Revolta studenţilor români a pornit de la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49 din 30 iunie 2014, care modifică semnificativ Legea Educaţiei. "Nesimţirea, parvenitismul şi furtul devin concepte cheie în sistemul universitar din ţara noastră", scriu reprezentanţii studenţilor orădeni, într-un comunicat transmis vineri presei.
Luarea de poziţie este asumată de organizaţiile studenţeşti membre ale Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, adică Asociaţia "Gheorghe Şincai" a studenţilor în Istorie, Asociaţia Studenţilor Farmacişti din Oradea, Asociaţia Studenţilor Stomatologi din Oradea, dar şi de studenţii membri în Senatul Universităţii din Oradea.
Universităţile, "moşii feudale"
Tinerii cred că politicul se implică prea mult în structurile universitare, iar campusurile universitare vor ajunge să funcţioneze ca nişte "moşii feudale", "având în vedere că rectorii dar şi membri din structurile de conducere pot să rămână împietriţi în scaune, nestingheriţi de o lege care favorizează nepotismul şi incompetenţa".
Asta pentru că OUG 49 prevede că "o persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete", ceea ce, în accepţiunea studenţilor, dar nu numai, le dă rectorilor dreptul să conducă "pe viaţă" universităţile, suspendându-se cu câteva zile înainte de încheierea unui mandat şi apoi candidând din nou.
"Din această cauză cerem de îndată demisia ministrului Mihnea Costoiu, personaj macabru în istoria învăţământului românesc şi care este un adevărat dottore în devenire, încă din anul 2002. Probabil atunci când a introdus studiile de doctorat la forma cu frecvenţă redusă, s-a gândit la propriul său caz. Ruşine, domnule ministru!", mai spun studenţii orădeni.
"Educaţia nu e business!"
Totodată, aceştia ţin să se delimiteze de declaraţiile rectorului orădean, prof. univ. dr. ing. Constantin Bungău, care, într-o conferinţă de presă susţinută joi, a spus că este în favoarea studiilor de doctorat cu frecvenţă redusă, motivând că în anumite domenii cercetarea se poate face doar profesând, iar cei care profesează ar putea să nu reuşească să facă teza în 3 ani. Totodată, rectorul a declarat atunci că "sunt teze foarte bune şi la frecvenţă redusă", ceea ce i-a nemulţumit pe studenţii orădeni, care cred că această măsură va scădea calitatea tezelor.
"Domnule rector Bungău, domnule ministru Costoiu! Educaţia nu reprezintă un business! Educaţia reprezintă cea mai mare avuţie a unei ţări! Ea dă practic coordonatele în care se va dezvolta o societate în următoarele decade! Nu priviţi studenţii ca şi nişte aparate de bancomat!", spun studenţii.
În final, tinerii mai spun că demersul lor, la fel ca şi protestele de anul trecut pentru direcţionarea a 6% din PIB către educaţie, este strict menit să aducă un progres sistemului actual de învăţământ.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.