Cu ocazia jubileului de 50 de ani al Universităţii din Oradea, profesorii pensionari ai instituţiei au fost celebraţi de actuala conducere a instituţiei. Rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, şi prorectorul Sorin Şipoş i-au invitat în Aula Magna a Universităţii pe 53 din profesorii pensionari ai Universităţii, însă doar 32 dintre ei au reuşit şi să onoreze invitaţia. Fiecare a primit, astfel, medalia jubiliară, o diplomă şi o insignă aniversară.
Printre cei prezenţi la întâlnirea seniorilor s-au numărat părintele Dumitru Abrudan (primul decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă), doctorii Aurel Babeş, Ioan Puşcaş şi Radu Spineanu, istoricii Sever Dumitraşcu şi Mihai Drecin, Paul Magheru, Ovidiu Ţincă (fost decan al Facultăţii de Drept).
Decanul de vârstă al întâlnirii a fost profesorul Victor Grecu, fost decan şi prorector al Institutului Pedagogic de trei ani din Oradea, institut pe baza căruia s-a format, ulterior, Universitatea de astăzi. Printre cei invitaţi, dar absenţi de la eveniment s-au numărat Teodor Jurcuţ, Viorel Faur, Gheorghe Mermeze şi Nicolae Josan.
"Domniile voastre sunteţi pentru noi ceea ce reprezintă pentru Banca Naţională tezaurul. Sunteţi patrimoniul Universităţii din Oradea. Sunteţi modele pentru noi şi pentru studenţii noştri", le-a spus prorectorul Şipoş seniorilor.
La rândul său, rectorul Constantin Bungău le-a mărturisit celor prezenţi că datorită lor Institutul Pedagogic cu 98 de cadre didactice titulare şi 1.000 de studenţi a devenit o Universitate cu 1.100 de cadre didactice titulare şi 22.000 de studenţi. "Trebuie să facem o promisiune: ceea ce aţi început nu vom risipi, ci vom adăuga valoare", a spus rectorul. Preşedintele Senatului, Sorin Curilă, s-a rezumat să le ceară celor prezenţi sfaturi pe care actualii universitari să le urmeze.
După ce fiecare dascăl a primit micile atenţii din partea Universităţii, doritorii au putut spune câteva cuvinte. Profesorul Ioan Godea a fost cel care a stârnit zâmbetele audienţei, întrucât le-a spus şefilor Universităţii că, dacă tot au fost declaraţi "tezaur", seniorii ar trebui să-şi doneze măcar un exemplar din cărţile scrise Bibliotecii Universitare. "S-ar putea numi Colecţia Tezaurul uman viu", a spus Godea, lansând astfel printre surâsuri o idee îmbrăţişată ulterior de toţi dascălii. Tot zâmbind, profesorul le-a sugerat şefilor Universităţii să facă în campus o alee a personalităţilor, care ar putea fi decorată cu basoreliefurile lor, realizate de un alt "senior", sculptorul Cornel Durgheu.
Luând la rândul său cuvântul, Victor Grecu a ţinut un scurt discurs în latină, dovedind că deşi a împlinit chiar zilele trecute 76 de ani, mintea îi este în continuare la fel de ageră. Pe lângă că a fost părtaş la înfiinţarea Institutului Pedagogic, Grecu a lăsat în urma sa o mărturie a acestui fapt, deşi prea puţini universitari cunosc acest lucru: este autorul simbolului Universităţii. Drept urmare, profesorul a şi explicat pe scurt elementele care o compun: între zidurile Cetăţii, a ales să pună floarea de lotus, ca simbol al judeţului, dar şi clădirea cea mai reprezentativă din campus, Pavilionul C.
Fie pentru că fostul rector i-a adus la Oradea, fie pentru că ei înşişi i-au fost alături la formarea instituţiei, cei prezenţi l-au amintit şi pe cel considerat ctitorul Universităţii din Oradea, răposatul Teodor Maghiar.
După ceremonie, toţi profesorii au fost invitaţii rectorului Bungău la un pahar de şampanie şi o felie de tort, iar apoi au participat la o slujbă de pomenire a universitarilor decedaţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.