URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Februarie 2014, 14:15

Soluţia maghiară: Ca să scape de restructurarea şcolilor, UDMR şi episcopii maghiari vor clase profesionale în liceele confesionale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Szabo Odon a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea şi Inspectoratul Şcolar Bihor au utilizat criterii „incorecte" pentru a restructura reţeaua şcolară din Oradea, operaţiune ce include şi desfiinţarea şcolii Iuhasz Gyula din cartierul Episcopia Bihor, pe motiv că „nu-şi acoperă cheltuielile" prin finanţarea per elev de la Ministerul Educaţiei.

Criteriu incorect

„Dacă acest criteriu s-ar fi aplicat corect, doar patru şcoli nu s-ar fi desfiinţat în Oradea: Colegiul Naţional Mihai Eminescu (care îşi acoperă cheltuielile în proporţie de 101%), Liceul Reformat Lorrantffy Zsuzsanna (102%), Grădiniţa cu program prelungit nr. 46 (102%) şi Colegiul Tehnic Mihai Viteazu (112%). Inclusiv Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi Liceul Teoretic Ady Endre ar fi trebuit desfiinţate pe acest normativ", a spus deputatul.

Szabo a concluzionat că, de fapt, alocările financiare de la Ministerul Educaţiei nu ţin seama că în şcolile bune profesorii au gradul didactic I, vechime în muncă şi sporuri, astfel că e logic ca finanţarea per elev să nu acopere cheltuielile la fel ca într-o şcoală cu mulţi elevi ai cărei profesori sunt debutanţi şi, deci, au salarii mai mici.

Având în vedere situaţia, Szabo Odon a afirmat că UDMR şi comunitatea maghiară sunt deranjate de faptul că, prin actualizarea reţelei şi a planului de şcolarizare, ar urma ca din viitorul an şcolar să fie desfiinţată şcoala Iuhasz Gyula, mai ales că aceasta înseamnă 25% din cele patru unităţi de învăţământ de stat cu predare în limba maghiară din Oradea.

Nu suntem o povară

Pe de altă parte, deputatul a prezentat cifre obţinute de la Direcţia Finanţelor Publice care, potrivit spuselor sale, arată că „învăţământul în limba maternă nu este o povară pentru autorităţile publice".

Conform cifrelor, învăţământul exclusiv în limba maghiară din judeţ (şcoli cu predare doar în limba maghiară) şi-a acoperit cheltuielile în precedentul an şcolar în proporţie de 102%, cel majoritar maghiar (cu majoritatea claselor în limba maghiară, dar şi cu 1-2 clase în limba română) şi-a acoperit cheltuielile în proporţie de 100%, în timp ce şcolile majoritar româneşti (cu 1-2 clase maghiare) şi-au acoperit cheltuielile la un nivel de 92%, iar şcolile exclusiv româneşti în proporţie de 90%. De asemenea, învăţământul german îşi acoperă cheltuielile la un nivel de 76%, cel majoritar slovac de 52%, iar cel exclusiv slovac de 50%.

Concluzia? „Nu pe seama învăţământului în limba maternă trebuie să rezolvi problemele învăţământului din Bihor, ci problemele trebuie rezolvate la nivelul întregii ţări prin schimbarea normativelor (n.r. - finanţării per elev)", a spus deputatul UDMR.

Şi popi, şi electronişti

Szabo Odon a afirmat, în fine, că UDMR este de acord cu eficientizarea învăţământului în limba maghiară, dar acest lucru trebuie făcut „la propunerea noastră". În acest sens, UDMR a avut discuţii cu cei doi episcopi maghiari din Oradea, cel romano-catolic Bocskei Laszlo şi cel reformat Csuri Istvan, pentru restructurarea celor două licee confesionale, Szent Laszlo şi Lorrantffy Zsuzsanna, astfel încât acestea, pe lângă clasele cu profil teologic, să aibă pe viitor şi clase profesionale.

„La Szent Laszlo să fie şi clase de economie, turism şi servicii, iar la Lorrantffy şi clase de electronică, electrotehnică şi mecatronică", a spus deputatul UDMR, arătând că în acest fel normele didactice parţiale ale profesorilor, răspândite acum la mai multe şcoli maghiare din oraş, ar fi integrale în cele două unităţi confesionale-profesionale.

Practic, clasele profesionale maghiare ar fi centralizate în cele două unităţi după acelaşi model în baza căruia Primăria a reunit deja clase profesionale de la mai multe unităţi din oraş sub umbrela Şcolii Profesionale Eurobusiness.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Discriminare ?!
Super! Deci la scolile in limba maghiara se pot integra mai multe specializari diferite: gen turism cu tehnic sau teologic cu profesional. La scolile de romani insa nu! Tehnicul sa fie doar cu tehnic fara teoretic, vocationalul doar vocational, teoreticul cu ce mai apuca! Ziceti voi cine e discriminat si cine nu...
Postat 18 Februarie 2014, 17:58 de Unu\'
Foarte bine, că meseria e brăţară de aur !?!
Şi mie îmi place să lucrez în construcţii spre exemplu cu etnici maghiari, că sunt meseriaşi buni şi răbdători la detalii !?! Tradiţia trebuie să rămână !?!
Postat 14 Februarie 2014, 15:31 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON