URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
16 Martie 2014, 15:21

"Casa Pasivă" se mută în centrul de afaceri pentru energii regenerabile din Oşorhei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Casa Pasivă se mută la Oşorhei. Reprezentanţii Asociaţiei "Casa Pasivă" şi cei ai Primăriei Oşorhei au semnat vineri la Oradea un parteneriat pentru închirirea unui spaţiu din viitorul centru de afaceri pentru energii regenerabile din localitate.

"Având în vedere facilităţile oferite, ne gândim să facem la Oşorhei un punct de lucru cu al asociaţiei Casa Pasivă, cu funcţionare permanentă, pentru promovarea acestui concept", a declarat Constantin Jurcă, vicepreşedintele Federaţiei Patronilor Bihor şi membru al asociaţiei.

Încă nou în România, conceptul de casă pasivă se referă la construcţii concepute şi izolate astfel încât să aibă pierderi minime de energie, reuşind în final un consum de numai 10% faţă de o locuinţă obişnuită.

"Standardul de casă pasivă se bazează pe eficienţă energetică. Dacă un imobil obişnuit are un consum de 200 - 250 kw/h pe an o astfel de locuinţă consumă maxim 15 kw/h pe an. Acest standard se obţine numai prin termoizolaţie, orientare şi umbrire, recuperarea căldurii şi eliminarea punţilor termice pe unde se pierde căldură", a declarat arhitectul Abos Ede, preşedintele Asociaţiei "Casa Pasivă".

Deocamdată la început, conceptul va fi promovat prin intermediul Centrului de Afaceri din Oşorhei, unde asociaţia va putea închiria sediu, fără plată, pentru cinci ani de zile. Construcţia centrului urmează să fie finalizată în cursul lunii mai pentru ca inaugurarea efectivă să aibă loc la sfârşitul lui august, după dotarea cu utilităţi.

"Ne bucurăm să avem un astfel de partener care să ţină seminarii şi prezentări în viitorul centru. Acolo, pe lângă Casa Pasivă, vor să vină parteneri din toată Europa care promovează concepte precum producţia de echipamente şi subansamble pentru energii regenerabile şi eficienţă energetică indiferent că este vorba de eoliene, celule fotovoltaice sau pompe de căldură", a spus primarul de Oşorhei, Ioan Pop.

Având în vedere că, în funcţie de dotări, o astfel de casă poate costa cu circa 15 - 20% mai mult decât un imobil obişnuit, reprezentanţii asociaţiei iau în calcul, după model occidental, promovarea unii normativ care să acorde facilităţi investitorilor dispuşi să cheltuie bani în plus pentru o soluţie ecologică. În prezent, suma plătită în plus se poate amortiza în circa 10 - 15 ani, din economia de energie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inca una.
Si inca ceva. Astazi 16 Martie 2014 ,in ROMANIA ,nu exista nici o singura casa pasiva cu certificare. In Ungaria , sunt 16.
Postat 16 Martie 2014, 20:27 de Viki
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON