URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Decembrie 2012, 13:38

La fundul sacului: Universitatea caută o bancă de la care să împrumute bani pentru proiecte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu 18 milioane de lei blocaţi în proiectele cu finanţare internaţională, proiecte de tip POSDRU şi HU-RO, Universitatea din Oradea caută o bancă la care să-şi deschidă o linie de finanţare.

"Statul are datorii de 18 milioane de lei către Universitate, bani ce ar trebui rambursaţi prin proiecte. Din acest motiv şi pentru că se apropie finalul de an, iar o parte din aceste proiecte trebuie plătite, ca ulterior să se poată face rambursarea, Consiliul de Administraţie a trimis Senatului o solicitare pentru deschiderea unei linii de finanţare", a explicat, marţi, pentru BIHOREANUL, Ioan Constantin Ţarcă, membru în comisia de Buget-Finanţe a Senatului universitar.

Conducerea executivă a Universităţii a cerut, astfel, acordul pentru contractarea liniei de finanţare, garantarea ei cu un imobil din proprietatea privată a Universităţii şi împuternicirea rectorului în vederea instituirii ipotecii şi a semnării actelor necesare contractării liniei de finanţare.

Senatorii au aprobat, luni, în ultima şedinţă din acest an, toate aceste solicitări. "Limita maximă a liniei de finanţare este de 5 milioane de lei. Asta nu înseamnă, însă, că neapărat toţi banii vor fi folosiţi", a precizat Ţarcă. Întrucât împrumutul nu se poate lua pentru finanţarea proiectelor, ci doar pentru cheltuieli curente, banii împrumutaţi vor fi folosiţi pentru plata salariilor ori a utilităţilor, astfel încât resursele financiare proprii ale instituţiei să poată fi direcţionate către proiecte.

„Nu ne putem permite să blocăm cercetarea. Cu certitudine în conturile Universităţii vor intra în această perioadă venituri din diverse surse, însă este dificil să estimăm ordinul de mărime al acestora. Pentru a nu ne găsi în imposibilitatea de a plăti sumele prevăzute pentru proiectele aflate în curs de finalizare sau cu termen de raportare în această lună, am decis să contractăm linia de finanţare respectivă", le-a spus rectorul Constantin Bungău senatorilor, conform unui comunicat de presă al instituţiei. Totodată, Bungău i-a asigurat pe senatori că banii împrumutaţi vor fi cheltuiţi "cu maximă chibzuinţă şi în limita necesarului".

În aceste zile, conducerea Universităţii din Oradea caută banca la care să deschidă linia de finanţare. O astfel de tentativă a mai existat, dar nicio bancă nu şi-a dorit să împrumute Universitatea, care garanta creditul doar cu creanţe. Acum, însă, instituţia dă drept gaj clădirea Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Piaţa 1 Decembrie nr. 10 şi, din câte se pare, o instituţie bancară ar fi interesată de creditare.

Ideea deschiderii unei linii de finanţare a apărut la Universitatea din Oradea încă din primăvara acestui an, după ce finanţarea de la bugetul de stat a scăzut simţitor în urma clasificării universităţilor, iar rambursările din proiectele europene au început să fie tot mai mult întârziate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
MINCAM
CLADIREA!!!!!!!!!!!
Postat 19 Decembrie 2012, 01:47 de ADINA
unde nu-i cap...
care-s proiectele lui peste ale ”universitarilor” oradeni? Uitati-va mai bine cine-s cercetatorii, ce realizari practice si stiintifice au, cate Isi-uri au si mai ales cati bani aduc pentru universitate si cati pentru ei din aceste proiecte. Practic Univesristatea se indatoreaza ca sa poata plati salariile suplimentare pe care diversi indivizi le scot din asa zisele proiecte. Universitatea se alege cu datoriile. Culmea e ca Barney nici nu face parte dintre marii beneficiari. El ramane marele papagal. Despre senat si ce voteaza el no comment.
Postat 18 Decembrie 2012, 19:33 de Dr Haus
Cumpăr clădire bună de dat apoi în chirie Universităţii Oradea
De ce nu se vinde direct pe piaţă clădirea aia bună de garanţie ? Ordinul Mizercordienilor abia aşteaptă să câştige licitaţia în faţa "germenilor" Micula.
Postat 18 Decembrie 2012, 19:15 de Carp III
Mai ho !
Trebuie să fi tâmpit să împrumuţi bani pentru cofinanţarea proprie a unor proiecte cu finanţare principală în regim european (internaţional), în contextul în care nici un proiect al Universităţii Orădene nu e direcţionat pe crşterea valorii adăugate. Adică pleci de la punctul A care se cuantifică la o valoare "..." şi vrei să ajungi la punctul B, conform proiectului respectiv, care are în fapt o valoare mai mică la final decât pasul iniţial. Vai de profesorii (de economie spre exemplu), care nu au noţiuni elementare în acest sens, dar şi vai de banca care va "muşca" la această tâmpenie. Nu aveau decât să gândească riscurile de pornire ale unui proiect şi cele de terminare, dar nu ... ei au crezut că sunt încă pe vremea lui Maghiar, care "cerşea" şi primea de la bugetul de stat după cum se încorda mintea lui dacă era nevoie. Asta a fost şi nu va mai fi.
Postat 18 Decembrie 2012, 19:12 de Carp III
majorari ale indemnizatiilor de conducere
Stiati ca senatul a aprobat majorari ale indemnizatiilor de conducere? Pentru acestea s-au gasit bani?
Postat 18 Decembrie 2012, 15:14 de POPESCU CONSTANTA
dac-as fi pentru o zi rector...
Nu v-ati gandit sa vindeti mai departe diplome? E o sursa sigura de venit si nu trebuie ipotecata cladirea! Evident sa vindeti pe baza de chitanta, nu asa ca acuma "la negru" fara urme!
Postat 18 Decembrie 2012, 14:11 de giovani becali
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON