URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Mai 2013, 15:56

Universitatea din Oradea îşi sărbătoreşte cei 50 de ani de existenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încep zile de sărbătoare la Universitatea din Oradea. Rectorul Constantin Bungău a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă că, deodată cu tradiţionala "Săptămână Ştiinţifică", manifestare anuală a instituţiei în care fiecare facultate organizează conferinţe pe teme de specialitate, Universitatea va sărbători jumătate de secol de învăţământ superior fără întrerupere în urbea de pe Crişul Repede. "Universitatea din Oradea, indiferent de numele care l-a avut înainte de 1990, în anul acesta împlineşte 50 de ani", a declarat Bungău.

Rectorul a făcut şi un scurt istoric al instituţiei. În 1963, la Oradea s-a înfiinţat Institutul Pedagogic, având specializări de istorie, geografie, litere, sport, matematică, chimie şi fizică. În 1978, acestor specializări se adaugă învăţământul tehnic, singurul care continuă să funcţioneze după 1983, când restul specializărilor sunt desfiinţate. În 1990 a luat fiinţă Universitatea Tehnică, iar un an mai târziu aceasta a fost rebotezată Universitatea din Oradea.

Astfel, vreme de o săptămână, fiecare facultate orădeană va organiza conferinţe şi seminarii, la care vor participa atât universitari orădeni, cât şi reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi ai altor universităţi din ţară şi din străinătate. Potrivit prorectorului Sorin Şipoş, invitaţii au fost trimise către aproximativ 40 de universităţi româneşti, nouă dintre ele, printre care cele din Sibiu, Timişoara, Constanţa, Suceava şi Cluj Napoca, confirmându-şi deja prezenţa oficial, iar alte opt asigurând că vor fi reprezentate la Oradea. Bungău a precizat că, deşi toate manifestările ştiinţifice ale facultăţilor care au avut sau vor avea loc în acest an se derulează sub egida sărbătorii celor 50 de ani de existenţă, momentul festiv de deschidere al acestei aniversări va avea loc marţi, de la ora 10, în Aula Magna a Universităţii.

După festivitatea din Aulă, invitaţii se vor muta în Biblioteca Universitară, unde se va vernisa expoziţia "Universitatea din Oradea - Secvenţe istorice 1963-2013", care arătă evoluţia instituţiei în imagini. Seara, la Filarmonica orădeană va avea loc un concert al studenţilor şi cadrelor didactice de la Facultatea de Arte.

Manifestările continuă miercuri de la ora 11 cu o omagiere a profesorilor care au fondat instituţia, atât cei care au reprezentat Institutul Pedagogic, cât şi cei care au lucrat pentru Universitatea din Oradea. 

Pe lângă aceste manifestări organizate la nivel central de Universitate, fiecare facultate în parte are propriul ei calendar de evenimente. De pildă, la Facultatea de Ştiinţe Economice începe joi Olimpiada Naţională a Economiştilor în Formare, secţiunea Marketing, la care participă 60 de studenţi de la 17 facultăţi. De asemenea, Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial organizează între 23 şi 25 mai a 19-a ediţie a Conferinţei de Inginerie Energetică, pe tema "Energia curată şi accesibilă". Tot joi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă debutează Simpozionul Naţional dedicat Sf. Împăraţi Constantin şi Elena.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La Multi Ani!
La Multi Ani!
Postat 22 Mai 2013, 22:59 de La Multi Ani!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON