze problemele, să vină cu îmbunătăţiri şi abia apoi să decidem", a spus viceprimarul Mircea Mălan în asentimentul colegului său, Mureşan.

"Nu are rost să înfiinţăm comisii"

Poziţia viceprimarilor a fost întărită şi de consilierul local Dan Octavian care a atras atenţia asupra inutilităţii înfiinţării unei noi comisii. "În cadrul Consiliului Local există Comisia de Buget, formată din reprezentanţi ai tuturor partidelor de la această masă, care se ocupă tocmai cu acest lucru. Nu are rost să înfiinţăm acum comisii ad-hoc. Rog executivul să convoace Comisia Buget pentru a discuta exclusiv acest subiect", a spus liberalul.

Propunerea instituirii unei comisii suplimentare a fost respinsă prin vot cu cele 18 voturi "împotrivă" ale consilierilor USL faţă de doar 8 voturi "pentru" din partea grupurilor UDMR şi PDL.

Oricum ar fi, executivul local va trebui să îşi prezinte concluziile pe marginea problemelor ridicate de orădeni şi consilierii opoziţiei cel târziu în şedinţa de la sfârşitul lunii februarie. Asta, pentru ca deţinătorii de terenuri să aibă la dispoziţie suficient timp să îşi stingă datoriile faţă de bugetul local înaintea primului termen de plată, de 31 martie, putând astfel beneficia de bonificaţia de 10%.

Citiţi detalii despre acest subiect, în articolul: Răscoala "chiaburilor": Primăria "arde" cu impozite înzecite mii de orădeni cu terenuri intravilane

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
40 Comentarii
Marius
Sa plateasca impozit chiaburii, porcii care cer zeci de euro pe mp 2, porcii excroci care vor doar favoruri , s,toti excrocii sustin ca sunt furati.
Postat 04 Februarie 2013, 12:18 de Jipos
IDEI- fara numar...fara numar... CONSILIRI MANELITI!
Asigurarea putea sa acopere mai multe riscuri (ex:. apa de conducta,, incendiu, vandalizare… etc.. ),inclusiv cele trei de baza ,aproape la aceleas pret. Nici nu v-ati interesat. Sa nu-mi spuneti ca nu s-ar putea sparge o conducta de apa ( de la incalzire sau de la inst.sanitare),fapt ce ar determina inundarea ap.unui vecin,dar si al Dvs. Cine plateste ? ASIGURAREA. Dar, aici aveti nevoie de un consultant,care sa va indrume spre un Asigurator eligibil,care sa va si plateasca despagubirea daunei pe care o reclamati-urmare a riscului asigurat. Si societatile de asig.sau inmultit ca ciupercile dupa ploaie.Cat priveste partea pecuniara, de imbogatire din aceasta activitate,la cate sute de agenti sunt in Oradea ............ dar problema din subiect era respectarea LEGII,inclusiv de cei care ne conduc.,nu modificarea sau transformarea ei dupa bunul plac al Primarului sau a lui Eduard,dir. fara nici un neuron in cap.Oricum le-am dat o idee,GRATIS.
Postat 02 Februarie 2013, 21:53 de Asiguratorul
@Asiguratorule
Sunt de acord cu tine in ce spui in afara faptului ca sustii o lege abuziva - hai s-o luam babeste: Pentru ce te asiguri prin "asigurarea obligatorie a locuintei"??? Spune-mi tu care dintre factorii naturali ma amentinta pe mine, in Oradea, in zona plana, departe de apa, la etajul 4??? Aud??? A ma pbliga pe mine sa-ti dau bani ca sa ma asiguri pentru ceva ce nu mi se poate intampla nici in 100 de ani, e ca si cum mi-ai baga mana in buzunar - si cu de-a sila!!! Stiu, Firmele de asigurare trebuie sa aiba si ele o paine, iar cei care si-au construit conace in zone cu risc trebuie sa aiba de unde primi bani la o adica...dar... sa fim rezonabili! O fi lege, dar e abuziva si mai exista si CEDO!
Postat 02 Februarie 2013, 18:48 de O oarecare
LEGEA BUNULUI SIMT
Idea, era sa se respecte LEGEA,atat de invocata in toate luarile de poozitie ale “ cinstitilor si onorabililor nostril contribuabili ORADENI “ ,care din spirit “ civic “,isi dau cu parerea pe acest topic..Dar,constat ca atuci cand e vorba de buzunarul lui, trebuie sa ignoram LEGEA. Pai ,LEGEA nu se schimba asa dupa cum vrea fiecare sau dupa cum o interpreteza fiecare. Legea Cadastrului nu poate fi schimbata de Consiliul Primariei, dar va aduc la cunostinta ca exista Legea Asigurarii locuintelor, pe are multi dintre voi ati ignorat-o.!Primaria vrea bani,si e normal sa aiba un buget sanatos, dar din TAXE LEGALE , nu facute pe colt de masa cu niste CONSILIERI tradatori, PDL-isti mascati in USL-isti, care isi bat joc de ONOAREA lui BOLOJAN. Si primul tradator este Eduard Florea, care se ingrase vazand cu ochii. De craciun te taiem ! Auzi la el – EVAZIONISTI !-,Extraterestrule, pana acum pe unde ai stat ascuns? Cum am mai spus, profitati de Legea Asigurarii Obligatorii a locuintelort, care este in vigoare. Cine nu o are facuta - AMENDA ! PE DREPT. ! BANII JOS ! La bugetul local,al Primariei Oradea. Asigurarea putea sa acopere mai multe riscuri (ex:. apa de conducta,,incendiu, vandalizare… etc.. ),inclusiv cele trei de baza ,aproape la aceleas pret. Nici nu v-a interesat. Dar vedem CAPRA VECINULUI ,cand si tu te numeri printre cei in culpa ,adica fara asigurare !. Vine amenda ! Vor fi bani la buget !... ce nu va mai place ? ,dar v-am arata adevarata voastra fata , vazuta in OGLINDA. Si nu va place ! Avem nevoie de buget sanatos, puneti-va capul ( neuronii )la contributie,daca avet asa ceva. Daca nu DATI-VA DEMISIA, Consilieri LINGAI si Dir.econimoc Eduard ! Sunt atatia SOMERI mai buni de 100 de ori decat voi ! Partidul lor este insa – PARTUDUL BUNULUI SIMT..
Postat 02 Februarie 2013, 17:19 de Asiguratorul
Cum votezi aşa ai !!!
-Da !!! Orădenii la Alegerile Locale din luna Iunie 2012 şi-au ales pt.a doua oară consecutiv actualul Primar din cei 9.pretendeţi la funcţia de Primar pt.Mun. Oradea !! Aşa că Orădenii nu au decât să suporte cu stoicism alegerea făcută pt.a doua oară consecutiv,făcută astă vară la Alegerile Locale.Cum îţi aşterni aşa dormi !! Prin analogie : CUM VOTEZI AŞA AI !!
Postat 02 Februarie 2013, 16:46 de Cotrău Alexandru-Ovi
Drepturi si drepturi!
Dreptul la exprimare si opinie e consfintit de LEGE! In constitutie!!! Dar cand vorbim de terenuri CONSTRUIBILE dar FARA CLADIRI si FARA POSIBILITATE DE A CONSTRUI care se taxeaza ca si terenurile cu constructii si se gasesc unii, cum ar fi cel care semneaza mai jos si isi transmit public"dejectiile" gandirii, inseamna ca se poate mai bine pentru Primarie! Pentru ca dl. Primar mai are fani care "GANDESC PRO-FUND" si sunt sictiriti ar trebui aplicata TAXA pe PROSTIE!!! Redenumita TAXA de INTELIGENTA adica cine nu se considera INTELIGENT va fi obligat sa plateasca o taxa invers proportionala cu IQ! ARDE-i BOLOVANE!!!
Postat 02 Februarie 2013, 14:08 de Adi Oradeanul
arde i bolovane
sint pline dealurile de pe linga oras cu ditamai viloaiele, care mai de care, toate construite pe terenuri agricole... saracii bogatani, plingeti va de mila zgirciobilor, tuvaneamuncur de imbuibati
Postat 02 Februarie 2013, 12:12 de hai sictir
sa facem sa fie bine
Bai baieti mai puneti mana pe lopeti:s-o luam metodic,pretul terenurilor va scadea(sau va scade,vorba lu nastase),drastic,ce avem noi aici?iti vei putea face o casa pe pamant,apartamentele in bloace vor scadea,cocioabele din centru nu vor avea cautare,un pic de crestere economica aka materiale de constructie&manopera, ce e rau in asta?ca de-alde astia cu hectare nu se imbogatesc?oricum astia duceau banii afara,mihut pa nu stiu ce porsheuri,rozi&chis la ungaria etc.
Postat 02 Februarie 2013, 09:39 de hagi
Dupa USL Potopul !
Din nou asistam la o lectie pe care o primim de la alesii nostri, care ne face sa ne aducem de fiecare data aminte de memoria scurta pe care o are romanul inainte de vot si modul in care trebuie sa plateasca dupa ce isi da votul unor nemernici si incompetenti. Din pacate nu am fost si nu vom fi niciodata luptatori pentru drepturile noastre, asa ca ne ramane sa rabdam inca 4 ani cand vom uita din nou ce ni s-a intamplat. Din nou avem un bir de plata .... am ajuns sa platesc de 40 de ori mai mult impozit fata de anul precedent pentru un teren care nu are apa curenta, canalizare, astfalt sau constructii pe el, doar din presupunerea pe care consilierii locali sau primarul si- o fac ca terenul este "potential" construibil ... maine ma astept sa ne aresteze ca suntem "potentiali" infractori. Bravo "Dotorilor" sa aveti parte de ce va doresc!
Postat 02 Februarie 2013, 00:00 de Daniel
ASIGURAREA
Primare,ti-am mai spus,da-le amenda la toti care nu au asigurarea obligatorie pe locuinta ! Nici 10% nu s-au asigurat. Te imbogatesti primare si tu si Primaria si consilierii tai , aia lingai.........si o sa fie bine......si nu o sa se supere nimeni...ai sa vezi...numai lasa terenurile alea in pace,asa cum sunt inscrise la OPCI,in Registrul Agricol la tine in Primarie,semnate de manuta ta. Ai fost cumva pacalit ? Nu ai fost.,dar in primul rand trebuie sa ai ONOARE ! ESTI PRIMARUL ORASULUI ORADEA .
Postat 01 Februarie 2013, 23:06 de Asiguratorul
argumentele
Sunt analfabet,ok, argumente te-as ruga...ca nu-ti convine,inteleg,dar esti capitalist adevarat,deci,baga..pe lege
Postat 01 Februarie 2013, 22:25 de oradan sau asa ceva
@SAFE
Vai draga SAFE,adevarat ai grait,intravilanul ca intravilan,dar uitate la fatadele cladirilor din oras, uitate cum se respecta ( NU SE RESPECTA ) traditia si stilul arhitectonic al inaintasilor nostri,: constructii aparute ca ciupercile ,de un prost gust batator in ochi,in ochii nostrii insa si nu a Primariei ,unde primeaza - pilele,banii si traficul de influenta.Atunci poti construi orice si oricum.Nu--i asa dna .Arh Sef Lipoveanu ? Aici e problema ,SAFE,a formei si continutului european ! Rosia e tot rosie,marul tot mar si in EUROPA
Postat 01 Februarie 2013, 22:22 de xyz-q
Capra Vecinului
Bai,TamTam,vezi ca unii romani sufera de a boala - CAPRA VECINULUI - se ia repede si in scurt timp te duci. Lasa-i pe aia putrezi de bogati,ca tot nu vor saraciicu taxa pusa de Bolojan.De, Kiss, Mudura,Mihut,Micula ....are Dumnezeu grija lor. In plus,aici e vorba de un PRINCIPIU, de care Primarul BOLOJAN isi bate joc. Ti-a luat Dumnezeu mintile primare ! Ce fac sfatuitorii tai ! Vezi daca ti-ai luat numai LINGAI ?
Postat 01 Februarie 2013, 21:53 de xyz-q
Trista constatare.
Intravilanul Municipiului Oradea arata groaznic. Proprietarii, de buna voie sau siliti de imprejurari, trebuie sa gaseasca modalitatea de exploatare a terenurilor. Impozitarea este o modalitate, dar nu singura, de a da intravilanului o utilitate cu forma si continut european.
Postat 01 Februarie 2013, 21:36 de SAFE
Unde dai si unde crapa
EXISTA LEGI ! O TARA UN ORAS SE GUVERNEAZA DUPA LEGI! Pentru TAMTAM: De aceea exista zone unitare de impozitare A, B, C, D de aceea se masoara o casa, vila complex, dupa MP construiti si dupa amprenta la sol asa se platesc impozitele! Pentru ca dumneata ai asfalt in fata casei sau a blocului NU E NORMAL sa fii impozitat pentru ca acolo peste ani doresti sau chiar vei putea sa-ti parchezi Ferrari-ul si atunci sa platesti de pe acum impozitul pe masina pentru ca ai asfalt si normal vei parca acolo Ferrari-ul. Daca iti vei vinde terenul sau Ferrari-ul vei plati un impozit pentru venituri din tranzactii imboliliare! E greu de priceput?! Cum sa platesti impozit pe ceva ce nu exista? Revin la \"oile\" noastre cladiri pe teren \"construibil\"... aici intra si terenuri pe care nu se poate construi (sunt in panta si exista pericolul unor alunecari de teren), lipsa acces la front stradal sau utilitati. Si daca dai exemple de maruntis ...Mihut va plati doar 3% in plus fata de 2012 (dela 360 la 370.000 RON) pt. toate terenurile sale iar un om simplu pt ca are 1-2000 mp pe dealuri unde are cativa pomi si niste straturi va plati cu 300% in plus, adica 5-600 RON Deci cum e cu averile?
Postat 01 Februarie 2013, 21:33 de Adi Oradeanul
Oradenii din boscheti
Maimuta Tam Tam,normalitatea asta ii acolo la tine in Pocioveliste,esti o maimuta care nici nu stii bine sa imiti !Parerea ta de TARAN ORADEAN PARVENIT, nu ne intereseaza. Daca ai avea cat de cat o curticica,intravilan,cu ceva zarzavat pe ea sau cu cativa pomi fructiferi ,ne cred ca ai vrea sa o treci la TEREN CU CONSTRUCTII !,numai daca nu esti un drogat sau un psihopat. Tam Tam, inapoi in boscheti !
Postat 01 Februarie 2013, 21:20 de Iosian
Normalitate
Taxarea trebuie sa fie echitabila pentru toti,adica un procent egal din valoarea averii imobiliare.Asa numitele terenuri arabile din centrul sau periferia orasului au o valoare de piata de zeci sau sute de ori mai mare decit imasul din Pocioveliste.Deci sa platesti 100 de lei impozit pe un teren ce valoreaza 20000Euro este anormal .Prin aceasta taxa se loveste si in marii latifundiari gen domnu Kiss ce detin hectare dar platesc maruntis.
Postat 01 Februarie 2013, 20:39 de TamTam
@raha(t)n
Esti un analfabet.
Postat 01 Februarie 2013, 20:29 de Oradan
Din PIATRA nu iese CULTURA
Notiunea (termeni juridici) de TEREN CONSTRUIBIL NU exista in legislatia romana! Vizionati pozele (ma refer la pozele anexate articolului) adresei consilierilor UDMR ... din pacate singurii care ne prezinta extrase din legislatia in vigoare in Romania. Directorul Florea (roman 100%)pe BIHON.ro ne spune cum e legislatia in Ungaria cu impozite de 10-15% din valoarea proprietatilor... Contestati daca va simtit nedreptatiti... daca nu...platiti... ce e acolo cateva sute de lei... Taxa pe prostie ar trebui introdusa ...
Postat 01 Februarie 2013, 19:30 de Adi Oradeanul
Lozinca usl-ului
SE IA DE LA CEI CARE AU SI SA DA LA CEI CARE RISIPESC !
Postat 01 Februarie 2013, 18:09 de Oradean
hei, hombre, m-ai gaurit
BAI FRATELLI,in noua reglementare cadastrala parcela nu mai figureaza cu categorie de folosinta,e parcela cu n metri patrati cu si fara constructii pe numele aceluiasi proprietar,asa ca e intravilan,iar grila de impozitare o stabilesc alesii asa ca spalati-va pe cap sau altfel zis dupa alegeri multi viteji se-arata,de ce udmr,pdl nu a latrat in camoanie,acum ciuciu n-au voturi aleluia si un praz verde,in contencios n0-aveti sanse
Postat 01 Februarie 2013, 17:36 de rahan
BOLOJAN vs FILIP
Bolojan-e,pe zi ce trece te transformi din ce in ce mai mult in FILIP.Ce are scaunul ala de primar? O fi blestemat ! Schimba-l !!! Te-ai inconlurat numai de CONSILIERI PUPINCURISTI si LINGAI. Hotararile vostre parca sunt gandite de boschetari,ca numa aia va mai aplauda,in tembelismul lor. Aveti grije,va jucati cu sanatatea si vietile oamenilor ! Dar, vorba minisrului Atanasiu ( ca sa vezi ! ), FACTURA VINE !!!!,crezi nu crezi in Dumnezeu .
Postat 01 Februarie 2013, 16:51 de JUDECATOR
Intrebare???
As avea o intrebare? cum se poate ca un teren intravilan impozitat anul trecut era 11 ron si acuma in 2013 impozitul pe acel teren este de 360 de ron ????? Unde exista in Europa ca sa se faca o majorare de apropape de 33 de ori fata de anul precedent ?????? Bravo dl-le Primar si partidul USL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 01 Februarie 2013, 15:19 de Cristian
pt "."
mesaj pt "." Vezi ca bolo a castigat la pas alegerile,ca sa te poti gandi la referendum trebuiau sa fie aici cateva mii de mesaje,sa se blocheze server-ul,sunt 16 mesaje si nu toate sunt impotriva.E nevoie de banii la bugetu local,iar cu acei banii se vor face lucruri bune atat pt cei care stau la bloc cat si pt cei care stau la casa,iar cine are peste 850 m2 nu cred ca sta in 200-300 de lei....Daca ai banii sa bagi 400-500 de lei pe luna in combustibili nu vad cu ce eproblema aceasta crestere de impozit....
Postat 01 Februarie 2013, 15:10 de votant
O solutie
Legea nr.215 din 23.04.2001 Art. 73. - (1) Mandatul primarului încetează, de asemenea, înainte de termen ca urmare a rezultatului unui referendum local, organizat în condiţiile legii. (2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei sau oraşului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau neexercitării atribuţiilor ce îi revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului. (3) Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătura olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului. (4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei sau oraşului. Art. 76. - (1) Referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin jumătate plus unul din numărul total al locuitorilor cu drept de vot. (2) Mandatul primarului încetează înainte de termen dacă s-a pronunţat în acest sens cel puţin jumătate plus unul din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot
Postat 01 Februarie 2013, 14:00 de .
Se naste o dictatura locala
Tovarasul Ilie - numerologie declara ca nu stia ca Oradea ar fi un mare producator agricol. Dar oare stia cumva ca ar fi un morman de betoane? Ceea ce eu nu inteleg este de ce nu incadreaza acele suprafete in categoria \"porturi navale\". Stiti ce taxe imense se platesc in porturi? Nici cei care locuiesc in blocuri n-ar trebui sa fie prea relaxati deoarece urmeaza ca suprafetele detinute de acestia sa fie taxate la categoria \"heliporturi\". Mare e gradina domnului! Tovarasu\' primar n-a hotarat cumva sa se desfinteze si Oficiul de Cadastru? Nu vreau decat corectitudine: unde am livada platesc livada, unde am beton platesc beton, unde am pasune platesc pasune. Oare i-o fi ciuda ca eu am ceapa din gradina si lui ii pute gura?
Postat 01 Februarie 2013, 13:21 de Al Zawahiri
Intrebare
Sa nu uitam ca rascoala taraneasca din 1907 izbucnita tot datorita darilor mari puse pe umerii bietilor tarani, a fost innabusita in sange si au fost ucisi mii de tarani de catre liberalii aflati atunci la conducere. Oare liberalii de azi de la conducerea Primariei vor sa faca la fel ????
Postat 01 Februarie 2013, 12:19 de "Ion"
Dedicatie pt.cei ce se simt cu musca pe caciula
George Cosbuc 1866 - 1918 Noi vrem pamant! - 1894 Fire de tort George Cosbuc - Flamand si goi, far-adapost, Mi-ai pus pe umeri cat ai vrut, Si m-ai scuipat si m-ai batut Si cane eu ti-am fost! Ciocoi pribeag, adus de vant, De ai cu iadul legamant Sa-ti fim toti cani, loveste-n noi! Rabdam poveri, rabdam nevoi Si ham de cai, si jug de boi; Dar vrem pamant! O coaja de malai de ieri De-o vezi la noi tu ne-o apuci, .............. Injuri ca-avem noi drag si sfant; Nici mila n-ai, nici crezamant! Flamanzi copiii-n drum ne mor Si ne sfarsim de mila lor Dar toate le-am trai usor De-ar fi pamant! .............................. Ati pus cu totii juramant Sa n-avem drepturi si cuvant; Batai si chinuri, cand tipam, Obezi si lant, cand ne miscam, Si plumb, cand istoviti strigam Ca vrem pamant! Voi ce-aveti ingropat aici? Voi grau? Dar noi stramosi si tati, Noi mame, si surori si frati! In laturi, venetici! Pamantul nostru-i scump si sfant, Ca el ni-e leagan si mormant; Cu sange cald l-am aparat, Si cate ape l-au udat Sunt numai lacrimi ce-am varsat Noi vrem pamant! N-avem puteri si chip de-acum Sa mai traim cersind mereu, Ca prea ne schingiuiesc cum vreu Stapani luati din drum! Sa nu dea Dumnezeu cel sfant Sa vrem noi sange, nu pamant! Cand nu vom mai putea rabda, Cand foamea ne va rascula, Hristosi sa fiti, nu veti scapa Nici in mormant!
Postat 01 Februarie 2013, 10:30 de Fan Gh.Cosbuc
ilegal
discutia e inutila! hotararea e ilegala! daca prefectura nu o va ataca, va trebui ca fiecare sa actioneze in instanta pe baza deciziilor de impunere. situatiile respective sunt reglementate de codul fiscal si alte legi imperative ale statului roman. Consiliul local are libertatea de a stabili doar: - zonarea localitatii -incadrarea in marjele permise de codul fiscal Consiliul local nu are dreptul de a stabili categoria de folosinta a terenului. Conform codului fiscal, impunerea se face pe baza declaratiei din registrul agricol, evident pe baza actelor d3e proprietate. Cei care aveti schite cadastrale, vizate de OCPI, aveti o misiune mai simpla. pe acele schite, pe baza carora s-au facut inscrierile in cartea funciara, sunt trecute niste categorii de folosinta: - A -arabil (intravilan/extravilan) -CC -curti constructii (intravilan) -F - fanete (intravilan/extravilan), etc Aceste date sunt relevante privind incadrarea pe marjele din codul fiscal si pe baza carora se fundamenteaza declaratia de impunere.Ca un teren are categoria arabil intravilan este un fapt in sine, tratat ca atare de codul fiscal. Consiliul local nu are abilitatea de a schimba aceasta categorie datorita faptului ca se afla intravilan. E o hotarare ilegala si abuziva! Nu va lasati! P.S. liberalii se intrec intre ei cu idei si masuri comuniste!
Postat 01 Februarie 2013, 10:22 de dfc
De ce pt. unii muma, pt. altii ciuma ?!
De ce cl in frunte cu ilie de la scularie, nu trateaza in mod egal pe oradeni ? Creditul de 2,5 mil. euro, contractat pt. cet sa fie platit de cei ce beneeficiaza de serviciile cet-ului. La fel si cu subventia pt. Gca, cei ce beneficiaza de serviciile cet-ului si au bani, sa plateasca un pret mai mare, sa faca protectie sociala ! De ce sa platesc eu si alte zeci de mii de oradeni investitiile cet-ului sisubventie pt. banci, birouri notariale, magazine, etc ? Cine nu poate plati, afara cu el ! Nu-i obligatoriu sa locuiesti la bloc ! Poti vinde si sa-ti construiesti casa pe terenurile celor ce vor vimde pt. a scapa de impozitele nesimtite.
Postat 01 Februarie 2013, 10:06 de .
Pana cand d.lor politicieni ?
Situtia e clara, mult iubitii alesi au recunoscut in sedinta ca au creiat haos in oras, ca au aprobat o hotarare ilegala prin care batjocoresc multi cetateni onesti, ca nu au remuscari pt.ceea ce au facut, ca habar nu au si nici nu ii intereseaza de ceea ce se intampla in oras sau de soarta celor care optinut un teren cinstit. Nu vor lua nici o hotatare clara si onesta pentru ca nu vor sau nu sunt capabili. D.lor din MONSTROSUL CONSILIUL LOCAL, faceti un efort intelectual si anulati hotararea luta, altfel vom bloca justitia prin procesele deschise dupa care vom veni la Primarie sa va cerem socoteala.
Postat 01 Februarie 2013, 09:51 de Contribuabil
GANDITI
TAMTAM-pt acest glasuitor: de ce sa platesc eu impozit pe 850 mp ca si curs constructii cand suprafata mea construibila este de 350 mp? si restul de 3500 imi este livada in spatele casei?sa vina cei indreptatiti si sa masoare la fiecare suprafata constribila si apoi sa calculeze impozitul!!!!!DAR CE SA ZIC ,IN PRIMARIE SUNT PLIN DE JURISTI DE DOI LEI ,LA PREFECTURA LA FEL!!!CUM POTI TU PRIMARIE SA "VIOLEZI"UN DREPT DE PROPRIETATE?IN BAZA CARUI ACT?TU CONTROLEAZA SI APOI DA SANCTIUNI LA CEI CARE NU SI-AU DECLARAT CORECT SUPRAFATA CONSTRUITA!CUM SA-MI IMPUI TU DACA AM O SUPRAFATA DE 4000 MP SA CONSTRUIESC PE 850MP?IMI DA PRIMARIA BANI SA CONSTRUIESC PE DIFERENTA DE LA 300MP LA 850 MP?
Postat 01 Februarie 2013, 09:29 de DORU
cine?
astia care stau in ghetourile orasului in asa zise \"blocuri\"vor fi cei mai aplaudaci ai hotararii cum este aces TAMTAM
Postat 01 Februarie 2013, 07:29 de karton
cine?
cine sunt"chiaburii"orasului multi pensionari din episcopia au terenuri mai mari de acei 850m patrati pe care le folosesc ca gradini prin care alimenteaza pietele oradene
Postat 01 Februarie 2013, 07:24 de karton
BOSCHETARII AU CUVANTUL
Am sa va dau o sugestie,voua,DISPERATILOR care plangeti bugetul Primariei,precum si voua CONSILIERILOR ALESI, ca decor votant:,de nu va duce capul .!! De ce nu-i sanctionati pe toti oradenii care nu si-au platit asigurarea obligatorie pe locuinta? Ati strange o gramada de banii,pe buna dreptate. LEGEA este in viguare,termenul expirat. Primariile au acest atribut.! Si voi MAI ,boschetarilor,,daca nu v-ati agonisit de o curticica macar,CIOCU MIC, acolo in boscheti.!
Postat 01 Februarie 2013, 00:34 de Asiguratorul
MAI
BRAVO PRIMARIEI,SA LE IA TERENURILE LA CINE NU PLATESTE IMPOZIT,DACA AU TERENURI NU SUNT TARANI(SARACI) ,SAU SA LE VANDA DACA NU AU BANI DE IMPOZITE.NOTA 10 PRIMARULUI
Postat 31 Ianuarie 2013, 23:55 de MAI
Majorare impozit
Si mie de la 60 lei anul trecut mi-a crescut impozitul pe un teren intravilan arabil la 111 si au dat autorizatii de constructie si nu mai am acces la el.
Postat 31 Ianuarie 2013, 22:40 de ady
.
Corect TAMTAM!
Postat 31 Ianuarie 2013, 22:40 de .
primarul pedeapsa
a trecut la lins autorul conform comenzii ? Cresterea impozitelor este buna doar fiindca vine de la un primar care va da mita ?
Postat 31 Ianuarie 2013, 21:13 de loți
Corect e fără extravilan până la centură ... cea de pe hârtie !?!
Cum Sany Kiss sau Rozi Biro au în intravilan proopietăţi mari de teren, sigur că Sandor Pasztor ar vrea să se plătească maim puţin la buget, chiar dacă pe suprafeţele respective se întind vile, piscine şi parcuri personale, că porumbul a dispărut demult. Problema este DE CE de la 850 mp în sus !?! Normal ar fi ca toate terenurile intravilane, indiferent de mărime, să fie impozitate la MP, pe zone de construcţii (A, B, ....). Aşa că, domnule primar, nu faceţi discriminare între unul care are 500 mp şi altul care are 900 mp spre exemplu, pentru că în felul acesta riscaţi să anulaţi hotărârea de consiliu aferentă, printr-o decizie judecătorească pe care nu o veţi putea controla ca rezultat.
Postat 31 Ianuarie 2013, 19:49 de TAMTAM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON