URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
19 Septembrie 2011, 11:00

Ai săpat, continuă! (FOTO)

Ai săpat, continuă! (FOTO) LIBER LA SĂPAT! Programate pentru primăvara anului viitor, lucrările de reabilitare a Pieţei Unirii oraşului au demarat săptămâna trecută, pe neanunţate. Primăria a hotărât că, dacă tot se sparge asfaltul pentru remedierea unei avarii, atunci să se înlocuiască şi reţelele CET-ului şi ale Companiei de Apă
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
Ai săpat, continuă! (FOTO) Ai săpat, continuă!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Lucrările de reabilitarea a Pieţei Unirii au fost devansate cu o jumătate de an de o avarie apărută săptămâna trecută la reţeaua de termoficare.

"CET înlocuieşte porţiunea de reţea avariată, dar lucrările nu se vor opri aici, ci vor continua cu înlocuirea tuturor conductelor din piaţa centrală, pentru ca în primăvara anului viitor aceasta să intre în reabilitare", spune viceprimarul Gheorghe Carp. Investiţia prevede pavarea pieţei centrale şi transformarea ei într-o zonă pietonală. Cum a fost odată...

Se înlocuiesc reţelele

Demararea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii a fost forţată de o avarie apărută la magistrala de termoficare pe porţiunea din vecinătatea Palatului Episcopiei Greco-Catolice. "Dacă tot a trebuit înlocuită o porţiune din conductă am hotărât să începem înlocuirea tuturor reţelelor, profitând de vremea bună din această toamnă", spune viceprimarul Gheorghe Carp. Lucrările la reţeaua de termoficare pe porţiunea afectată de avarie se vor finaliza undeva pe 20 octombrie, dar strada nu va mai fi asfaltată la loc. Electrocentrale, Compania de Apă, Electrica şi ceilalţi furnizori de utilităţi au acum ocazia să îşi înlocuiască reţelele cu altele noi. Primăria avertizează companiile că după reamenajarea zonei Pieţei Unirii nu va mai putea fi spartă cel puţin 5 ani.

Viceprimarul spune că, în prima fază, lucrările se vor face fără să afecteze orădenii sau traficul auto. "În paralel, vom înlocui şi reţeaua secundară de termoficare pe porţiunea cuprinsă între Biserica cu Lună şi strada Vasile Alecsandri, dar acest lucru nu va afecta nici şoferii, nici consumatorii din zona centrală".

Piaţa cu fântâni

Reabilitarea Pieţei Unirii se va face din fonduri europene, costurile investiţiei fiind estimate la 5 milioane de euro. "Contractul de finanţare va fi semnat în octombrie, dată după care vom începe organizarea licitaţiei pentru ca lucrările efective să înceapă în martie, anul viitor", spune Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Investiţia va afecta o suprafaţă de două hectare şi presupune dalarea întregii zone, înlocuirea iluminatului public, a mobilierului stradal, restaurarea coronamentului statuii Voievodului Mihai Viteazul, reamenajarea celor două fântâni dezafectate în perioada interbelică şi reamenajarea altor trei, din care una chiar în faţa Pasajului Vulturul Negru. Practic, toată porţiunea dintre statuie şi strada Vasile Alecsandri va deveni pietonală.

Va fi circ!

Termenul de finalizare a investiţiei va fi de 18 luni, fapt pentru care directorul se aşteaptă ca lucrarea să se lase cu un scandal. "Anul viitor e an electoral, aşa că ne aşteptăm la un circ cât casa. Vom tăia şi vom replanta parte din vegetaţia din zonă, lucru care nu va fi pe placul tuturor, dar conducerea municipalităţii şi-a asumat acest risc", spune Boloş.

Directorul face trimitere la episodul din timpul alegerilor locale din 2008, când amenajarea peisagistică din Piaţa Unirii a constituit una din temele de campanie care a dus atunci la înfrângerea candidatului PDL, Mihai Groza. Rămâne de văzut dacă istoria se va repeta. Nu de alta dar, la majoritatea dezbaterilor publice, reabilitarea centrului s-a dovedit un bun prilej de dezbinare...


REABILITAREA CONTINUĂ

Piaţa Ferdinand se reface

În paralel cu reabilitarea Pieţei Unirii municipalitatea pregăteşte reamenajarea Pieţei Ferdinand din faţa Teatrului de Stat. Investiţia de circa 3 milioane de euro va fi finanţată prin Programul Operaţional Regional. "Pentru a da un aspect unitar zonei, piaţa va fi dalată, iar vegetaţia din zonă va fi înlocuită parţial pentru a deschide perspectiva către Teatru şi clădirile din vecinătate", spune Marcel Boloş.

În zona pasajului Madacs municipalitatea vrea să aducă un tramvai de epocă, care să deservească o terasă ce urmează să fie amenajată în faţa Teatrului de Stat, iar în centrul pieţei va fi amplasată o statuie a Reginei Maria. Lucrările vor demara cel mai probabil în toamna lui 2012, pentru ca investiţia să nu afecteze tot centrul oraşului blocând circulaţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
reactie!
D-le Primar! Cum puteti accepta in preajma Dvs. un personaj care spune ca infangerea lui Mihai Groza se datoreaza temei de campanie "amenajarea peisagistica din Piata Unirii"? Cu alte cuvinte Dvs. nu ati avut nici UN MERIT? Nu pot sa nu repet si eu ceea ce s-a scris de catre alticenvea intr-un comentariu: "Atentie, Bolojan! Pata lui alba va fi gaura ta neagra". INTOTDEAUNA TRADATORII TRADEAZA ORI DE CATE ORI AU OCAZIA". Dar apoi cand isi schimba parul iar naravul nu?
Postat 19 Septembrie 2011, 19:53 de dante
Doamne ajuta! sunteti cei mai buni! in carpeala:))
vai de noi ce peticiti suntem:)))))) traiassca Primarul Oradiei, traiasca taranimea sa aveti viata lunga si tot sa carpiti in viata vostra lunga:)))) !!!! sa vi se implinesca visul asta va doriti asta sa aveti! sa i lasam totusi sa se faca ca traiesc, nu vor calitate niciodata, din carpit in carpit sa va traiti viata.
Postat 19 Septembrie 2011, 19:02 de bravooo
mi-e o sila de ma doare!
iar a luat cuvantul "3 in 1"!!!!! nu se poate abtine sa nu zica si el ceva! ce-i aia circ in gura unui "slujitor al Domnului"? da bineinteles, urmand exemplul subalternului Sim(sau viceversa) nici acum nu aflam care este alternativa in cazul transformarii pietei intr-o zona pietonala? pe unde vor circula autoturismele? dar autobuzele 14, 10 si 12? nu e normal sa furnizezi informatii complete, daca tot te dai "balena"? ca presupun ca daca proiectul exista, se cunosc si alternativele!
Postat 19 Septembrie 2011, 12:59 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON