Din toamna anului 2014, Şcoala gimnazială "Juhasz Gyula" nu va mai exista. Elevii vor rămâne, însă, pe loc, căci unitatea a fost comasată cu Şcoala "Szacsvay Imre". Decizia a fost luată joi, de Consiliul Local cu 20 de voturi "pentru", în opoziţia celor cinci reprezentanţi ai UDMR prezenţi în sală care au votat "împotrivă".
Practic, comasarea celor două şcoli presupune că elevii şi profesorii vor învăţa tot în clădirea din Episcopia, dar cele două unităţi vor avea o singură conducere. Motivul care a stat la baza acestei decizii este numărul mic de elevi de la şcoala din Episcopia, majoritatea claselor de aici având câte 12-15 elevi. "S-a constatat că un număr semnificativ de elevi din Episcopia vin în centrul oraşului la şcoli", a explicat pentru BIHOREANUL şeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean, totodată consilier local.
Totuşi, consilierii UDMR s-au opus. "Aprobarea reţelei şcolare în această formă ar însemna desfiinţarea şcolii "Szacsvay Imre" din cartierul Episcopia. Această desfiinţare ar complica foarte mult viaţa comunităţii maghiare, majoritară în acel cartier", a spus consilierul local Szabo Jozsef. De aceaşi părere a fost şi consilierul Huszar Istvan care a declarat că "desfiinţarea şcolii ar fi o lovitură pentru minoritatea maghiară din zonă".
De altfel, reprezentanţii UDMR din Consiliul Local au şi cerut amânarea dezbaterii pe marginea proiectului de hotărâre pentru şedinţa din 19 decembrie, în vederea consultării populaţiei din zonă, propunere care a fost respinsă prin vot.
Vizibil iritat, primarul le-a reproşat consilierilor locali ai Uniunii că încearcă politizarea dezbaterilor şi mutarea lor într-o cheie etnică în condiţiile în care problema este una de eficienţă. "Şcoala funcţionează în pierdere cronică, dar are director, contabil şef, are conducere completă, ceea ce nu este normal. Şcoala rămâne pe loc, clasele rămân în bună regulă, atâta că elevii vor aparţine de o altă unitate. În fond, va fi o organizare mai bună şi s-ar putea ca elevii care vin astăzi în centru să nu mai fie nevoiţi să vină", a afirmat Bolojan.
Primarul a spus că măsura comasării va afecta doar conducerea şcolii. "Cât voi fi primar voi propune comasarea şcolilor care funcţionează în pierdere", a zis edilul.
Totodată, aleşii orădenilor au decis că cele trei grădiniţe care erau arondate până acum Şcolii "Juhasz Gyula", adică Grădiniţa cu Program Prelungit 19, respectiv grădiniţele cu program normal 15 şi 14, în total 11 grupe, se transferă în subordinea Grădiniţei cu Program Prelungit 53. "Baza demografică din Episcopia are 200 de elevi, din care la învăţământul primar din cartier ajung jumătate, iar la gimnaziu iar jumătate", a mai spus Negrean.
Decizia de a renunţa la personalitatea juridică a şcolii din Episcopia este singura modificare majoră din reţeaua şcolară a Oradiei. Însă toate unităţile de învăţământ din oraş vor trebui să-şi facă ordine în curtea proprie. Mai precis, toate vor trebui să-şi comaseze clasele cu efective mici, astfel încât să fie cât mai eficiente, din punct de vedere al comasării. Rezultatele acestor comasări de clase, precum şi efectele lor, se vor şti la începutul anului 2014.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.