URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2012, 08:17

Şefii centrelor de cercetare ale Universităţii nu mai pot avea alte funcţii de conducere

Şefii centrelor de cercetare ale Universităţii nu mai pot avea alte funcţii de conducere La fel ca restul directorilor de centre de cercetare care deţin şi alte funcţii de conducere, decanul de la Istorie, Ioan Horga (foto) va trebui să aleagă ce funcţie preferă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrunit luni în şedinţă, Senatul Universităţii din Oradea a votat o schimbare vizavi de felul în care sunt conduse centrele de cercetare din cadrul instituţiei. Mai precis, şefii acestora nu mai pot, de-acum înainte, să mai aibă alte funcţii de conducere.

"Senatul a aprobat actualizarea procedurii pentru înfiinţarea şi evaluarea centrelor de cercetare, iar principala modificare este că separă cumulul de funcţii. Adică directorul unui centru de cercetare nu mai poate să deţină şi alte funcţii, pentru a putea să se ocupe cu adevărat de activitatea de cercetare a centrului", a explicat, marţi, pentru BIHOREANUL, Ioan Ţarcă, membru al Senatului Universităţii.

Astfel, majoritatea şefilor centrelor de cercetare trebuie acum să decidă ce funcţii preferă, pentru că mulţi dintre ei sunt fie şefi de departamente, fie decani ori prodecani ai facultăţilor orădene. De pildă, decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga (foto), e în acelaşi timp directorul Institutului de Istorie şi Studii Euroregionale, prorectorul Sorin Şipoş e şi directorul Centrului de studii imperiale Oradea-Chişinău, iar Teodor Leuca e şi decan al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei şi director al Centrului de Cercetare şi Inginerie Tehnologică în Conversia Energiei Electromagnetice.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de luni, Senatul a decis actualizarea criteriilor pentru scoaterea la concurs a posturilor didactice, stabilind, printre altele, că departamentele vor putea scoate la "mezat" doar posturi din domeniul propriu. "De exemplu, Protecţia Mediului nu poate scoate la concurs un post de Drept", a explicat Lavinia Onica-Chipea, şefa Comisiei de Învăţământ a Senatului.

Tot luni, senatorii au aprobat rezultatele alegerilor la două departamente, unde era conducere interimară. Astfel, Departamentul de Economie este condus de-acum de Olimpia Ban, iar cel de Istorie de Florin Sfrengeu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
rr
Bravo fantomas.Completare: profitor, spagar, nesimtit, s.a.m.d.
Postat 22 Noiembrie 2012, 12:18 de zoro
ZOAIE
RARAITUL asta kakacyos de Horga ne provoca greatza!
Postat 21 Noiembrie 2012, 21:39 de Fantomas
Domnule fost decan !!!
Domnule fost decan, Daca dupa atatia ani de activitate intr-o pozitie de conducere in cadrul Universitatii, nu ati retinut ca directorii centrelor de cercetare nu beneficiaza nici de indemnizatie de conducere si nici de alte avantaje, atunci este foarte TRIST !!!
Postat 21 Noiembrie 2012, 20:01 de director de centru
horga
Si vedeti cit de optima e ,,casa'' lui H.I...
Postat 21 Noiembrie 2012, 16:40 de ss
Tare deșteptă-i muierea asta- Chipea
Atât Horga, Leuca, Chipea, Derșidan au încasat la greu toți banii din UO! ANI - treceți la purecat!
Postat 21 Noiembrie 2012, 13:17 de fane
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON