URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Decembrie 2013, 20:42

Şcoala "Juhasz Gyula" din Episcopia, comasată cu "Szacsvay Imre"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din toamna anului 2014, Şcoala gimnazială "Juhasz Gyula" nu va mai exista. Elevii vor rămâne, însă, pe loc, căci unitatea a fost comasată cu Şcoala "Szacsvay Imre". Decizia a fost luată joi, de Consiliul Local cu 20 de voturi "pentru", în opoziţia celor cinci reprezentanţi ai UDMR prezenţi în sală care au votat "împotrivă".

Practic, comasarea celor două şcoli presupune că elevii şi profesorii vor învăţa tot în clădirea din Episcopia, dar cele două unităţi vor avea o singură conducere. Motivul care a stat la baza acestei decizii este numărul mic de elevi de la şcoala din Episcopia, majoritatea claselor de aici având câte 12-15 elevi. "S-a constatat că un număr semnificativ de elevi din Episcopia vin în centrul oraşului la şcoli", a explicat pentru BIHOREANUL şeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean, totodată consilier local.

Totuşi, consilierii UDMR s-au opus. "Aprobarea reţelei şcolare în această formă ar însemna desfiinţarea şcolii "Szacsvay Imre" din cartierul Episcopia. Această desfiinţare ar complica foarte mult viaţa comunităţii maghiare, majoritară în acel cartier", a spus consilierul local Szabo Jozsef. De aceaşi părere a fost şi consilierul Huszar Istvan care a declarat că "desfiinţarea şcolii ar fi o lovitură pentru minoritatea maghiară din zonă".

De altfel, reprezentanţii UDMR din Consiliul Local au şi cerut amânarea dezbaterii pe marginea proiectului de hotărâre pentru şedinţa din 19 decembrie, în vederea consultării populaţiei din zonă, propunere care a fost respinsă prin vot.

Vizibil iritat, primarul le-a reproşat consilierilor locali ai Uniunii că încearcă politizarea dezbaterilor şi mutarea lor într-o cheie etnică în condiţiile în care problema este una de eficienţă. "Şcoala funcţionează în pierdere cronică, dar are director, contabil şef, are conducere completă, ceea ce nu este normal. Şcoala rămâne pe loc, clasele rămân în bună regulă, atâta că elevii vor aparţine de o altă unitate. În fond, va fi o organizare mai bună şi s-ar putea ca elevii care vin astăzi în centru să nu mai fie nevoiţi să vină", a afirmat Bolojan.

Primarul a spus că măsura comasării va afecta doar conducerea şcolii. "Cât voi fi primar voi propune comasarea şcolilor care funcţionează în pierdere", a zis edilul.

Totodată, aleşii orădenilor au decis că cele trei grădiniţe care erau arondate până acum Şcolii "Juhasz Gyula", adică Grădiniţa cu Program Prelungit 19, respectiv grădiniţele cu program normal 15 şi 14, în total 11 grupe, se transferă în subordinea Grădiniţei cu Program Prelungit 53. "Baza demografică din Episcopia are 200 de elevi, din care la învăţământul primar din cartier ajung jumătate, iar la gimnaziu iar jumătate", a mai spus Negrean.

Decizia de a renunţa la personalitatea juridică a şcolii din Episcopia este singura modificare majoră din reţeaua şcolară a Oradiei. Însă toate unităţile de învăţământ din oraş vor trebui să-şi facă ordine în curtea proprie. Mai precis, toate vor trebui să-şi comaseze clasele cu efective mici, astfel încât să fie cât mai eficiente, din punct de vedere al comasării. Rezultatele acestor comasări de clase, precum şi efectele lor, se vor şti la începutul anului 2014.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se imputineaza urmasii lui Tokes!
.
Postat 06 Decembrie 2013, 15:18 de Snow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON