URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
15 Iunie 2012, 09:10

Screening de sănătate: 81% dintre copiii orădeni de clasa întâi au dinţii stricaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a doua ediţie a programului de screening al stării de sănătate al elevilor de clasa I-a şi a V-a, finanţat de municipalitate, a scos la iveală faptul că o mare parte dintre copii au probleme de sănătate.

În această ediţie a programului au fost înscrişi 2.607 elevi, cu 1.007 mai puţini decât la ediţia anterioară, reprezentând 73,81% din totalul copiilor de clasa întâi şi a V-a. Dintre aceştia 1.751 au fost elevi de clasa I-a iar 1.781 elevi de clasa a V-a.

În "război" cu dentistul

Topul afecţiunilor este deschis, după cum era de aşteptat, de problemele stomatologice. Conform unui raport al Administraţiei Social Comunitare Oradea încheiat la finalizarea programului de screening 1.088 (81%) copiii de clasa I, cu 3,5% mai mulţi decât în urmă cu un an, prezintă carii la dinţii temporari.

Pe lângă aceasta, consultaţiile stomatologice efectuate de medicii cabinetelor şcolare au scos la iveală că, 269 (20,32%) au carii la dinţii permanenţi, iar 258 (19,5%) prezintă anomalii dento-maxilare. Din numărul total, doar 29 de elevi poartă aparate ortodontice pentru corectarea danturii.

În ceea ce priveşte elevii de clasa a V-a lucrurile stau ceva mai bine întrucât "doar" 429 (33,44%) au carii la dinţii temporari, 283 (22,06%) au carii la dinţii permanenţi şi 195 (15,20%) prezintă anomalii dento-maxilare. 74 de elevi poartă aparate ortodontice.

Probleme oftalmologice şi de coloană

De asemenea, din totalul celor 2.607 elevi, 341 (13%) care şi-au făcut analizele ORL au fost depistaţi cu tulburări de refraţie. Dintre aceştia, 219 sunt elevi de clasa I, iar 122 sunt în clasa a V-a.

Din totalul celor 2.350 de elevi cărora li s-a prelevat probele biologice 133 (5,6%) au fost depistaţi cu anemie, iar 131 (5,5%) cu lamblioză.

În cadrul screening-ului de sănătate au mai fost depistaţi 152 de elevi (5,8%) supraponderali şi 222 (8,5%) cu deviaţii de coloană. 10 copii au fost depistaţi cu sechele de rahitism.

Unic în ţară

Programul de screening al stării de sănătate al elevilor de clasa a I-a şi a V-a 2011-2012 se află la cea de-a doua ediţie şi este unic în ţară. "Sunt foarte mândră de faptul că la nivel naţional suntem singura administraţie care sprijină şi finanţează evaluarea sănătăţii la elevi din clasa I şi V. Rezultatele obţinute în urma analizelor vorbesc de la sine, în unele familii fără aceste analize poate nu s-ar putea observa că elevul are probleme de sănătate", a declarat viceprimarul Rozalia Biro joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Consiliul Local Oradea a probat în decembrie 2011 alocarea sumei de 100.000 lei pentru analizele de sănătate a copiilor de clasa I-a şi a V-a. Programul a cuprins investigaţii medicale precum: hemoleucograma, examenul coproparazitologic, examenul oftalmologic, examenul stomatologic, evaluarea somatometrică pentru depistarea nanismului sau obezităţii şi controlul pentru identificarea deficienţelor de coloană vertebrală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON