URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
05 Decembrie 2013, 20:42

Şcoala "Juhasz Gyula" din Episcopia, comasată cu "Szacsvay Imre"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din toamna anului 2014, Şcoala gimnazială "Juhasz Gyula" nu va mai exista. Elevii vor rămâne, însă, pe loc, căci unitatea a fost comasată cu Şcoala "Szacsvay Imre". Decizia a fost luată joi, de Consiliul Local cu 20 de voturi "pentru", în opoziţia celor cinci reprezentanţi ai UDMR prezenţi în sală care au votat "împotrivă".

Practic, comasarea celor două şcoli presupune că elevii şi profesorii vor învăţa tot în clădirea din Episcopia, dar cele două unităţi vor avea o singură conducere. Motivul care a stat la baza acestei decizii este numărul mic de elevi de la şcoala din Episcopia, majoritatea claselor de aici având câte 12-15 elevi. "S-a constatat că un număr semnificativ de elevi din Episcopia vin în centrul oraşului la şcoli", a explicat pentru BIHOREANUL şeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean, totodată consilier local.

Totuşi, consilierii UDMR s-au opus. "Aprobarea reţelei şcolare în această formă ar însemna desfiinţarea şcolii "Szacsvay Imre" din cartierul Episcopia. Această desfiinţare ar complica foarte mult viaţa comunităţii maghiare, majoritară în acel cartier", a spus consilierul local Szabo Jozsef. De aceaşi părere a fost şi consilierul Huszar Istvan care a declarat că "desfiinţarea şcolii ar fi o lovitură pentru minoritatea maghiară din zonă".

De altfel, reprezentanţii UDMR din Consiliul Local au şi cerut amânarea dezbaterii pe marginea proiectului de hotărâre pentru şedinţa din 19 decembrie, în vederea consultării populaţiei din zonă, propunere care a fost respinsă prin vot.

Vizibil iritat, primarul le-a reproşat consilierilor locali ai Uniunii că încearcă politizarea dezbaterilor şi mutarea lor într-o cheie etnică în condiţiile în care problema este una de eficienţă. "Şcoala funcţionează în pierdere cronică, dar are director, contabil şef, are conducere completă, ceea ce nu este normal. Şcoala rămâne pe loc, clasele rămân în bună regulă, atâta că elevii vor aparţine de o altă unitate. În fond, va fi o organizare mai bună şi s-ar putea ca elevii care vin astăzi în centru să nu mai fie nevoiţi să vină", a afirmat Bolojan.

Primarul a spus că măsura comasării va afecta doar conducerea şcolii. "Cât voi fi primar voi propune comasarea şcolilor care funcţionează în pierdere", a zis edilul.

Totodată, aleşii orădenilor au decis că cele trei grădiniţe care erau arondate până acum Şcolii "Juhasz Gyula", adică Grădiniţa cu Program Prelungit 19, respectiv grădiniţele cu program normal 15 şi 14, în total 11 grupe, se transferă în subordinea Grădiniţei cu Program Prelungit 53. "Baza demografică din Episcopia are 200 de elevi, din care la învăţământul primar din cartier ajung jumătate, iar la gimnaziu iar jumătate", a mai spus Negrean.

Decizia de a renunţa la personalitatea juridică a şcolii din Episcopia este singura modificare majoră din reţeaua şcolară a Oradiei. Însă toate unităţile de învăţământ din oraş vor trebui să-şi facă ordine în curtea proprie. Mai precis, toate vor trebui să-şi comaseze clasele cu efective mici, astfel încât să fie cât mai eficiente, din punct de vedere al comasării. Rezultatele acestor comasări de clase, precum şi efectele lor, se vor şti la începutul anului 2014.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se imputineaza urmasii lui Tokes!
.
Postat 06 Decembrie 2013, 15:18 de Snow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON