Scandalul iscat pe televiziunile naţionale, sâmbătă, după ce jurnaliştii au primit două scrisori care înşiruiau o serie de abuzuri ale directorului Colegiului Naţional Octavian Goga din Marghita, Marcel Sas, l-a determinat pe şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Daniel Negrean, să facă, luni, un nou control în şcoală. Asta după ce în toamna lui 2013 IŞJ a mai făcut două inspecţii în şcoala marghitană, tot în urma unor sesizări.
Probleme mai mărunte
"În septembrie 2013 au apărut primele informaţii legate de activitatea domnului director. Personal am fost atunci la o întâlnire cu corpul profesoral", a declarat Negrean, marţi, într-o conferinţă de presă. Atunci, şeful IŞJ a văzut că existau tensiuni între profesori şi director, dovedite chiar de rezultatul unei consultări făcute în rândul dascălilor: prin vot secret, majoritatea s-au arătat nemulţumiţi de Sas.
Drept urmare, Negrean a cerut o inspecţie generală în şcoală, care să verifice în detaliu activitatea directorului: "Îmi era greu să explic cum un director avea activitate managerială proastă atâta vreme cât obţinuse în ultimii 2-3 ani premii diferite. Plus că şcoala avea rezultate şi în ceea ce priveşte procesul instructiv-educativ".
Inspecţia generală a scos la iveală nişte disfuncţionalităţi, dar nu pe-atât de grave încât Negrean să-l schimbe pe Sas din funcţie. Mai precis, a explicat şeful IŞJ, directorul n-a comunicat destul de clar cu părinţii în chestiuni precum uniformele şcolare ori formularele de redirecţionare a celor două procente din impozitul pe venit. "Nu trebuia să facă concurs care clasă adună mai multe fişe fiscale. Măsura a fost exagerată, am recomandat să se renunţe la ea, ceea ce s-a şi întâmplat", a declarat Negrean.
Lupta pentru putere
Însă la începutul acestei săptămâni, după ce cele două scrisori au devenit subiect de presă naţională, Negrean a luat iar drumul Marghitei. "S-a dovedit a fi o ştire care a pornit de la falsuri", a spus şeful IŞJ.
Asta pentru că toţi cei 16 profesori ale căror nume apar pe scrisoarea transmisă din partea dascălilor au dat câte o declaraţie, în nume propriu, că nu au nicio legătură cu acele acuze, nu au semnat scrisoarea şi nici nu le-a cerut cineva să o facă. La fel, părinţii care, chipurile, au semnat scrisoarea părinţilor, neagă că ar fi făcut acest lucru.
Mai mult, părinţii sunt decişi să facă o plângere penală pentru a afla cine s-a folosit de identitatea lor în acest scandal. "Acolo a continuat lupta pentru putere. (...) Există o luptă pentru scaunul de director", a spus Negrean, convins fiind că cineva, "poate chiar din afara şcolii", vrea să promoveze o anumită persoană la conducerea Colegiului. Cine ar fi aceste persoane, Negrean susţine că nu ştie.
Cert este că, după controlul din această săptămână, inspectorul-şef a comandat şi un audit financiar la Colegiul Octavian Goga, prin care se va verifica modul în care au fost cheltuiţi banii şcolii proveniţi de la bugetul de stat şi contractele încheiate de şcoală. Întrebat de BIHOREANUL de ce nu a făcut acest audit în septembrie, când a avut primele sesizări, Negrean a precizat că până acum IŞJ Bihor n-a avut un auditor, întrucât postul era blocat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.