URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
09 Decembrie 2011, 15:45

Violenţa naşte violenţă: Specialiştii vor să combată pasivitatea bihorenilor faţă de violenţa conjugală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă mai era nevoie de dovedit faptul că actele de violenţă nu pot naşte decât alte acte de violenţă, specialiştii Departamentului de Psihologie din cadrul Universităţii din Oradea au făcut-o.

În cadrul unui proiect transnaţional finanţat de Comisia Europeană, mai mulţi universitari orădeni au cercetat, vreme de doi ani, efectele indirecte ale violenţei aplicate femeilor, mai precis felul în care agresiunile asupra mamei schimbă comportamentul copilului acesteia. Bihorul a fost singurul judeţ din România implicat în proiect.

Cercetarea din Bihor a cuprins intervievarea a 28 de femei care au fost victimele violenţei conjugale, din care cinci femei sunt încarcerate în penitenciar, pentru că şi-au ucis partenerii care le băteau. De asemenea, specialiştii au studiat comportamentul a 43 de copii bihoreni cu vârste cuprinse între 9 şi 11 ani, care au fost martorii unor acte de violenţă aplicate mamelor lor.

Psihologii au descoperit că multe femei acceptă abuzurile, crezând că astfel îşi protejează copiii. Mai precis, acceptă bătăile administrate de partener pentru ca fiul sau fiica lor să nu crească fără tată. Altele au recunoscut că le este ruşine ori teamă să recunoască faptul că sunt bătute.

"Au existat cazuri când mamele credeau că îşi protejează copiii pentru că îi îndepărtează, adică pentru că aceştia nu auzeau ori nu vedeau actul de violenţă", a precizat Monica Secui, coordonator în cadrul proiectului. Însă, zic specialiştii, copiii sunt victime indirecte ale acestor violenţe.

Partea de cercetare asupra minorilor a relevat că majoritatea copiilor care îşi văd mama bătută sau efectele violenţei asupra ei devin la rândul lor agresivi, ori pasivi când văd acte de violenţă. În plus, nu mai dau randament la şcoală, iar unii se închid în ei. "Aceşti copii sunt într-adevăr victime", a spus Secui, subliniind că profesorii ar trebui să recunoască aceste semne în cazul copiilor şi să le semnaleze.

De altfel, dorinţa de a îi face pe bihoreni mai atenţi faţă de violenţele aplicate femeilor este un deziderat al specialiştilor, la final de proiect. Pe lângă că doresc să le facă pe femei să ceară ajutor atunci când sunt bătute de soţii lor şi să nu mai suporte în tăcere aceste chinuri, psihologii spun că toţi cei care văd sau află despre cazuri de violenţă ar trebui să intervină, înainte ca efectele negative ale agresiunilor să se nască.

În acest scop, psihologii vor promova mai multe spoturi publicitare, prin care vor indica unde pot obţine sprijin aceste femei şi copiii lor.


MĂRTURII CUTREMURĂTOARE
Conştientizarea problemei, primul pas spre rezolvarea ei

Psihologii care au stat de vorbă femeile bătute de partenerii lor au făcut publice şi câteva din mărturisirile acestora, protejând identitatea victimelor. Psihologii au ales să prezinte confesiunile femeilor atât pentru a le da curaj şi altor femei să ceară ajutor, cât şi pentru a sensibiliza restul bihorenilor.

O parte din aceste mărturisiri sunt: "A fost violent; aproape că îmi vine să cred că provoca voit toate certurile dintre noi. Poate că sunt şi eu vinovată deoarece nu am reacţionat. Am vrut să fiu victimă, aşa că asta am fost"; "Copiii nu erau în cameră când ne certam. Uneori erau în camera lor. Încercam să nu-i pun într-o situaţie neplăcută. Aveau nevoie de tatăl lor, aşa că eu suportam violenţa în interesul familiei mele"; "Însă violenţa e ca şi cum te-ai ucide prima dată pe tine, apoi pe ceilalţi din jurul tău. Am provocat multă suferinţă copiilor. Dar când eşti rănit şi suferi, nu-ţi dai seama că-i răneşti şi pe ceilalţi din jurul tău, că şi copiii tăi suferă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
falsitatea sociala predomina si va predomina.
ce nu intelege o FEMEIE, o mama este ca s au creat caste care RADDDDDD de gena si incapacitatea de a lua o atitudine sanatoasa, nimeni nu te ajuta gratis, nimeni nu ti da sa manaci gratis si periodic deci in final VIOLENTA este mecanismul fizic care spune TREZSTE te la viata nu mai dormi, nu mai visa! un barbat care aplica aceasta tactica isi iubeste femeia si incerca si ultima cale daca verbal nu percepi semnalul de supravietuire. sunt care pleaca si te lasa asa nu ti mai da sansa de a te trezi si gena vulnerabila nu se maturizeaza, o mama nu si pedepsete copilul pentu ca asa vrea ci ca asa trebuie. TREBUIE sa retineti un amanunt important mai bine va bate sotul decat un strain, ala nu are MILA :)))) si nici nu va iubeste asta nu o sa va spuna nimeni asa de falsa e societatea in care traim.
Postat 10 Decembrie 2011, 12:32 de a fi fals e o moda
de la incultura
ma apuca rasul ce suflet de mama trebuie sa fii sa chinuiesti copilul in conditii de VIOLENTA ? ce mama e asta ? vai si amar asta e societatea, incultura, nondemnitate, mandrie, atat ca manac si futttt asta e viitorul unui parazit social :)))) cum poti sa lasi un copil sa privesca slabiciunile unei mama? CUMMM va trebui sa privesca cum e si violata, bietul copil.copii.
Postat 10 Decembrie 2011, 10:54 de violenta se naste
de la incultura
aca cetateanul ar avea preocupari serioase ca si cunoasterea nu ar avea timp de violenta, dar sa nu credeti ca sunt nevinovate aceste femei, FALS inconstient provoaca nu au coloana vertebrala adica nu sunt creative mai mult incurca decat descurca, sunt lacome, nu pot trai pe picioarele lor, nu au forta ca cladeasca decat sa incurce, isi merita soarta.O femeie puternica nu primeste bataie, o fraiera da si va primi toata viata ei si de la COPIII sa nu fie un soc , sunt mame violate de propriul copil de ce ? ca e slaba si incurca si trebui pedepsita. VIOLENTA este provocata nu se naste singura.
Postat 10 Decembrie 2011, 10:49 de violenta se naste
Analiza efectelor: Da. Analiza cauzelor: Ba?
I. "Au existat cazuri când mamele credeau că îşi protejează copiii pentru că îi îndepărtează, adică pentru că aceştia nu auzeau ori nu vedeau actul de violenţă" - Monica Secui. 1. Despre cazuri cu mame iresponsabile, inclusiv de la UO, care îşi antrenează proprii copii în discuţiile dintre adulţi/părinţi, îi dă pe mâna a tot felul de specialişti în segregare, sau îi transformă în cazuri sociale şi grup ţintă pentru tot felul de interese meschine, cine se ocupă? II. Despre adevărate cauze ale acestor drame, unele generate şi de ”tătuci” de Sorbonica, cine are curajul să se ocupe? 1. Ce venituri nete lunare or fi având Monica Secui, respectiv fiecare membru al colectivului care a realizat acest proiect? Le-au comparat cumva cu venituril net lunar realizat la data producerii violenţei conjugale, de către femeile din grupul ţintă analizat? 2. Despre efectele dezastruoase ale pierderii locului de muncă, pe motiv de: profesionalism/competenţă; b) ”plic gol”, c) ne-”pupat mâni şi picioare, la cine trebuie”, d) IQ mai mare decât al unora; e) carnet de partid neconform ş.a.: Cine de la UO are curajul să se ocupe? III. Cum s-au implicat, până în prezent, acele ”amazoane politician”, unele şi cadre didactice UO şi de pe care, cam curge ...luxul, în combaterea principalei cauze a violenţei conjugale: sărăcia? IV. Despre proiecte necesare: ”Sărăcia, forma cea mai rea de violență şi tovarăşii care o generează”. V. Despre modele de manageri necesari/utili pentru astfel de proiecte: Mahatma Gandhi. P.S. ”Sistemul” patronat de ”tătuci” ca: ”Unchiu”, ”George” (şi ”mentorul” Ovidiu), ştie de ce!
Postat 09 Decembrie 2011, 19:28 de părinte responsabil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON