URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Mai 2013, 15:27

Vivant professores! Seniorii Universităţii din Oradea, celebraţi de urmaşii lor (FOTO/VIDEO)

Cu ocazia jubileului de 50 de ani al Universităţii din Oradea, profesorii pensionari ai instituţiei au fost celebraţi de actuala conducere a instituţiei. Rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, şi prorectorul Sorin Şipoş i-au invitat în Aula Magna a Universităţii pe 53 din profesorii pensionari ai Universităţii, însă doar 32 dintre ei au reuşit şi să onoreze invitaţia. Fiecare a primit, astfel, medalia jubiliară, o diplomă şi o insignă aniversară.

Printre cei prezenţi la întâlnirea seniorilor s-au numărat părintele Dumitru Abrudan (primul decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă), doctorii Aurel Babeş, Ioan Puşcaş şi Radu Spineanu, istoricii Sever Dumitraşcu şi Mihai Drecin, Paul Magheru, Ovidiu Ţincă (fost decan al Facultăţii de Drept).

Decanul de vârstă al întâlnirii a fost profesorul Victor Grecu, fost decan şi prorector al Institutului Pedagogic de trei ani din Oradea, institut pe baza căruia s-a format, ulterior, Universitatea de astăzi. Printre cei invitaţi, dar absenţi de la eveniment s-au numărat Teodor Jurcuţ, Viorel Faur, Gheorghe Mermeze şi Nicolae Josan.

"Domniile voastre sunteţi pentru noi ceea ce reprezintă pentru Banca Naţională tezaurul. Sunteţi patrimoniul Universităţii din Oradea. Sunteţi modele pentru noi şi pentru studenţii noştri", le-a spus prorectorul Şipoş seniorilor.

La rândul său, rectorul Constantin Bungău le-a mărturisit celor prezenţi că datorită lor Institutul Pedagogic cu 98 de cadre didactice titulare şi 1.000 de studenţi a devenit o Universitate cu 1.100 de cadre didactice titulare şi 22.000 de studenţi. "Trebuie să facem o promisiune: ceea ce aţi început nu vom risipi, ci vom adăuga valoare", a spus rectorul. Preşedintele Senatului, Sorin Curilă, s-a rezumat să le ceară celor prezenţi sfaturi pe care actualii universitari să le urmeze.

După ce fiecare dascăl a primit micile atenţii din partea Universităţii, doritorii au putut spune câteva cuvinte. Profesorul Ioan Godea a fost cel care a stârnit zâmbetele audienţei, întrucât le-a spus şefilor Universităţii că, dacă tot au fost declaraţi "tezaur", seniorii ar trebui să-şi doneze măcar un exemplar din cărţile scrise Bibliotecii Universitare. "S-ar putea numi Colecţia Tezaurul uman viu", a spus Godea, lansând astfel printre surâsuri o idee îmbrăţişată ulterior de toţi dascălii. Tot zâmbind, profesorul le-a sugerat şefilor Universităţii să facă în campus o alee a personalităţilor, care ar putea fi decorată cu basoreliefurile lor, realizate de un alt "senior", sculptorul Cornel Durgheu.

Luând la rândul său cuvântul, Victor Grecu a ţinut un scurt discurs în latină, dovedind că deşi a împlinit chiar zilele trecute 76 de ani, mintea îi este în continuare la fel de ageră. Pe lângă că a fost părtaş la înfiinţarea Institutului Pedagogic, Grecu a lăsat în urma sa o mărturie a acestui fapt, deşi prea puţini universitari cunosc acest lucru: este autorul simbolului Universităţii. Drept urmare, profesorul a şi explicat pe scurt elementele care o compun: între zidurile Cetăţii, a ales să pună floarea de lotus, ca simbol al judeţului, dar şi clădirea cea mai reprezentativă din campus, Pavilionul C.

Fie pentru că fostul rector i-a adus la Oradea, fie pentru că ei înşişi i-au fost alături la formarea instituţiei, cei prezenţi l-au amintit şi pe cel considerat ctitorul Universităţii din Oradea, răposatul Teodor Maghiar.

După ceremonie, toţi profesorii au fost invitaţii rectorului Bungău la un pahar de şampanie şi o felie de tort, iar apoi au participat la o slujbă de pomenire a universitarilor decedaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Pt. Universitar
Victor Grecu a fost propus Dr. H. C. de catre Dersidan. Dersidan a fost rasplatit regeste de catre Victor Grecu.
Postat 01 Iunie 2013, 16:07 de liana
copycarbon
@anda2 despre ce vorbesti? Dodescu a iesit la pensie? Am aflat ca e decrepita de lovitura sortii!
Postat 31 Mai 2013, 07:25 de andra3
din univ
Gherlea, Curila, Dodescu , nu mai asteptati. Ati demonstrat candva, o puteti face si acum!
Postat 30 Mai 2013, 22:40 de anda2
....Vivant ????? professsssores ????
Este '"VIVAT " nu " vivaNt " .
Postat 30 Mai 2013, 22:05 de Horea
Felicitari profesorului Ovidiu Tinca
Felicitari d-lui profesor Ovidiu Tinca pentru intreaga activitatea didactica !
Postat 30 Mai 2013, 14:22 de Mirela
ca sa vedeti pe cine sarbatoriti?!
Cu ceva ani in urma s-a nimerit sa devin coleg la o universitate particulara cu acest individ pe nume Victor Grecu care venea de la Sibiu. Om cu caracter mai abject, mai pus pe capatuiala, rar mi-a fost dat sa intalnesc. Si era chipurile profesor, insa numai scoala nu-l interesa pe individ?! Omul asta era intruchiparea coruptiei in forme dintre cele mai diverse: daca pleca la vreun sfarsit de saptamana cu portbagajul Daciei sale gol, era bai mare. Cu ochii mei l-am vazut smulgand unei studente pe coridor o banana din mana, ulterior afland la in acea saptamana nu-i ,,picase,, nimic. Plus ca isi constituise un portofoliu (lista - si asta nu este din auzite) de studente pe care cu care se culca (probabil obligate, fiindca era un libidinos batarn, inexpresiv si bondoc) si care lista era propusa si unui coleg de-al meu (un individ de speta apropiata) spre selectare cand noi ceilalti eram plecati acasa si casa de oaspeti era la dispozitia lor. Si cand te gandesti ca mizeria asta de om este sarbatorit, ba mai mult am aflat ca a primit si titulul de Doctor honoris causa al Univ. Oradea, cand mediocrul asta nu merita sa predea nici la cea mai proasta gradinita din tara. Oare ce rector batut in cap a putut face asemenea propunere ? Conducatorii universitatii de astazi chiar nu selecteaza oamenii cu adevarat valorosi, impecabili moral si stiintific, care merita onorati sau au de aruncat bani pe fereastra si timp aiurea de pierdut ?
Postat 30 Mai 2013, 11:26 de universitar
Cine este Victor Grecu?
Victor Grecu nu este profesorul mutat disciplinar la Sibiu din cauza unei aventuri cu o studenta de la camin? Dicursul este plagiat dupa regretatul Eugen Coseriu!
Postat 29 Mai 2013, 17:58 de Tamara
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON